Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 31

Vyriausybės kanclerė: sustabdžius galimybių pasą, atsiras kitų ribojimų

Vyriausybei sustabdžius galimybių paso naudojimą, planuojama įvesti kitų ribojimų, pavyzdžiui, riboti žmonių skaičių prekybos centruose, kitose įstaigose, sako Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė. Be to, pasak jos, ypač svarbios taps asmeninės apsaugos priemonės – respiratoriai, dezinfekcija.
Giedrė Balčytytė
Giedrė Balčytytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Galimybių paso, pasak Vyriausybės kanclerės, planuojama atsisakyti, nes, Lietuvoje išplitus koronaviruso omikron atmainai, tai nepaveikė ligoninių užpildymo.

„Tapo aišku, kad galimybių pasas, kaip masinio saugojimo priemonė, jo epidemiologinės kontrolės funkcija reikšmingai sumažėjo“, – pirmadienį radijo laidai „LRT aktualijų studija“ komentavo G.Balčytytė.

Ji teigė, kad dabar ypatingą svarbą įgyja asmeninio apsisaugojimo priemonės.

„Respiratorių dėvėjimas, kadangi respiratoriai gerokai labiau apsaugo nuo omikron atmainos. Žinoma, išlieka [svarbi] vakcinacija, ypač rizikos grupių“, – vardijo Vyriausybės kanclerė ir pabrėžė, jog vakcinacija apsaugo nuo mirties ir sunkių ligos atvejų.

„Šios priemonės neabejotinai išlieka kaip labai svarbios pandemijos valdymo priemonės, taip pat – srautai, atstumai, plotų reikalavimai, higienos priemonės tokios kaip dezinfekcija“, – toliau kalbėjo G.Balčytytė.

Paklausta, ar panaikinus galimybių pasą bus ribojami patekimai į prekybos centrus, kitas įstaigas, ji tai patvirtino.

Planuojami tam tikri ploto reikalavimai, ploto ribojimai.

„Planuojami tam tikri ploto reikalavimai, ploto ribojimai ir, žinoma, jau mano minėtos kitos priemonės. Ypač kiekvieno žmogaus atsakomybė saugotis ir saugoti kitus“, – teigė Vyriausybės kanclerė.

Sprendimus dėl galimybių paso atsisakymo Vyriausybė ketina priimti trečiadienį. Jie, pasak G.Balčytytės, įsigalios per kelias dienas.

„Tiek, kiek reikia parengti dokumentus ir pasiruošti, – kelios dienos, tikriausiai“, – svarstė ji.

Galimybių pasas, G.Balčytytės teigimu, buvo naudingas, nes padėjo atverti ekonomiką, išvengti karantino, apsaugoti nepasiskiepijusius žmones nuo užsikrėtimų koronavirusu.

„Vasarą, kuomet horizonte matėsi delta pakilimo banga, galimybių paso pagrindinis motyvas buvo apsaugoti sveikatos sistemą nuo sutrikimo, negalėjimo teikti paslaugų. Tuo metu vakcinos buvo laisvai prieinamos <...> ir tas srautų atskyrimas mažino nepasiskiepusių užsikrėtimus, nes mažino iš esmės jų kontaktus. Tokiu būdu mes siekėme išvengti ir karantino“, – aiškino ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas

Vyriausybės kanclerė neatmetė galimybės, kad ateityje galimybių pasas ir vėl bus naudojamas:

„Tai, kad jis yra stabdomas, nereiškia, kad ateityje, jeigu rasis naujos viruso atmainos ir atsiras poreikis naudoti būtent šią pandemijos valdymo priemonę viena ar kita forma, jis galės vėl būti naudojamas.“

Galimybių paso atšaukimo perspektyvą pirmadienį ketina aptarti posėdžiaujanti Vyriausybės nepriklausomų ekspertų taryba.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau teigė, kad galimybių pasą reikėtų stabdyti iškart, o ne etapais. Ji taip pat paragino kolegas valdžioje neįvedinėti papildomų ribojimų verslui bei peržiūrėti atvykimo į Lietuvą sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas