Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 06 13

Žlugę rinkimai į Europarlamentą Andriui Šedžiui kainavo 23 000 litų: politikas teisme siekia atgauti pinigus

Teismas sostinėje pradėjo nagrinėti civilinę bylą, kurioje iš Šiaulių kilęs buvęs Seimo narys Andrius Šedžius siekia iš Lietuvos liaudies partijos atgauti sumokėtą užstatą už galimybę dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose 2014 m.
Andrius Šedžius
Andrius Šedžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Susitarimas buvo toks, kad aš sumokėsiu užstatą už partiją, o partija po rinkimų bet kokiu atveju susigrąžins tą užstatą ir atiduos man. Nebuvo jokių kalbų, kad tie pinigai negrįš į mano sąskaitą“, – antradienio popietę Vilniaus miesto apylinkės teisme pareiškė Andrius Šedžius.

41 metų politiko iškeltoje byloje atsakovu tapo Lietuvos liaudies partija (LLP).

15min primena, kad 2014 metų pradžioje tuomet jau buvęs socialdemokratų partijos ir buvęs Seimo narys buvo pasišovęs vesti į Europarlamentą šią neparlamentinę politinę jėgą.

Tuo metu laikinuoju partijos vadovu buvo paskirtas Rimantas Kumpis, nes tikroji LLP vadovė Kazimira Danutė Prunskienė dėl sveikatos būklės vadovauti negalėjo.

Liaudies partijos taryba prieš EP rinkimus nutarė, kad A.Šedžius bus jų sąrašo lyderis. Po to A.Šedžius buvo tapęs ir LLP pirmininku.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Šedžius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Šedžius

Pagal galiojančią tvarką, kandidatus į Europos parlamentą kelianti partija prieš rinkimus sumoka užstatą, kuriuo patvirtina, kad yra užsitikrinusi pakankamą rinkėjų palaikymą. Tiksliau, apie galimą rinkėjų potencialą turi būti pranešta surinktais žmonių parašais, o tuomet užstatas jau grąžinamas.

„Akivaizdžiai yra gražbyliaujama tiek iš advokato, tiek iš paties ieškovo pusės. Užstatą grąžina ne partija – užstatą visuomet grąžina Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), tiesiogiai asmeniui, kuris tą užstatą sumokėjo. Partija niekuomet nebuvo kažkoks tranzitinis punktas“, – posėdžio metu pareiškė Lietuvos liaudies partijai teisme atstovavęs Aras Vyturys Sutkus.

Šiuo atveju užstatas nebuvo grąžintas, nes VRK nesulaukė reikiamo skaičiaus LLP remiančių rinkėjų parašų.

LLP atstovas A.V.Sutkus teismui paaiškino, kad, kiek jam žinoma, faktiškai tuos pinigus A.Šedžius susimokėjo už galimybę tapti partijos sąrašo lyderiu ir kandidatuoti į EP.

„Nusipirko vietą? Andrius Šedžius vietos nepirko. Tai buvo ne Šedžiaus dovana. Tie pinigai, galima sakyti, buvo paskolinti. Partija nesurinko balsų, o Andrius Šedžius liko kvailio vietoje“, – griežtai ginti ieškovo pozicijos buvo nusiteikęs jo advokatas Aistis Damulevičius.

LLP atstovas A.V.Sutkus jau po posėdžio 15min sakė, kad ne partija, o konkretūs kandidatai yra atsakingi už nesurinktus parašus. Jis sutiko su vertinimu, kad toks nesklandumas rinkimų starte yra komandinė nesėkmė. Tačiau A.V.Sutkus pabrėžė, kad partija buvo įvykdžiusi įsipareigojimą surinkti tam tikrą parašų skaičių, o trūkstamais parašais turėjo pasirūpinti patys kandidatai, tačiau tai nesisekė.

Ieškovo A.Šedžiaus ir jo advokato teigimu, apie tai, kad 23 000 litų (6 661 euras) po rinkimų bus grąžinti A.Šedžiui, buvo sutarta susitikimo metu žodžiu. Pokalbyje dalyvavo asmeniškai A.Šedžius ir jo tėvas, o LLP atstovavo tuomečiai partijos vadovai Rimantas Kumpis ir Vincentas Vaitkus.

Bylą nagrinėjanti teisėja Rima Lipeikienė nutarė tenkinti bylos šalių prašymus ir visus šiuos tris minėtus liudininkus (R.Kumpį, Alvydą Šedžių ir V.Vaitkų) kviesti į apklausą kitame posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas