Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 23

W.Tomaszewskio versija dėl skandalo Vilniaus rajono savivaldybėje: dezinformacija ir sabotažas

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis Waldemaras Tomaszewskis turi savo versiją dėl dar neregėtos situacijos Vilniaus rajono savivaldybėje, kai jos valdininkai ketvirtadienį kurį laiką neleido į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) išvežti rinkimų biuletenių.
Valdemar Tomaševski
W.Tomaszewskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Europarlamentaras dėl situacijos kaltina socialdemokratų deleguotą apygardos komisijos pirmininkę Janiną Girucką.

„Man žinoma, kad socialdemokratų komisijos pirmininkė sabotuoja komisijos darbą, neatlieka savo pareigų – kilo konfliktas tarp komisijos narių“, – 15min teigė W.Tomaszewskis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių

Jo teigimu, komisijos vadovė vengė svarstyti LLRA-KŠS skundą dėl balsų perskaičiavimo Vilniaus rajono mero rinkimuose, kuriuose šios partijos kandidatas patyrė pralaimėjimą socialdemokratui Robertui Duchnevičiui.

„Vakar jie susitiko apsvarstyt skundų, o pirmininkė siūlė nepriimt skundų mūsų partijos, bet dauguma narių – 7 prieš 6 – prabalsavo už skundo priėmimą. Taigi turėjo būti keliamas antras balsavimas, kad būtų perskaičiuoti balsai, bet komisijos pirmininkė nutraukė posėdį, o komisijos nariai paprašė šiandien posėdį sukviest – ji nesukvietė ir kilo tarp jų konfliktas“, – pasakojo partijos lyderis.

„Kažkokia dezinformacija“

Paklaustas, ką aplink Vilniaus rajono savivaldybės pastatą veikė savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai, jis tvirtino, kad saugojo žurnalistų kameras.

„Šito nebuvo, čia yra kažkokia dezinformacija. Kai atvažiavo daug žurnalistų, tada, aišku, tvarkos skyrius turėjo ten būti, kad nebūtų sudaužytos, pavyzdžiui, kameros“, – kalbėjo W.Tomaszewskis.

„Jų net nebuvo prie salės, kur buvo biuleteniai. Čia yra dezinformacija, paskleista LRT“, – pridūrė jis.

Gavo skambučių ir reagavo

W.Tomaszewskis svarstė, kad bijoma perskaičiuoti balsus Vilniaus rajone.

„Klausimas kyla – kodėl bijoma perskaičiuoti balsus?“ – kėlė klausimą LLRA-KŠS lyderis.

Jo teigimu, kilus konfliktui tarp komisijos narių, jis sulaukė skambučių ir „reagavo“ į situaciją.

„Komisijos nariai skambino visur – ir tarybos nariams, ir man skambino. Visi svarstė šitą situaciją, kurios negali būti teisinėje valstybėje, kai komisijos pirmininkė sabotuoja komisijos darbą – skundas priimtas, o ji nesvarsto šito skundo, tai aišku, kad buvo reagavimas į šitą neteisėtą reikalavimą“, – kalbėjo W.Tomaszewskis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Skandalas Vilniaus rajono savivaldybėje: neleidžiama išvežti biuletenių

Jis dar kartą pabrėžė, kad socialdemokratų komisijos pirmininkė „sabotavo“ rinkimų apygardos komisijos darbą.

„Niekas nieko apie biuletenius nekalbėjo. Buvo reikalavimas dėl biuletenių perskaičiavimo, buvo kalbama apie posėdį. Šiandien ryte dar buvo kviečiamas posėdis, bet pirmininkė posėdžio neorganizavo. Sabotažas, o LRT meluoja, kaip visada, iš nieko daro triukšmą, tai mes turime reaguoti į neteisėtą veiklą, viena ponia socialdemokratė negali blokuoti viso komisijos darbo“, – tvirtino europarlamentaras.

Prirašė VRK skundų

LLRA-KŠS apskundė rinkimų rezultatus, kuriais pergalę Vilniaus rajone, šios partijos bastione, šventė socialdemokratas Robertas Duchnevičius.

Pirmadienio vakarą pateiktame skunde VRK buvo prašoma „dėl daugybinių ir šiurkščių Rinkimų kodekso pažeidimų pripažinti Vilniaus rajono mero rinkimų rezultatus negaliojančiais; paskelbti naujus mero rinkimus Vilniaus rajono savivaldybėje“.

Antradienį VRK gavo šio skundo papildymą. Antrasis raštas atrodo kaip apibendrintas pirmojo skundo variantas, tik jame jau kitas prašymas VRK. Jame prašoma balsus perskaičiuoti. Šiame rašte neužsimename nei apie rinkimų rezultatų naikinimą, nei apie naujus rinkimus.

VRK tiek pirmadienį gautą raštą, tiek jo papildymą svarstys kaip vieną dokumentą. Sprendimas turėtų būti priimtas penktadienį, kovo 24 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi