Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 23

Melagingai tvirtinama, kad ukrainiečių pabėgėliai nusiaubė parduotuvę Lenkijoje

Į Europą plūstant pabėgėlių srautams iš Ukrainos, analitikai įspėja apie propagandinius bandymus skaldyti visuomenes, nuteikti žmones prieš ukrainiečius. Toli dairytis nereikia – vienas tokių įrašų jau spėjo išpopuliarėti socialiniuose tinkluose. Tvirtinama, kad nufilmuoti galimai apsvaigę jaunuoliai yra karo pabėgėliai iš Ukrainos. Tačiau tai – melas. Įrašas įamžintas dar iki karo ir nieko bendro su pabėgėliais neturi.
Ukrainiečiai Lenkijos prekybos centre
Ukrainiečiai Lenkijos prekybos centre

Socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“ platinamame įraše rodoma, kaip po Lenkijos prekybos centrą sklaidosi grupė galimai neblaivių jaunuolių.

Prierašas prie video tvirtina, esą parduotuvę Lenkijoje nusiaubė pabėgėliai iš Ukrainos.

„Jau netrukus tai ateis ir į Latviją“, – teigiama komentare.

Įrašą, pavadintą „Ukrainiečiai Lenkijoje“, sudaro dvi dalys – panašu, kad jas filmavo ir savo įspūdžius įamžinti norėjo patys vyrukai.

Jaunuoliai elgiasi nepagarbiai, trikdo viešąją tvarką, vartoja nenormatyvinę leksiką.

Šį vaizdo įrašą netruko pasigauti propagandos kūrėjai.

Jis imtas platinti per daugybę paskyrų, kuriose anksčiau buvo platinamos sąmokslo teorijos ir neteisinga informacija, susijusi su skiepais.

Socialinių tinklų vartotojus klaidina data – tariamai visa tai buvo užfiksuota jau po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios – šių metų kovo antroje pusėje.

Tačiau tai nėra tiesa. 15min susisiekus su žurnalistais Lenkijoje, šie patvirtino, kad filmuota viename šios šalies prekybos centrų, o ne Latvijoje ir ne Vokietijoje, kaip komentaruose svarstė internautai.

Iš tiesų šis įrašas užfiksuotas dar gerokai iki karo pradžios – pirmą kartą jis publikuotas Rusijos socialiniame tinkle „Vkontakte“, čia nurodyta ir filmavimo data – 2021 metų birželio 8 diena.

„Vkontakte“ stop kadras/Ukrainiečiai Lenkijos prekybos centre
„Vkontakte“ stop kadras/Ukrainiečiai Lenkijos prekybos centre

Bėga nuo karo

Sekmadienį Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) vadovas Filippo Grandi pareiškė, kad iš savo namų Ukrainoje dėl Rusijos pradėto „pražūtingo“ karo jau pabėgo 10 mln. žmonių – daugiau kaip ketvirtadalis visų šalies gyventojų.

„Karas Ukrainoje yra toks pražūtingas, kad iš savo namų jau pabėgo 10 mln. žmonių, įskaitant pabėgėlius, kurie yra šalies viduje, ir tuos, kurie išvyko į užsienį“, – kalbėjo jis.

Apie 90 proc. pabėgusiųjų yra moterys ir vaikai. 18-60 metų amžiaus ukrainiečių vyrai gali būti šaukiami į kariuomenę ir jiems neleidžiama išvykti.

JT vaikų fondas UNICEF nurodė, kad tarp pabėgusiųjų į užsienį yra daugiau kaip 1,5 mln. vaikų, ir įspėjo, kad jiems gresianti prekybos žmonėmis ir išnaudojimo rizika yra „reali ir ji didėja“.

Lietuvoje jau registravosi daugiau nei 28,7 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, 12,4 tūkst. iš jų – nepilnamečiai, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Iki konflikto Ukrainos vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje – neįskaitant Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistinių regionų rytuose – gyveno 37 mln. žmonių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai