Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 09 /12:32

Vytautas Landsbergis stebisi, kodėl po prezidentės pranešimo neatsistatydina Vyriausybė

Buvęs pirmasis faktinis Lietuvos vadovas konservatorius Vytautas Landsbergis sako, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės metiniame pranešime išsakyta kritika Vyriausybei buvo visiškai teisinga ir stebisi, kodėl premjero socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus ministrų kabinetas po tokių kritikos žodžių dar dirba.
Valdas Adamkus ir Vytautas Landsbergis
Valdas Adamkus ir Vytautas Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Teisinga, be abejo, teisinga. Tiktai reiktų, kad būtų kokios nors pasekmės. Pavyzdžiui, Vyriausybė atsistatydintų. Jeigu tai tiesa. Aš manau, kad tai tiesa. Tai visai netikęs darbas, laiko gaišinimas ir valstybės žlugdymas“, – sakė V.Landsbergis.

Prezidentė D.Grybauskaitė metiniame pranešime teigė, kad valstybė praranda strateginę kryptį, šalies vystymasis lėtėja, nesprendžiamos socialinės problemos.

Tiktai reiktų, kad būtų kokios nors pasekmės. Pavyzdžiui, Vyriausybė atsistatydintų, – sakė V.Landsbergis.

V.Landsbergio anūkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad prezidentė metiniu pranešimu padėjo antkapį šiai Vyriausybei.

„Tai yra antkapis ketverių metų Vyriausybės kadencijai. Bergždžios darbo grupės, trypčiojanti valstybė be aiškios strateginės krypties ir pabaigai stipriausia nata – korupcija. Tokio lygio, kokio mes tikėjomės, kad Lietuvoje jau nebėra“, – metinį pranešimą įvertino G.Landsbergis.

Tačiau jis prezidentės žodžiuose išgirdo ir viltį. Pasak jo, labai svarbu, kad prezidentė linki politinės kultūros atsinaujinimo po Seimo rinkimų.

Liberalams patiko

Korupcijos skandalo sukrėsto Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnui Eugenijui Gentvilui prezidentės metinis pranešimas labai patiko.

„Labai geras pranešimas. Su kolegomis persimetėme mintimis, ar yra kam paprieštarauti, ir aš neturiu kam paprieštarauti“, – sakė E.Gentvilas.

Anot jo, prezidentė teisingai įvertino, kad sparčiai tobulėjusi Lietuva staiga lyg sustojo ir iš tikrųjų prasidėjo „kapstymasis korupcijos klampynėje“.

„Jokių vizijų, jokių strategijų, darbo grupės ir taip toliau. Tikrai Lietuvos pagreitis mažėja“, – komentavo E.Gentvilas.

Pasak jo, sunku pasakyti, ar jis pats geriausias, bet tikrai vienas taikliausių iš visų septynių D.Grybauskaitės metinių pranešimų.

V.Adamkus patenkintas kalba

Kalboje išsakytiems akcentams teigė pritariantis ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus. Anot jo, D.Grybauskaitė įvertino ir gerąsias, ir blogąsias šalies gyvenimo puses.

„Aš esu patenkintas kalba“, – sakė jis.

V.Adamkaus teigimu, problemų, klaidų nurodymas suteikia pagrindo šviesiau žiūrėti į ateitį.

„Pats fakto konstatavimas, kad tokia situacija yra, yra sveikintinas dalykas“, – tvirtino jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė skaito metinį pranešimą
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prezidentė Dalia Grybauskaitė skaito metinį pranešimą

„Tvarkiečiai“ kaltina skandalų politizavimu

Savo ruožtu valdančioji „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija parlamente metinį prezidentės pranešimą vertino kaip tolesnį skandalų eskalavimą ir politizavimą.

„Frakcijos nariai apgailestauja, kad Respublikos prezidentė toliau eskaluoja ir politizuoja vadinamus korupcijos skandalus, tendencingai interpretuoja teisėsaugos institucijų atliekamus tyrimus, demonstratyviai nepaiso valdžių atskyrimo principų“, – teigia „tvarkiečiai“.

Pasak jų, prezidentė per mažai dėmesio skyrė paprastų žmonių problemoms aptarti.

„Šalies vadovė nepakankamai išsamiai apžvelgė svarbiausius procesus, kurie lemia daugumos paprastų žmonių gyvenimą Lietuvoje. Valstybės vadovės liko nepaliesti smulkaus ir vidutinio verslo sąlygų, naujų darbo vietų kūrimo, regionų atskirties, šeimos ūkininkavimo iššūkiai, beatodairiškai brangstančio pragyvenimo klausimai“, – rašoma frakcijos pranešime.

VIDEO: Prezidentės Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas