Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 03

Žiežmariuose statomų namų neįgaliesiems istorija tęsiasi: šįkart per žema tvora

Pernai vasarą prasidėjęs konfliktas dėl neįgaliesiems statomų savarankiško gyvenimo namų Žiežmariuose niekaip nesibaigia. Vietos gyventojas teigia, kad darbų vykdytojai jį apgavo dėl tvoros, bet už statybas atsakingų Strėvininkų socialinės globos namų vadovas sako, kad viskas turi vykti pagal planą, o pretenzijų jam iki šiol niekas nepareiškė.
Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems
Žiežmarių gyventojai kyla į kovą prieš naujus namus neįgaliesiems / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

15min primena, kad konfliktas Žiežmariuose kilo praėjusių metų rugpjūtį. Tuomet vietos gyventojai pasipiktino, kad į Lauko gatvę be jų sutikimo ketinama atkelti iki 10-ies intelekto bei psichosocialinę negalią turinčių žmonių. Žiežmariečiai tikino, kad pasirinktas sklypas savarankiško gyvenimo namams netinkamas, o neįgalieji gali kelti pavojų kaimynų saugumui.

Rugpjūtį Žiežmariuose apsilankęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pats užsuko į Lauko gatvę ir patikino vietos gyventojus, kad planuojamo namo neįgaliesiems projektas bus koreguojamas, atsižvelgiant ir į kaimynų poreikius bei prašymus.

Nuo ministro apsilankymo praėjo beveik vieneri metai, statybos jau pradedamos, tačiau gyventojai skundžiasi, kad buvo ne tik neišgirsti, bet darbai jau vyksta absurdiškai.

Susirūpino, kad tvora per žema

Vienas Lauko gatvės gyventojas, kurio sklypas ribojasi su būsimaisiais savarankiško gyvenimo namais, susisiekė ir su 15min. Jis teigia dėl statybų jau spėjęs ir nukentėti.

„Rudenį lankėsi ministras, pamatė, kad sklypas neįsipaišo tarp mažų namų, pažadėjo, kad bus kitas projektas. O dabar gavosi taip, kad tas namas dar didesnis, nei buvo. Tai tie ministro pažadai buvo visiškas melas“, – skundėsi žiežmarietis.

Tai ta tvora dabar tokia butaforija, tik dėl akių.

Jis pasakoja, kad savarankiškų gyvenimo namų neįgaliesiems statybos darbai prasidėjo nuo tvoros. Pagal projektą, tvora, juosianti sklypą, turėjo visur būti vienoda, todėl darbininkai paprašė leidimo kaimyno tvorą nugriauti ir pastatyti naują, kur kas aukštesnę. Vyras sutiko, bet rezultatas jį nemaloniai nustebino.

„Pasakė, kad tvora bus aukšta, 1,75 metrų aukščio. Sutikau – gerai, galvoju. Praėjo savaitė, kita, grįžtu iš darbo – žiūriu, tie stulpeliai įkalti vos ne iki bambos, kokie 120 centimetrų, beveik nesilaiko. Paskambinau darbų vadovui, jis toks visas pasimetęs. Pasakė, kad gavo tokius nurodymus. Tai ta tvora dabar tokia butaforija, tik dėl akių.

Jei būčiau žinojęs, kad ten tokia tvora bus, būčiau net neleidęs nugriaut. Turiu ir šuniuką, jis kai paaugs, tai perlips per tą tvorą, ir vaikui pavojinga“, – aiškino Lauko gatvės gyventojas.

Už savarankiško gyvenimo namus Žiežmariuose yra atsakingi Strėvininkų socialinės globos namai. Vyras tikina, kad su jų vadovu Kęstučiu Jakeliu bendruomenė nekalbėjo nuo rudens, tolimesni statybų klausimai su kaimynais taip pat daugiau nebebuvo aptarinėjami.

„Jis (K.Jakelis – 15min) tik juokėsi, kad mums nepavyko nieko pasiekti. Atsibodo jau šitos nesąmonės“, – guodėsi žiežmarietis.

Apie pretenzijas nežinojo

Strėvininkų socialinės globos namų vadovas K.Jakelis 15min penktadienį sakė, kad apie jokius kaimynų ir darbininkų susitarimus jis nieko negirdėjo. Pasak direktoriaus, tvora turėjo būti pastatyta pagal projektą.

Nors K.Jakelis tikina naująją tvorą matęs, visgi neatmeta galimybės, kad ji vėliau gali būti pastatyta iš naujo, jei galiausiai bus kokių netikslumų.

„Kiekvieno tvoros kuolelio tikrai neapžiūrinėjome. Žmonės dar dirba tik kelias dienas, nežinau, kaip čia kas galėjo tartis dėl tvoros aukščio.

Kol kas negaliu tvirtinti, kad viskas yra pagal planą, nes darbai dar nebaigti. Bet aš pasižiūrėsiu.

Kada jau priiminėsim darbus, tada tikrai matuosim viską, ar atitinka projektą, bet tikrai nėra būtinybės kiekvieną dieną matuoti. Jeigu kas nors neatitiks, turės griauti ir daryti, kaip priklauso.

Kol kas negaliu tvirtinti, kad viskas yra pagal planą, nes darbai dar nebaigti. Bet aš pasižiūrėsiu“, – sakė K.Jakelis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kęstutis Jakelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kęstutis Jakelis

Planuoja statyti dar dvejus namus

Savarankiško gyvenimo namai Lauko gatvėje turėtų iškilti 2021-ųjų rugsėjį. Iš viso, pasak K.Jakelio, šis projektas yra vertas 309 847 eurų. Būsimuosiuose namuose neįgaliesiems bus įrengta saulės elektrinė, pastatyta tvora, sklypas bus apželdintas.

Strėvininkų socialinės globos namų vadovo teigimu, miestelyje planuojama statyti dar dvejus savarankiško gyvenimo namus. Pasak jo, vienas sklypas jau yra nupirktas Žaslių gatvėje – ten ketinama apgyvendinti 10 intelekto bei psichosocialinę negalią turinčių žmonių. Šios statybos prasidės vos gavus finansavimą. Tuo metu tretieji namai sklypo dar neturi.

K.Jakelis tikina, kad dialogas su vietine bendruomene yra – prireikus su kaimynais jis noriai susitinka ir bando spręsti problemas.

„Tikrai susitinkam ir derinam kai kuriuos klausimus. Buvo ir dar vienas kaimynas, kurio šiltnamis buvo įžengęs į mūsų sklypą, tai geranoriškai sutarėm, pasikalbėjom“, – tikino K.Jakelis.

Žiežmarių miesto bendruomenės prezidentas Nerijus Meškauskas 15min komentavo, kad apie antrąjį planuojamą namą žiežmariečiai taip pat nebuvo informuoti.

„Nenustebino, kad tokių antrų namų statyba, praktiškai Žiežmarių centre, šalia vaikų darželio, buvo kruopščiai slepiama. Žiežmarių miesto bendruomenės jau antrą kartą išgirdo, kad seniūnė nieko nežino.

Žiežmarių miesto bendruomenė sužinojo ir tai, kad planuojama statyti ir trečius analogiškus namus Žiežmariuose. Kaip matome, yra skubama, nors ir lėšų nepakanka, bet gi svarbu kuo greičiau įsisavinti pinigus, ar bent jų dalį. Tokiu būdu pro akis praleidžiama jau statomų namų darbų atlikimo kontrolė, jau dabar akis bado nekokybiškai pastatyta tvora.

Vykdomą reformą galime drąsiai pavadinti intervencija, o neįgaliųjų perkraustymo iš didesnių namų į barakus, kuriuose nėra kiemo, erdvės, reforma nepavadinsi“, – kalbėjo N.Meškauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas