Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyriausybės kanceliarija inicijuoja ilgalaikį socialinį ir gimstamumo tyrimus

Vyriausybės kanceliarija inicijuoja du tyrimus – ilgalaikį socialinį bei gimstamumo ir šeimos.
Pavasaris Vilniuje
Pavasaris Vilniuje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kaip nurodoma nutarimo projekte, Lietuvos ilgalaikio socialinio tyrimo tikslas – rinkti, analizuoti ir skelbti duomenis apie Lietuvos gyventojų nuomonės, nuostatų ir elgesio pokyčius ilgalaikėje perspektyvoje, leidžiančius atlikti išsamią Lietuvos visuomenės bei jos raidos analizę.

„Šiuo tyrimu siekiama užtikrinti, kad Lietuvoje atsirastų periodiškai ir santykinai dažnai renkamų patikimų bei kokybiškų duomenų šaltinis, leidžiantis nagrinėti ne tik esamas nuomones, vertinimus, elgseną, bet ir jų kaitą“, – nurodoma rašte.

Gimstamumo ir šeimos tyrimu siekiama rinkti, analizuoti ir skelbti duomenis apie Lietuvos gyventojų demografinę elgseną, ją lemiančius socialinius, ekonominius, kultūrinius veiksnius.

Taip pat numatoma rengti ir skelbti šiuos veiksnius atspindinčius rodiklius, leidžiančius atlikti išsamią gimstamumo ir šeimos sociodemografinės situacijos analizę, prognozuoti demografinės gimstamumo ir šeimos situacijos eigą tam, kad būtų galima rengti ir priimti duomenimis grįstus šeimos politikos sprendimus ir juos vertinti.

Anot kanceliarijos, tokie tyrimai reikalingi, nes šiuo metu Lietuvoje atliekami neretai turi trūkumų, o jų duomenys negali būti sistemiškai susieti.

„Ekspertai pažymi, kad visuomenės nuomonių tyrimams dažnai stinga reprezentatyvios respondentų atrankos, kokybiško duomenų surinkimo, o kartais ir tinkamo metodų išmanymo“, – rašoma Vyriausybės kanceliarijos parengtame rašte.

Šiuos tyrimus atliks dvi pagrindinės įstaigos – Vyriausybės strateginės analizės centras (STRATA) ir Valstybės duomenų agentūra (VDA), bendradarbiaudamos su Lietuvos aukštojo mokslo institucijomis.

Tyrimų metu planuojama apklausti 5 tūkst. 18–59 metų amžiaus Lietuvos gyventojų. 

Šie tyrimai – ilgalaikiai. Gimstamumo ir šeimos tyrimą planuojama įgyvendinti kas trejus metus, o Lietuvos ilgalaikio socialinio tyrimo atveju respondentų apklausa vyktų keturis kartus per metus ir truktų ketverius metus. Siekiama, kad tyrimuose dalyvautų tie patys respondentai.

Kaip rašoma dokumente, Lietuvos ilgalaikio socialinio tyrimo respondentai už dalyvavimą apklausoje bus skatinami finansiškai – nedidelės vertės dovanų čekiais.

Kaip BNS nurodė Vyriausybės komunikacijos departamentas, paskatų poreikis ir dydžiai paaiškės po to, kai bus galutinai patvirtinta tyrimų metodologija ir organizacinis įgyvendinimas.

Tyrimai bus finansuojami iš Lietuvos mokslo tarybai skirtų valstybės biudžeto asignavimų, numatytų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veikloms.

Anot Vyriausybės komunikacijos departamento, lėšų poreikis tyrimams ir konkretus laikas, kada jie bus pradėti, paaiškės po to, kai bus patvirtintas Vyriausybės nutarimo projektas. Jį numatoma tvirtinti antroje spalio pusėje.

Vis dėlto planuojama, kad Lietuvos ilgalaikis socialinis tyrimas bus pradėtas jau šįmet rudenį, nes parengiamieji darbai vykdomi pastaruosius kelerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas