Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 14

Žiurų kaimo „kleckai“ pripažinti tautiniu kulinarijos paveldu

Joniškio rajone, Žiurių kaime, verdami „kleckai“ įrašyti į tautinio kulinarijos paveldo sąrašą, rašo „Lietuvos rytas“.
Samtis
Samtis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kleckai“ – į koldūnus panašus ruginių miltų patiekalas, gaminamas su įvairiais įdarais. Į vidų dedami rūkyti lašiniai su kepintais svogūnais, rauginti kopūstai, varškė ir kt.

„Mūsų protėviai žinojo, kaip atsigauti po sunkių lauko darbų – sukirtę „kleckų“ kaipmat pažvalėdavo. Skeptikams įrodėme, kad šis sotus ir gardus valgis buvo nepelnytai pamirštas“, – per „kleckų“ šventę sakė Žiurių kaimo bendruomenės vadovas Arūnas Činčys.

Žiurių bendruomenė rengiasi įkurti nedidelį virtinių fabrikėlį. Patiekalui gavus tautinio kulinarijos paveldo statusą, ketinama pasinaudoti Europos Sąjungos parama.

„Viena joniškiečių verslo įmonė lyg ir rengėsi gaminti „kleckus“ pagal mūsų receptą, bet kažin ar jai pavyks. Visur matau tik šaldytus koldūnus ir didžkukulius“, – sakė A.Činčys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?