Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 01

Vytės Nemunėlio mokyklos Rugsėjo 1-oji – lauke, nes klasės dar baigiamos tvarkyti

Vytės Nemunėlio pradinė mokykla iš ankštų darželio patalpų Vokiečių gatvės kieme, kur prieš Antrąjį pasaulinį karą stovėjo sinagoga, pagaliau persikraustė į kur kas labiau mokyklai pritaikytą pastatą M.Daukšos g. 7. Tačiau šventė – su šiokia tokia minorine gaida, nes mokykla dar nebaigta tvarkyti. Todėl po oficialiosios dalies lauke mokyklos direktorė mokinius pakvietė ateiti į klases pirmadienį.
Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje
Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vytės Nemunėlio pradinė mokykla daug metų gyvavo buvusiame darželyje viename iš Vokiečių g. kiemų, kur kažkada stovėjo sinagoga, nušluota nuo žemės paviršiaus po Antrojo pasaulinio karo. Mokykla visada buvo populiari, tad pradinukai sunkiai tilpo ankštose klasėse.

Persikėlė po 15 metų gyvavimo

Įkurta ši mokykla buvo 2002 metais, į ją perėjo Salomėjos Nėries gimnazijos pradinukai. Šiuo metu mokykloje mokosi apie 250 mokinių. Šiemet, kaip ir visur, į mokyklą atėjo daugiau pirmokų – jų bus nebe trys klasės, kaip iki šiol, o net keturios.

Po ilgų diskusijų prieš kelis mėnesius Vilniaus taryba pagaliau priėmė galutinį sprendimą dėl Senamiesčio mokyklos sujungimo su Liepkalnio mokykla, iškeliant moksleivius į pastarosios patalpas. O pastatas M.Daukšos gatvėje liko tuščias ir atiteko Vytės Nemunėlio mokyklai.

Persikraustyta čia neseniai, tad pastarąsias savaites, kaip sako mokyklos direktorė Rosita Čiūrienė, teko gyventi čia. „Bet jau beveik viskas sutvarkyta, liko koridorius išvalyti, kviečiame visus. Pirmadienį jau bus pamokos“, – prie mokyklos durų, per kurias įžengti į klases rugsėjo 1-ąją vaikų pakviesti negalėjo, kalbėjo direktorė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje

Tėvus ištiko šokas

Tėvų bendruomenė, išvydusi, kur teks kraustytis, labai patenkinta situacija nebuvo. Net ir Rugsėjo 1-osios šventėje kai kurie tėvai neslėpė, kad būtinybė patiems imtis iniciatyvos ir klases paversti bent įmanomomis mokytis ne visų buvo priimta su džiaugsmu. Atsirado ir prieštaravusių, besipiktinusių, bet daugybė tėvų, negailėdami savo laiko, jėgų ir pastangų, ruošė klases savo atžaloms.

15min dar rugpjūčio 11-ąją skelbė, kad į sostinės Vytės Nemunėlio pradinę mokyklą atžalas leidžiantys tėvai apstulbo pamatę naujas ugdymo įstaigos patalpas. Kaip tuomet pasakojo trečiokės mama Goda Prapuolenytė-Leonavičienė, nauja mokyklos vieta atrodo lyg avarinės būklės, o miesto valdžia spaudžia, kad vaikams mokslo metai prasidėtų ne vėliau nei rugsėjo 1-ąją. Sostinės savivaldybės atstovai ramino, kad patalpos bus suremontuotos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje

G.Prapuolenytė-Leonavičienė tuomet teigė, kad tėvai tikisi per keletą savaičių bent aptvarkyti klases ir kitas patalpas. Tačiau jie stebėjosi ir Vilniaus savivaldybės užsispyrimu mokslo metus rugsėjo 1-ąją pradėti jau patalpose M.Daukšos gatvėje.

„Didžiausias klausimas, kodėl tas perkėlimas yra toks skubus. Tegu sutvarko šias patalpas, juk niekas neprieštarauja persikėlimui“, – pabrėžė ji.

Baigti remonto nespėjo

Vis dėlto iki rugsėjo 1-osios remontas nebaigtas. Kaip šventės išvakarėse 15min sakė švietimą kuruojantis Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, Vytės Nemunėlio mokykloje darbai vyksta iki paskutinės akimirkos, bet tikimasi, kad rugsėjo 4-ąją darbininkai išsikraustys.

„Tikimės, kad kai pamokos prasidės, visos klasės bus paruoštos, meistrai išėję“, – žadėjo vicemeras. Tačiau nei V.Benkunskas, nei kiti savivaldybės vadovai ar atstovai šios mokyklos Rugsėjo 1-osios šventėje nepasirodė.

Direktorė R.Čiūrienė, kalbėdama mokslo metų pradžios šventėje, pirmiausia paminėjo, kad šią šventę vaikai turi dėl savo tėvų pastangų, kurie čia „dirbo nuo ryto iki vakaro“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos direktorė Rosita Čiūrienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytės Nemunėlio pradinės mokyklos direktorė Rosita Čiūrienė

Tačiau kebliausia situacija, anot V.Benkunsko, yra Antakalnio progimnazijoje, kur pusė pastato uždaryta ir ten net patekti sunku, nes tvarkoma elektros instaliacija ir keičiami kanalizacijos vamzdynai.

„Suvėlavome su viešaisiais pirkimais, ten iš esmės tik prieš dvi savaites darbai prasidėjo. Mokyklos administracija ten turi daug bėdų – dviem pamainomis mokysis iki spalio ir pan. Iki spalio vidurio ten viskas užtruks, nepatogumų bus“, – sakė V.Benkunskas.

L.Karsavino mokykloje kol kas neveiks valgykla, ji dar remontuojama. Anot V.Benkunsko, pernai situacija buvo sudėtingesnė – remontas rugsėjo 1-ąją nebuvo baigtas „Genio“ progimnazijoje Lukiškių g., J.Lelevelio mokykloje, kuri persikraustė iš Antakalnio g. į Minties g. patalpas tik spalio pabaigoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas