Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 06 30

Vyriausybės kanclerė: patikimi realaus laiko duomenys – efektyvios demokratijos pagrindas

Penktadienį Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) pristatė viešojo valdymo apžvalgą „Government at a Glance 2023“. Renginyje pasisakė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė, EBPO generalinis sekretorius Mathiasas Cormannas, Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja vertybėms ir skaidrumui Vera Jourova.
Giedrė Balčytytė
Giedrė Balčytytė / Vyriausybės nuotr.

Renginyje buvo pristatyta EBPO viešojo valdymo apžvalga ir įvyko panelinė diskusija, skirta demokratinio valdymo stiprinimui ir pasitikėjimo viešosiomis institucijomis didinimui.

„Šiais laikais itin svarbu demokratiniam atsparumui skirti tinkamą dėmesį. Geopolitiniai, technologiniai ir kiti pokyčiai nuolat verčia mus permąstyti ir iš naujo atrasti, kaip demokratinės vyriausybės vykdo gero valdymo pažadą,“ – savo kalboje pabrėžė Vyriausybės kanclerė.

Anot G.Balčytytės, pastarųjų metų įvykiai parodė, kad šiame greitėjančiame pasaulyje skaitmenizuotų paslaugų, duomenų skaitmeninimo ir jų panaudojimo bei viešojo administravimo procesai turi būti nuolatos permąstomi. „Išsamūs, patikimi realaus laiko duomenys suteikia mums galimybių geriau pritaikyti savo socialinę politiką ir sveikatos priežiūros sprendimus, taigi – būti efektyvesniems. Teko išmokti nelengvą pamoką: pamatėme, kad neturėdami tikslių duomenų ir su jais dirbti reikalingų įrankių, esame priversti eikvoti lėšas tiems, kuriems jos nebūtinos, kartu nuolat pritrūkstame išteklių tiems, kam jie gyvybiškai svarbūs“, – pastebėjo kanclerė.

Vyriausybės kanclerė pristatė Lietuvos lyderystę taikant duomenimis grįstus sprendimus. Kaip svarbiausius pasiekimus minėjo Valstybės duomenų agentūros atsiradimą, Valstybės duomenų valdysenos platformos sukūrimą, kuri didina tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus veiklų efektyvumą. Vis dėlto, kanclerė pabrėžė, kad dabartinis viešasis administravimas su savo dabartinėmis struktūromis ir veikimo modeliais negeba adekvačiai reaguoti į sparčiai kylančius visuomenės poreikius ir siekti tikrų skaitmenizacijos naudų.

Vyriausybės kanclerė palietė dezinformacijos temą ir pabrėžė nuolatinę Lietuvos kovą su šiuo reiškiniu Covid-19 pandemijos, nelegalios migracijos per Lietuvos ir Baltarusijos sieną bei šiuo metu Ukrainoje vykstančio Rusijos karo metu.

„Labai svarbu, kad mūsų šalys ne tik kovotų su dezinformacija: turime nuolat įrodinėti savo piliečiams ir patys sau, kad demokratijos, nepaisant įtraukių ir dėl to lėtų procesų, geba suvaldyti krizes, įgyvendinti idėjas ir kurti palankią augimui aplinką“, – kalbėdama renginyje pažymėjo G.Balčytytė.

Demokratinio valdymo stiprinimui ir pasitikėjimo viešosiomis institucijomis didinimui dedikuotame renginyje pristatyta aštuntoji EBPO viešojo valdymo apžvalga buvo išleista birželio 23 d. Apžvalgoje pateikiami naujausi tarptautiniu mastu palyginami duomenys apie tai, kaip EBPO šalių ir kai kurių kitų šalių vyriausybės veikia tokiais klausimais kaip pasitikėjimas, moterų ir jaunimo atstovavimas, viešieji finansai ir biudžeto sudarymas, užimtumas, skaitmeninimas ir viešųjų paslaugų teikimas. Dokumente taip pat kalbama apie demokratinį atsparumą krizių eroje, atkreipiamas dėmesys į problemines demokratinių valstybių valdysenos sritis.

Su 2023 m. EBPO apžvalga susipažinti galima čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius