Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 05 08

Žmogaus teisių komitetas: dažniausiai vaiko teisių pažeidėjai yra artimieji

Gegužės 8 dienos posėdyje Seimo Žmogaus teisių komitetas apsvarstė vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus 2012 metų veiklos ataskaitą. Ataskaitą pristatė laikinai einanti vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigas lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, teigiama pranešime spaudai.
Berniukas
Berniukas / 123RF nuotr.

Ataskaitiniu laikotarpiu vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje buvo gauta 319 skundų ir pradėti 65 tyrimai vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus iniciatyva. Daugiausiai buvo skųstasi savivaldybių administracijų padalinių veikla (189 skundai). Dėl šeimos narių ir artimų giminaičių galimai netinkamo elgesio vaikų atžvilgiu sulaukta 113 skundų. Tačiau dėl savivaldybės administracijos padalinių veiklos tik 45 procentai skundų pripažinti pagrįstais.

Tuo tarpu atliktuose tyrimuose dėl galimai vaiko teises pažeidžiančių šeimos narių ir/ar artimų giminaičių, nustatyta, kad 92 procentais atvejų vaiko teisės iš tiesų buvo pažeistos. Taigi, remiantis nustatytų pagrįstų skundų vaiko teisių apsaugos kontrolieriui statistika – dažniausiai vaiko teisės yra pažeidžiamos jų artimoje aplinkoje.

Pagal tyrimuose nustatytų vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimų pobūdį, daugiausia pažeidimų – dėl smurto vaiko atžvilgiu panaudojimo – nustatyta 50 atvejų (dėl pilnamečių asmenų panaudoto smurto vaiko atžvilgiu – 27 atvejai, dėl vaikų smurto prieš vaikus – 23 atvejai). Nustatytas prieš vaikus naudotas fizinis (26 atvejai) ir psichologinis (24 atvejai) smurtas. Didelę dalį vaiko teisių pažeidimų sudaro nustatyti vaiko nepriežiūros atvejai (48) bei vaiko teisės bendrauti su skyriumi gyvenančiais tėvais/vienu iš tėvų bei artimaisiais giminaičiais neužtikrinimo atvejai (45).

Dėl teisės į tinkamas ir sveikas gyvenimo sąlygas neužtikrinimo nustatyti 42 atvejai, dėl savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus neveikimo 34 atvejai. Pastebėta, kad sumažėjo teisės į mokslą pažeidimų: ataskaitiniais metais nustatyti 22 atvejai, tuo tarpu 2011 metais buvo nustatyti 32 atvejai.

A.Burneikienė atkreipė komiteto narių dėmesį, kad dėl nepakankamo vaiko teisių srities finansavimo praktikoje vyksta tik minimalūs, daliniai pokyčiai, teisės aktų nuostatos lieka deklaratyviomis ir nėra pasiekiami teisės aktų tikslai bei numatytas (norimas) vaiko teisių apsaugos lygis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas