Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 29

ŽŪM lauk stumiamas „Ekoagros“ vadovas prabilo apie korupciją ekologiniame sektoriuje

Žemės ūkio ministerija, kuri yra viešosios įstaigos „Ekoagros“ steigėja, dabartiniam jos vadovui Gintautui Labanauskui pasiūlė nutraukti darbo sutartį. Antradienį, reaguodamas į tai, G.Labanauskas žiniasklaidos atstovus sukvietė į skubią spaudos konferenciją, kurioje prabilo apie galimą korupciją žemės ūkio ekologiniame sektoriuje. Jis patikino pats nepasitrauksiantis iš šios pozicijos.
Gintautas Labanauskas
Gintautas Labanauskas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Tokio sprendimo priežastys direktoriui buvo paaiškintos asmeniškai. Jos yra visiškai darbinės, susijusios su konkrečiais įstaigai pavestais darbais, kurie nebuvo tinkamai atlikti. Dėkojame G.Labanauskui už jo pastangas ir linkime kuo geriausios kloties ateityje“, – antradienio rytą žiniasklaidai išplatintame pranešime sprendimą nutraukti darbo sutartį su G.Labanausku aiškino žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

G.Labanauskas vadovauja „Ekoagros“ nuo 2018 m. gegužės 2 d. Apsispręsti dėl sutarties nutraukimo vadovas turėtų iki sausio 30 d.

Iki tol „Ekoagros“ vadovas viešai ne kartą buvo prabilęs apie tai, kad Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) reglamentacija – pertekliška, ir visa tai gali būti susiję su korupcija.

„Beveik prieš metus laiko žmonės, neabejingi ekologinei produkcijai, žinodami mano didelę patirtį viešojo sektoriaus administravime, paskatino dalyvauti konkurse į „Ekoagros“ vadovo pareigas, siūlydami padaryti tvarką, anot jų, „šiame bardake“. Tuomet aš skeptiškai žiūrėjau į jų nusiskundimus, negalėdamas įsivaizduoti, kad gali būti, švelniai tariant, tiek netvarkos šiame sektoriuje.

Pradėjus dirbti ir sustiprinus kolektyvą naujais kompetentingais darbuotojais, pavyko atskleisti daug ydų ir problemų šiame sektoriuje. Su dalimi iš jų pavyko susitvarkyti, tačiau ne su viskuo. Jaučiu labai didelį spaudimą iš Žemės ūkio ministerijos ir suinteresuotų grupių. Turiu surinkęs ir toliau renku nemažai svarbios informacijos, galinčios padėti atskleisti esamos sistemos ydas ir negeroves, galimus korupcijos ir protegavimo atvejus“, – spaudos konferencijoje tikino G.Labanauskas, atskleidęs tai, kad sulaukė įvairių pasiūlymų daryti tą, ar aną, kurių atsisakė.

Jis atskleidė, kad dėl oficialios informacijos jau kelis kartus yra kreipęsis į ŽŪM vadovą G.Surplį.

„Tikiuosi, artimiausiu metu, gavęs trūkstamus dokumentus ir baigęs sisteminti informaciją, ją pateikti jums, nes tik viešumas gali sustabdyti norą šių problemų nespręsti ir taip pat patraukti mane nuo jų sprendimo. Esu už tai, kad manipuliacijos „ekologiniu“ statusu nekenktų visam sektoriui ir sąžiningai jame dirbusiems“, – abstrakčiai kalbėjo G.Labanauskas, patikinęs, kad daugiau informacijos galbūt pateiks kitą savaitę.

„Ekoagros“ vadovas tikino, kad su G.Surpliu pirmais mėnesiai santykiai buvo geri, sulaukė ministro palaikymo.

„Ekoagros“ vadovas tikino, kad su G.Surpliu pirmais mėnesiai santykiai buvo geri, sulaukė ministro palaikymo. Viskas pašlijo tuomet, kai „Ekoagros“, anot įstaigos vadovo, „prigavo“ ūkininkus, neteisėtai naudojusius chemiją ekologinėje gamyboje. Tuomet neva prasidėjo siūlymai iš ŽŪM pasitraukti G.Labanauskui iš šio sektoriaus ir netrukdyti toliau gyventi.

„Buvo ne tik žodiniai prašymai. Buvo ir tarpininkai, kurie perdavė ministro poziciją man. Buvo ir neatsargūs skambučiai iš ministerijos pareigūnų, nurodant pavardes tų ūkininkų, kuriuos skriaudžiu, ir dėl kurių yra nepatenkinti ministerijos vadovai. Visi mūsų skambučiai juk yra paklausomi“, – teigė G.Labanauskas.

Jis yra pasiruošęs įvardyti neteisėtai veikusių ūkininkų vardus ir pavardes, kurie, anot jo, sulaukė ŽŪM atstovų užtarimo.

„Aš nesu atleistas, pabrėšiu. Turiu tik prašymą išeiti iš darbo savo noru. Man prašymai išeiti iš darbo savo noru buvo formuojami jau po poros mėnesių nuo mano darbo pradžios. Aš nenoriu. Jei Surplys būtų vyras, ne tik kelnes nešiotų, jis pasakytų tiesiai ir paprastai, išsakytų argumentus, kodėl mane nori atleisti. Pasako tik tai, kas bus, jei neišeisiu iš darbo. Atsiųs neva į „Ekoagros“ manęs tikrinti STT, FNTT, prokuratūrą ir t.t. Neišeisiu, suvalgys mane su komisijomis. Sakiau, ačiū, lauksiu. Tarnybos randa trūkumų, mes juos pašalinam. Esu ramus“, – patikino G.Labanauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Žemės ūkio ministras užsiminė apie tai, kad G.Labanausku, kaip vadovu, buvo nepatenkinti ir „Ekoagros“ darbuotojai. Paklaustas, ar tai tiesa, šis atsakė: „Taip, buvo. Juk uždraudžiau kai kuriems darbuotojams važiuoti į trečiąsias šalis. Po kiek laiko buvo atimta iš „Ekoagros“ teisė sertifikuoti trečiosiose šalyse. Buvo rasta pažeidimų. Jei būčiau toliau tai leidęs, būtų atimta teisė sertifikuoti ir Lietuvoje. Prarasta reputacija, pasitikėjimas. Tai ką, švedai negali su chemija valgyt produktų, o lietuviai gali?

Priėmiau naujus darbuotojus – žinoma, kad buvo nepatenkintų. Nes darau tvarką. Aš nė vieno, beje, neatleidau. Noriu perauklėti. Suteikiu jiems galimybę persiauklėti. Tai didžiuliai pinigų srautai.“

Pasak G.Labanausko, ministras neturi jokių teisinių priemonių, dėl ko jį galėtų atleisti iš pareigų. Jei turėtų, būtų tai jau padaręs. Tam turėjo pusmetį.

Jei Surplys būtų vyras, ne tik kelnes nešiotų, jis pasakytų tiesiai ir paprastai, išsakytų argumentus, kodėl mane nori atleisti.

„Gal ministras daro tai, ko nenori daryti? Gal jį kažkas spaudžia? Nežinau. Net ir norėdamas būti korumpuotas, aš nespėju to padaryti, juk trumpai dirbu. Jis bijo mane atleisti.

Surplys meluoja. Jis neišsakė man jokių priekaištų, nenurodė priežasčių, dėl ko dirbu prastai. Jei atleis mane iš pareigų, dirbsiu toliau savo kitus darbus. Turiu verslus, dėstau studentams. Jei atleis tik mane, dėsiu visas pastangas, kad į mano vietą ateitų žmogus, kuris dirbtų sąžiningai.

Kaip ir jūs, noriu valgyti ekologiškus produktus. Pirkdavau grikius po 1,5 euro. Perku dabar grikius už 3 eurus. Nenoriu, kad mano organizme nusėstų chemija. Negalime leisti raundapo dėti į mūsų produkciją. Su tuo ir kovoju. Jei Lietuvoje užsimerks į tai, užsienio piliečiai sureaguos, nes produkciją juk išvežame į užsienį. Pvz., olandai moka pinigus ir nenori nuodyti savo organizmo. Pareina signalai greitai iš užsienio.

Paliktos spragos nesąžiningiems ūkininkams ateiti su chemijos prisotinta produkcija, perdėtas reglamentavimas. Turi būti pašalintos perteklinės taisyklės, priimtos pernai gruodį. Tai – pagrindinis akcentas. Tiek daug žmonių skundų dėl jų rašė visoms institucijoms.

Mūsų ūkininkai turi turėti galimybes konkuruoti, kaip, pvz., lenkai. Dabar mažiname pasitikėjimą mumis, mūsų produkcija. Sąžiningi ūkininkai praranda norą dirbti. Jei naudodamas chemiją gali gauti pigiau tą patį, kam turėti sau daugiau problemų?“, – dėstė G.Labanauskas.

Paklaustas, ar su „Agrokoncernu“, kuris galbūt yra numatęs sau parankų „Ekoagros“ vadovo kandidatūrą, viso to nesieja, G.Labanauskas patikino, neturintis šiuo klausimu jokių žinių.

„Šiai dienai tokių prielaidų daryti negaliu. Kas bus, kai susisteminsiu visą informaciją, nežinau. Jaučiu stiprų spaudimą iš tam tikrų grupių, ministerijos“, – teigė G.Labanauskas.

Viešoji įstaiga „Ekoagros“ yra pelno nesiekiantis viešasis juridinis asmuo, veikiantis ekologinės gamybos ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų sertifikavimo ir kontrolės srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas