Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 25

Psichologės patarimai: kaip atpažinti ženklus, kuriuos siunčia seksualinį priekabiavimą patiriantis vaikas

Seksualinė prievarta, smurtas prieš vaikus – itin skaudi tema. Apie ją sunku kalbėti net ir specialistams, vis dėlto kalbėti būtina. Kaip sako psichologė, programos „Vaikystė be smurto“ vadovė Ieva Daniūnaitė, suaugusieji turi jausti atsakomybę ir būti atidūs bei stebėti, kaip vaikas jaučiasi, kaip kinta jo elgesys. Apie tai laidoje 15/15 su psichologe kalbėjosi žurnalistė Aistė Čiučiurkaitė.
Ieva Daniūnaitė
Ieva Daniūnaitė / Pranešimo autorių nuotr.

– Tad pirmiausia apie tuos ženklus. Kokie ženklai išduoda, kad prie vaiko yra seksualiai priekabiaujama, smurtaujama?

– Čia yra tikrai svarbus klausimas ir tikrai tenka atsakomybė suaugusiems žmonėms būti atidiems ir stebėti, kaip vaikas jaučiasi, kaip jis elgiasi, taip pat stebėti, kokiose situacijose jis būna ir su kuo bendrauja. Norisi žinoti keletą dalykų, kurie tikrai visada padėtų, bet turim turėti omeny, kad ne visada pamatysime iš vaiko savijautos ar elgesio. Svarbu klausytis, ką sako vaikas. Kuo daugiau su juo bendrauti ir megzti tokį artimą ryšį, kad vaikas pasisakytų, jeigu kas nors netinkamai su juo elgiasi.

Jeigu galvojame apie ženklus, tai yra ženklų, kurie rodo, kad vaiko savijauta bloga, pasikeitusi. Vaikas gali būti įsitempęs, nerimastingesnis, uždaras. Kalbant apie seksualinę prievartą, tai didelė dalis jos yra vaikų įtraukimas į paslaptį ir jiems yra arba grasinama, arba mokoma, arba jie gundomi nesakyti tos paslapties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas