Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 08 /19:28

Vytautas Landsbergis: tai yra signalas, kad Kremliuje planuojamas užpuolimas

Rusijos Valstybės Dūmoje užregistruotas įstatymo projektas, kuriuo siūloma atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą – niekinis, bet tai gali būti signalas, kad jie rengiasi pulti. Valstybės nėra, reiškia, jos neužpuolėm – taip tokio žingsnio logiką aiškina buvęs pirmasis faktinis mūsų šalies vadovas Vytautas Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Šitas atšaukinėjimas jokios teisinės prasmės neturi, – 15min teigė buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas. – Bet kartu tai yra signalas, kad Kremliuje planuojamas užpuolimas.“

Daugiau skaitykite: Ekspertai: Rusijos ketinimas atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą – visiška nesąmonė

Anot jo, Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo atšaukimas, net jei tikrai įvyktų, būtų niekinis sprendimas. Maskva esą lygiai taip pat gali atšaukti JAV pripažinimą, Lietuva – Rusijos.

V.Landsbergis šiuos su mūsų šalimi susijusius politinius viražus įvertino kaip kvailiojimą: „Ten yra beprotnamis, visokių dalykų gali iškrėsti.“

„Ką jie sako, yra visiškas nulis, tai neturi reikšmės, – kalbėjo jis. – Tai tik yra signalas, kad jie gali išeiti iš proto ir pulti. Ir pasakys, kad tokios valstybės nėra, o, jei nėra, tai ir neužpuolėm.“

Pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas patarė dabartinėje situacijoje nesikarščiuoti, nes „su bepročiais ginčytis nėra ko“.

Prezidentas absurdo nekomentuoja

Prezidentūra tokį Rusijos politiko siūlymą pavadino absurdu ir nuo platesnių komentarų susilaikė.

„Absurdo nekomentuosime“, – BNS nurodė Prezidentūros komunikacijos grupė.

Užsienio reikalų ministras: tai žvėrių valdoma valstybė

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis vėliau trečiadienį BNS perduotame komentare teigė, kad „tik žvėrių valdoma valstybė galėjo pradėti tokį karą (Ukrainoje), kokį pradėjo Rusija“.

„Nesistebiu, kad ir politikoje elgiasi ne pagal žmonių tvarkas. O reaguoti turime atitinkamai – būti pasirengę gintis ir patys, ir drauge su partneriais, politinėmis, diplomatinėmis ar kitomis priemonėmis“, – sakė G.Landsbergis.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Gabrielius Landsbergis
Mindaugo Mikulėno nuotr./Gabrielius Landsbergis

Kas siūloma Rusijoje?

Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ atstovas Jevgenijus Fiodorovas žemiesiems parlamento rūmams pateikė įstatymo projektą, kuriuo siekiama panaikinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimą. Jis neabejoja, kad įstatymas bus priimtas.

VIDEO: Rusijoje pateiktas įstatymo projektas, pagal kurį – Lietuvos nepriklausomybė yra neteisėta

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte J.Fiodorovas išdėstė, kodėl, jo nuomone, 1991 m. rugsėjo 6 d. Rusijos Valstybės tarybos nutarimas dėl Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo „yra neteisėtas“.

„Buvo pažeistas 1990 04 03 TSRS įstatymas Nr. 1409 – 1 „Dėl klausimų, susijusių su sąjunginės respublikos išstojimu iš TSRS, sprendimo tvarkos“, nes Lietuvos Respublikoje nebuvo surengtas referendumas dėl išstojimo iš TSRS ir nebuvo nustatytas pereinamasis laikotarpis visiems ginčytiniems klausimams išspręsti“, – aiškino parlamentaras.

Daugiau skaitykite: Rusijos parlamente – siūlymas naikinti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas