Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 02

Žuvinto rezervato ežerą apspito žvejai: pakrantės užstatytos automobiliais, paukščių neliko nė vieno

Dar savaitės pradžioje Žuvinto biosferos rezervate esančiame Žaltyčio ežere galėjai pamatyti šimtus paukščių, tačiau nuo lapkričio 1-osios čia leidžiama žvejyba iš valties vaizdą pakeitė: valčių ežere net tiršta, o automobiliais nustatytos visos pakrantės. Tik paukščių nebeliko – nei nebylių gulbių, nei ančių, nei kragų.
Automobiliai pakrantėje ir valtys Žaltyčio ežere
Automobiliai pakrantėje ir valtys Žaltyčio ežere / Žuvinto biosferos rezervato nuotr.

Prasidėjęs lapkritis atnešė ne pačių maloniausių pokyčių Žuvinto biosferos rezervate. Kaip rašo rezervato direkcija feisbuke, vieną iš rezervate esančių ežerų – Žaltyčio – jau pirmąją lapkričio dieną tiesiog apspito žvejai.

Pro automobilius sunku ežerą pasiekti

„Pro žvejų automobilius prasibrauti prie Žaltyčio pakrantės nėra lengva“, – tokį įrašą paskelbė rezervatas sekmadienį, pridėdamas ir vaizdo įrašą, kaip atrodo toji pakrantė – automobiliais užstatytos visos pievos šalia vienintelio privažiavimo prie Žaltyčio ežero.

Kaip lankėmės Žuvinto biosferos rezervate rugsėjo vidury su „Ornitostogų“ organizuota paukščių stebėtojų grupe, kaip tik Žaltyčio ežere patyrėme tą akimirką, kai net patyrę ornitologai – Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis ir „Ornitostogų“ atstovas Albertas Skirpstas – neslėpė susižavėjimo ir nuostabos.

Šis ežeras mums paruošė staigmeną: čia pastabi vienos visiškai nepatyrusios paukščių stebėtojos akis pamatė kitokią nei visos antį – raudonu snapu. Paaiškėjo, kad tai šalminė antis, kuri gana retai sutinkama.

Plačiau apie paukščių stebėjimo dieną skaitykite čia: Dešimt valandų Žuvinto rezervate: 61 pamatyta paukščių rūšis – daug ar mažai?

Tačiau atėjus lapkričiui paukščiai iš šio ežero tiesiog išnyko. Ir ne vien todėl, kad ruduo juos privertė migruoti į pietus.

Žvejyba iš valties pagal naujus nuostatus

„Žvejai apspito Žaltyčio ežerą – botaninį zoologinį draustinį. Jame nuo lapkričio 1 d. leidžiama žvejyba iš valties – taip numato šiemet priimti Žuvinto biosferos rezervato nuostatai. Savaitės pradžioje čia turškėsi, nardė ar šiaip plūduriavo arti pusantro tūkstančio vandens paukščių: nebylių gulbių, ančių, kragų. Dabar – tik žvejai“, – feisbuke informavo Žuvinto biosferos rezervato atstovai, kartu publikuodami ir nuotraukas, kuriose matosi, kad ežere netrūksta valčių.

Žuvinto biosferos rezervato nuotr./Automobiliai Žaltyčio ežero pakrantėje
Žuvinto biosferos rezervato nuotr./Automobiliai Žaltyčio ežero pakrantėje

Po šiuo įrašu pasipylė komentarai. „Galvojom, kokie nors atlaidai, o čia žvejoti sulėkė“, – rašė vienas internautas, iliustruodamas savo sakinį nuotrauka iš kitapus ežero.

„Kažin kiek iš tų žvejų nors kiek užsiima įžuvinimu... Jau apie kitas gamtą tausojančias iniciatyvas nekalbu... O pagal mašinytes net iš vienos foto tai akivaizdu, kad ne alkstantys vargetos susirinko nors kelis žuveliokus gausios šeimynos stalui pasigaut. Ir išvis, o kam tada rezervatas, jei jame galima žvejoti?“ – piktinosi kitas.

Klausimo sulaukė ir Seimo narys Simonas Gentvilas, kurį Liberalų sąjūdis yra įvardijęs kaip galimą kandidatą į aplinkos ministrus. Jo klausta, ar tokia situacija atrodanti normali. „Žinoma, nenormalu. Dėl to kreipiausi į Lietuvos vyriausią administracinį teismą. Visgi greičiausias būdas tai pakeisti yra naujas Vyriausybės nutarimas. Gruodį tai bus galima jau ištaisyti“, – rašė S.Gentvilas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Į Žuvinto biosferos rezervatą ateina ruduo. Žaltyčio ežeras
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Į Žuvinto biosferos rezervatą ateina ruduo. Žaltyčio ežeras

Žuvinto biosferos rezervato nuostatuose įrašyta: „Žaltyčio botaniniame – zoologiniame draustinyje, siekiant išsaugoti perinčių ir migruojančių vandens paukščių populiacijas, plaukioti valtimis ir iš jų žvejoti leidžiama nuo lapkričio 1 d. iki kovo 1 d., užšalus ežerui – leidžiama poledinė mėgėjiška žūklė, žūklė nuo kranto leidžiama tik biosferos rezervato planavimo schemos tvarkymo plane nustatytose vietose.“

Skandalas – dėl medžioklės

Rugsėjo pradžioje kilo didžiulis skandalas, kai paaiškėjo, kad dalyje Žuvinto biosferos rezervato galima medžioti. Nors tuomet aplinkos ministras Kęstutis Mažeika tvirtino, kad medžioklė Žuvinto rezervate buvo ir yra draudžiama, tačiau visuomenėje kilus abejonėms papildomi saugikliai bus įtraukti į šiuo metu rengiamas medžioklės taisykles, rezervato direktorius A.Pranaitis vis dėlto atkreipė dėmesį, jog medžioti dalyje rezervato, deja, galima.

„Saugomų teritorijų tarnyba paskelbė išvadą, kad daugumoje draustinių teritorijų medžioti galima, tai nėra labai geras dalykas. Tas „medžioti galima“ visą laiką sako, kad paukščiams yra pavojus ir, jeigu galima medžioti draustiniuose, tai yra jau rūpestį keliantis reikalas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žaltyčio botaninis–zoologinis draustinis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žaltyčio botaninis–zoologinis draustinis

Kai kurie Žuvinto rezervato draustiniai, kad ir Amalvo ir ypač Žaltyčio, yra labai svarbūs vandens paukščiams, nes tai yra Ramsaro teritorijos, jos atitinka daug tarptautinių kriterijų, todėl bet koks trikdis niekam nėra reikalingas. Galų gale, mūsų garbės reikalas – žinosim, kad čia nemedžiojam, kad tai yra vieta, kur tikrai kiekvieną sykį neatvažiuosi šautuvą įsimetęs“, – interviu 15min sakė A.Pranaitis.

Jo teigimu, rezervato darbuotojams nėra didelio skirtumo, ar galima medžioti visame rezervate, ar tik dalyje jo, nes draustiniai ribojasi su gamtiniu Žuvinto rezervatu, gervės ir žąsys skraido ir ten, ir ten.

Visą interviu skaitykite čia: Žuvinto biosferos rezervato direktorius A.Pranaitis: mūsų garbės reikalas žinoti, kad čia neatvažiuosi šautuvą įsimetęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas