Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 12

Ž.Pavilionis: buvome vargani našlaičiai, o dabar – arčiau turtingesnių

Švedijoje, kuri buvo viena pirmųjų pravėrusių duris Lietuvai į Europos Sąjungą (ES), besilankantis Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Žygimantas Pavilionis įvertino mūsų šalies progresą. Jo akimis, stojant į Bendriją buvome vargani našlaičiai, o šiandien – jau arčiau turtingesnių valstybių narių. Be to, politiko teigimu, esame ir politinis strateginis balsas.
Žygimantas Pavilionis
Žygimantas Pavilionis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Europinės dešinės instituto renginyje Stokholme dalyvavęs Ž.Pavilionis sakė, kad 2023-ieji yra istorinių lūžių ir, tikėkimės, istorinių užsienio politikos laimėjimų metai.

Anot jo, jeigu su šiuo metu ES pirmininkaujančia Švedija ir antrąjį šių metų pusmetį pirmininkavimą perimsiančia Ispanija atversime duris Ukrainai ir Moldovai pradėti stojimo į Bendriją derybas, o NATO viršūnių susitikime Vilniuje ne tik patvirtinsime Švedijos narystę Aljanse, bet ir atversime duris Ukrainai, pakeisime pasaulį taip, kaip Jonas Paulius II, JAV prezidentai Ronaldas Reiganas ar George'as Bushas vyresnysis norėjo pakeisti sukurdami Europe whole and free (nedalomą ir laisvą Europą).

Esą tam dabar yra paskutinis galimybių langas.

Krašto apsaugos ministerijos nuotr./Bendras Europos Sąjungos užsienio reikalų ir gynybos ministrų posėdis
Krašto apsaugos ministerijos nuotr./Bendras Europos Sąjungos užsienio reikalų ir gynybos ministrų posėdis

Jis priminė, kad 2024 metais bus rinkimai Lietuvoje ir JAV. Bus išrinktas naujas Europos Parlamentas, paskirta nauja Europos Komisija.

„Vadinasi, laikas daryti istorinius sprendimus. Kaip pasakė mano draugai Amerikoje, laikas Joe Bidenui priimti Harry Trumano lygio sprendimus, nes H.Trumanas buvo tas demokratas, kuris pastatė geležinę uždangą sovietams. Ir laikas respublikonams priimti R.Reagano lygio sprendimus, užmiršti izoliacionizmą ir įtvirtinti tą mūsų lyderystę.

Čia vėl gražiai pacituosiu vieno aukšto švedų pareigūno žodžius: „Žygi, mes turime du pasirinkimus. Variantas A – mes eksportuojame stabilumą, saugumą, demokratiją ir Europos integraciją. Variantas B – mes to nedarome, mes importuojame nesaugumą ir konfliktus į savo teritorijas.“ Mes negalime sau leisti varianto B. Taigi lieka variantas A“, – 15min iš Stokholmo kalbėjo Ž.Pavilionis.

Tiki, kad Švedija taps NATO nare

Neseniai NATO nare tapo Suomija, o tuo pat metu paraišką dėl narystės Aljanse pateikusi Švedija – ne, nes tam kelio kol kas neatvėrė Turkija ir Vengrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas