„Kleckai“ – į koldūnus panašus ruginių miltų patiekalas, gaminamas su įvairiais įdarais. Į vidų dedami rūkyti lašiniai su kepintais svogūnais, rauginti kopūstai, varškė ir kt.
„Mūsų protėviai žinojo, kaip atsigauti po sunkių lauko darbų – sukirtę „kleckų“ kaipmat pažvalėdavo. Skeptikams įrodėme, kad šis sotus ir gardus valgis buvo nepelnytai pamirštas“, – per „kleckų“ šventę sakė Žiurių kaimo bendruomenės vadovas Arūnas Činčys.
Žiurių bendruomenė rengiasi įkurti nedidelį virtinių fabrikėlį. Patiekalui gavus tautinio kulinarijos paveldo statusą, ketinama pasinaudoti Europos Sąjungos parama.
„Viena joniškiečių verslo įmonė lyg ir rengėsi gaminti „kleckus“ pagal mūsų receptą, bet kažin ar jai pavyks. Visur matau tik šaldytus koldūnus ir didžkukulius“, – sakė A.Činčys.