Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 30

„Workation“: jaunimas kratosi griežto darbo laiko

Lietuvoje vis labiau ryškėja „workation“ tendencija, kai nebelieka griežtų darbo valandų, o darbas yra susipynęs su atostogomis. Pasak karjeros specialistų, tokį laisvą darbo pobūdį vis dažniau renkasi jaunimas, arba vadinamieji „freelanceriai“, kurie darbastalį biure neretai iškeičia į kavinę ar paplūdimį.
Savarankiškai dirbantys žmonės „kabinetuose“ nesėdi
Savarankiškai dirbantys žmonės „kabinetuose“ nesėdi / 123rf.com

Klaipėda – idealus miestas ir darbui, ir poilsiui

Karjeros specialistė, klaipėdietė Edita Mačiulskė sako, kad Klaipėda yra tobulas miestas dirbti nuotoliniu būdu. „Gyvendami ir dirbdami Klaipėdoje mes pasisemiame energijos ir idėjų iš gamtos. Turbūt ne veltui vilniečiai taip dažnai atvažiuoja į pajūrį. Didelis vėjas ir „išvalo“ galvą, ir įkvepia naujų idėjų“, – pastebėjo karjeros specialistė.

Pasak pašnekovės, gyvenant ir dirbant dideliame mieste, tenka nuolat planuoti savo dienotvarkę, o tai vargina. „Mes taip įsisukame į didelį darbų srautą, kad tiesiog pervargstame ir nebejaučiame malonumo gyventi. Na, o Klaipėda yra puikus miestas, nes jis nėra per didelis, čia – puikus susisiekimas, o šalia – nuostabi gamta. Man tai yra idealu“, – pažymėjo E.Mačiulskė.

Pašnekovė esą ne kartą sutikusi pajūryje vaikštinėjančių, tačiau rankose kompiuterį laikančių žmonių. Darbo vietą tokie laisvai samdomi specialistai esą atranda ir miške ar netgi parke. Kiti, važinėdami dviračiais su šeima, suranda galimybę elektroninį laišką nusiųsti tiesiog stabtelėję ir pasitraukę į šalikelę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Klaipėdos senamiestis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Klaipėdos senamiestis

Kas motyvuoja jaunąją kartą?

Apskritai šiuolaikinėje visuomenėje „workation“ yra vis labiau siejama su sėkminga karjera. „Tai reiškia gebėjimą derinti darbą, šeimą, draugus, pomėgius, atostogas ir, svarbiausia, jausti, jog tavo gyvenimas yra prasmingas“, – aiškino karjeros specialistė.

Su jaunimu dirbanti pašnekovė teigė, jog apie tokį gyvenimą svajoja ir gimnazistai, kurie esą visai nenori kasdien biure dirbti aštuonias valandas. Jaunoji karta, pasak jos, yra labai dinamiška. Jaunus žmones motyvuoja judėjimas, greiti rezultatai, jie kratosi sėdimo darbo biure. Ir, nors „workation“ sąvoka kol kas priimtiniausia jaunimui, nereikia manyti, kad tuo neužsiima ir vyresni žmonės, jei tik leidžia technologinės galimybės.

123rf.com/Darbo vieta – bet kur
123rf.com/Darbo vieta – bet kur

Griežtas darbo laikas nebemadingas

Psichologas Edvardas Šidlauskas įsitikinęs, kad tendencija „workation“ pradėjo plisti dėl didėjančio žmonių užimtumo, darbo intensyvumo, didelio krūvio. „Intensyvus darbas užgrobia laisvadienius, atostogas, poilsio valandas. Viskas taip susimaišę, kad tampa nebeaišku, ar aš dirbu, su draugu bendrauju, ar ilsiuosi“, – gūžčiojo pečiais psichologas.

Pasak pašnekovo, apskritai griežtas darbo laikas, kai darbo diena prasideda lygiai 8 ir baigiasi 17 val., tampa ne tik nemadingas tarp jaunimo, bet jo pradeda vengti ir darbdaviai. „Mokslininkai yra įrodę, kad žmogus efektyviausiai dirba pirmąsias keturias valandas. Taigi, būdamas darbdaviu ir skaičiuodamas savo pinigus, aš savo darbuotojams mokėčiau tik už pirmąsias valandas“, – atkreipė dėmesį E.Šidlauskas.

Beje, daugėja sričių, kuriose dirbant užtenka kompiuterio ir interneto. Taigi, kam sėdėti biure, jei galima dirbti parke, kavinėje ar pajūryje bet kuriuo metu?

Beje, daugėja sričių, kuriose dirbant užtenka kompiuterio ir interneto. Taigi, kam sėdėti biure, jei galima dirbti parke, kavinėje ar pajūryje bet kuriuo metu? Atsižvelgdami į technologijų pažangą, darbdaviai vis dažniau ieško darbuotojų, kuriems galėtų mokėti už konkrečių užduočių atlikimą. „Apskritai pastebima, kad nyksta piramidinė hierarchinė struktūra, kai aukščiausiame dangoraižio aukšte sėdi viršininkas, o apačioje išsidėstę vadybininkai, technikai ir taip toliau. Šiandien viršininkas gali dirbti Šanchajuje, vadybininkai – Rusijoje, sandėlis – Afrikoje, o visi darbuotojai bendrauja internetu“, – teigė E. Šidlauskas. – „Apskritai, mano nuomone, ateityje mums vis dar įprasta aštuonių valandų darbo trukmės sąvoka išnyks. Kas iš to, kad darbuotojas biure sėdi aštuonias valandas, o per tą laiką padaro dviejų valandų darbą?“

Pliusai ir minusai

Tačiau, pasak psichologo, „workation“ turi ir pliusų, ir minusų. Puiku, kad darbą ir poilsį derinantys žmonės jaučiasi laisvi, toks darbas taip pat yra kupinas spontaniškumo, saviraiškos, ir dažniausiai tokį darbo pobūdį pasirenka savo sritį mylintys žmonės, kurie užduotis atlieka greitai ir su malonumu.

Kita vertus, kai susipina darbas su poilsiu, žmonės nebemoka atskirti šių dviejų dalykų ir dėl to juos nuolat vargina lengvas stresas, kuris gali virsti pervargimu. „Mano patarimas savarankiškai dirbantiems žmonės yra vis tik riboti savo darbo laiką ir leisti sau pailsėti“, – pažymėjo psichologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas