Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Ypatingą“ krovinį į Vilnių vežantys Panevėžio ūkininkai: tikimės, nebus UPS ir kranelis neatsisuks

Iš visos Lietuvos į Vilnių antradienio rytą traukė ūkininkais su traktoriais. Tokiu būdu jie protestuoja prieš sprendimus, kuriuos vertina kaip žalingus jiems. Panevėžio rajonas akcijoje nėra itin aktyvus – iš čia organizuotai į akciją pajudėjo vos keletas traktorių. Tačiau jie veža ir „ypatingą“ krovinį, nors sako, jog tikisi, kad neteks to krovinio kranelio atsukti.

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, antradienį į Vilniaus centrą iš visos Lietuvos važiuoja šimtai traktorių bei miškavežių. 10 valandą ryto pirmieji traktoriai jau buvo Vilniuje ir netrukus užpildė pagrindines gatves.

Sostinės centre protesto akcija truks tris dienas, eismas bus smarkiai ribojamas. Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad Vyriausybė jau taiso klaidas.

Plačiau skaitykite čia: Ūkininkų traktoriai jau užplūdo Vilniaus centrą: Vyriausybė skelbia taisanti klaidas.

Kokie ūkininkų reikalavimai? Juos rasite čia – Ko nori traktoriais į Vilnių važiuojantys protestuotojai: šeši ūkininkų reikalavimai valdžiai.

Iš skirtingų Lietuvos vietovių į sostinę traukė didžiulės kolonos žemės ūkio technikos.

Prie akcijos prisidėjo ir Panevėžio rajono ūkininkai, nors, kaip pripažįsta Oksana Puronaitė, žemės ūkio bendrovės „Berčiūnai“ direktoriaus pavaduotoja, negausiai – esą pritrūko informacijos ir didiesiems ūkininkams, kurie gali ir norėtų prisidėti, tiesiog nebepakako vietos.

„Prašymai būtų konkretūs – nesunkinti darbo ūkininkams, – paklausta, kodėl vyksta į Vilnių, sakė O.Puronaitė. – Ta kantrybės taurė jau seniai perpildyta, vykstam į Vilnių jau ne pirmą kartą.

Situacija yra tragiška. Ji darosi tragikomediška. Šitas absurdas, kad norėdamas grūdus parduoti, turi degalus persipilti, nusipirkti iš degalinės, mus daro klounais. Tai klounai daro klounais, o mes nenorim būti klounais.“

Ji sakė, kad iš Panevėžio rajono važiuojama tik simboliškai – pritrūko komunikacijos, rajone niekas ūkininkams neatstovauja, informacija pasiekė per vėlai, tad didieji ūkiai laiku ir neužsiregistravo.

„Ačiū žemaičiams, be žemaičių šita akcija turbūt būtų neįvykusi“, – dėkojo O.Puronaitė.

Iš jos vadovaujamos bendrovės į Vilnių išvažiavo trys traktoriai ir sunkvežimis su „ypatingu turiniu“.

Tas turinys įvardintas ant cisternos – „Skystas mėšlas“.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių

O.Puronaitė vis dėlto ramina, kad greičiausia nenutiks taip, kaip buvo Vokietijoje, kur toks turinys liejosi prie valstybinių institucijų durų.

„Mes iš tikrųjų pravažiuodami užvežame tą turinį, turime tikslingai, kur jį padėti. Mes nenorime būti teršėjais ir turbūt neįvyks tas ištiktukas UPS ir niekas to krano neatidarys. To tikrai neketiname daryti, vežame į biodujų jėgainę šį turinį, kuris virsta žalia energija.

Mes už žiedinę ekonomiką žemės ūkyje, bet tikrai ne ministerijų labirintuose.

Norėtume, kad jie dirbtų savo darbą ir leistų dirbti kokybiškai mums savo darbą“, – kalbėjo žemės ūkio bendrovės Panevėžio rajone atstovė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių

Protesto organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas išvakarėse BNS sakė, kad į Vilnių turėtų suvažiuoti daugiau kaip 800 vienetų įvairios technikos, ji į sostinės centrą ims važiuoti antradienį po pietų, tai gali užtrukti iki 23 valandos.

Taryba BNS pranešė, kad trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rūmų vyks ūkininkų ir jų rėmėjų protesto akcija, tikimasi apie 2 tūkst. dalyvių.

VIDEO: Ūkininkų kolona rieda į Vilniaus centrą: vėliavos, plakatai ir raginimai valdžiai išklausyti
VIDEO: Didžiulė traktorių kolona iš Žemaitijos pakeliui į Vilnių: galo nesimato
VIDEO: Panevėžio rajono ūkininkai dėkoja kolegoms: be žemaičių protestas nebūtų įvykęs

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius