Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 26

Žingsnis po žingsnio – kaip panaikinti turto areštą?

Žinia apie areštuotą turtą – labai nemaloni, o ją išgirdusio galvoje iš karto ima suktis mintys – ką daryti, kaip greičiau jį panaikinti? Pirmasis žingsnis atsidūrus tokioje padėtyje – sužinoti, kas areštavo turtą. Jei skolininkas tai žino, kreiptis jam reikia būtent ten. O nežinančio, nuo ko pradėti, kelias veda į valstybės įmonę Centrinę hipotekos įstaigą, kuri atsako į klausimus – kas ir kada areštavo.
Areštuotas namas
Areštuotas namas / 123rf.com nuotr.

Netikėta skola – ne tokia ir netikėta

Į valstybės įmonę Centrinę hipotekos įstaigą dažnai kreipiasi asmenys dėl jiems „netikėtos“ naujienos, kad jų turtas areštuotas. Nereti atvejai, kai apie turto areštą sužinoma norint parduoti automobilį, į dar keblesnę situaciją patenka tie, kurie norėdami įregistruoti įsigytą automobilį sužino, kad įsigijo areštuotą automobilį, kurio ankstesnis savininkas neturėjo teisės parduoti.

Banko sąskaitos, automobilio ar nekilnojamojo turto arešto sukeltus nepatogumus dažniausiai patiria asmenys, neva pamiršę neapmokėtą baudos kvitą ar kitus neįvykdytus finansinius įsipareigojimus.

„Banko sąskaitos, automobilio ar nekilnojamojo turto arešto sukeltus nepatogumus dažniausiai patiria asmenys, neva pamiršę neapmokėtą baudos kvitą ar kitus neįvykdytus finansinius įsipareigojimus.

Neretai nemalonią žinią apie areštą žmogus išgirsta ketindamas parduoti ar įkeisti nekilnojamąjį turtą, o apie areštuotą sąskaitą praneša bankas,“ – turtinių įsipareigojimų nevykdymo keblumus apibendrina teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Turto arešto išregistravimo procedūra

Centrinė hipotekos įstaiga neturi įgaliojimų panaikinti turto arešto – nesvarbu, kad areštas taikytas labai seniai, automobilis nevažiuojantis ar išardytas. Būna atvejų, kad nebėra institucijos, taikiusios turto areštą – jos funkcijas vykdo kita institucija. Net ir tokiais atvejais negali būti taikomos išimtys – Turto arešto aktų registrui turi būti pateikiamas sprendimas dėl turto arešto panaikinimo, tik tada turto arešto aktas galės būti išregistruotas. Šį sprendimą gali pateikti ne bet kas, o ta institucija ar pareigūnas, kuris tokį sprendimą priėmė.

Nereti atvejai, kai to paties asmens turtas areštuotas kelių institucijų, o įregistruotų turto arešto aktų yra keli ar keliolika.

Gavus tokį sprendimą, turto arešto akto išregistravimas negali trukti ilgiau nei 8 darbo valandas – taip numato teisės aktai. Dažniausiai procesas trunka mažiau nei valandą, tačiau išregistravus turto arešto aktą procedūra nesibaigia – duomenys keliauja į atitinkamą registrą, kuriame įregistruotas areštuotas daiktas, o atitinkamo registro tvarkymo įstaiga padaro pakeitimus savo duomenų bazėje.

Kur kreiptis?

Centrinės hipotekos specialistams besikreipiančiajam išaiškinus turto arešto panaikinimo procedūrą, dažnai sulaukiama kito klausimo – kas areštavo turtą. Nereti atvejai, kai to paties asmens turtas areštuotas kelių institucijų, o įregistruotų turto arešto aktų yra keli ar keliolika. Tokiems asmenims dažnai būna nelengva susigaudyti, kas ir kada areštavo turtą – anksčiau ar vėliau šią problemą reikia išspręsti, kadangi skola savaime neišnyks. Telefonu tokia informacija neteikiama.

Norint sužinoti, kas, kada ir dėl ko areštavo turtą nėra sudėtinga. Tai galima padaryti neišvykstant iš namų, o fiziniams asmenims duomenis, tvarkomus registruose, kartą per metus galima gauti neatlygintinai. Jei norima atlikti daugiau nei vieną paiešką arba norima gauti duomenis apie kitą asmenį, priklausomai nuo informacijos išsamumo, registro duomenys kainuos nuo 4,34 Eur iki 11 Eur.

Norint gauti Turto arešto aktų registro duomenis, reikia žinoti turto arešto identifikavimo kodą ar asmens, kurio turtas areštuotas, asmens kodą, ar turto identifikavimo numerį (pavyzdžiui, automobilio VIN kodą ar nekilnojamojo daikto unikalų numerį Nekilnojamojo turto registre). Jei fizinis asmuo neregistruotas Lietuvos Respublikos gyventojų registre, būtina nurodyti vardą, pavardę ir gimimo datą. Jei domimasi apie juridinį asmenį – jo pavadinimą, kodą Juridinių asmenų registre.

Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomų registrų duomenis elektroniniu būdu galima gauti paspaudus šią nuorodą, o norint pasinaudoti teise duomenis gauti neatlygintinai, tai galima padaryti per Elektroninės valdžios vartus.

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito