Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 06

Žodžio laisvė ir laisvas žodis: šiuolaikiniai suvaržymai

Pastarojo meto įvykiai Jungtinėse Valstijose ir kai kuriose Europos šalyse (paminėčiau Vengriją, Lenkiją, Čekiją, bet ne vien jas) rodo, kad prasilenkiama su nuostatomis, būdingomis Europos, plačiau žvelgiant, Vakarų civilizacijai. Kalbu apie vienos iš pagrindinių jos prielaidų – o tai visuotinė žodžio laisvė – suvaržymus.
Asociatyvi nuotr./ K.Kunii nuotr.
Asociatyvi nuotr./ K.Kunii nuotr. / Unsplash nuotr.

Aišku, carinė Rusija, Sovietų imperija ir dabartinė putiniškoji Rusijos Federacija, Artimųjų Rytų autokratinės valstybės, Kinijos imperija, mojuojanti marksizmo vėliava, tokią teisę neigia iš principo. Laisvas žodis joms yra liaudies priešas. Stalinas ir Hitleris kadaise naikino bet kokią spaudą, nukrypusią nuo vienos „tiesos“. Tačiau kaip vertinti faktą, kad JAV prezidentas Trumpas ir jo pasekėjai jau šiais laikais bet kokį prieštaravimą jų teiginiams vadina fake news?

Šis trumpas svarstymas tęsia ankstesniuose Kultūros barų numeriuose spausdintą tekstą „Demokratijos etosas“. Kad geriau suvoktume tokios teisės atsiradimą, reikėtų aptarti pačią Europos / Vakarų prigimtį, pasvarstyti, kodėl Vakarai taip traukia net ir tuos, kurie atmeta vakarietiškas vertybes, gyvenimo būdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas