Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aistė Gedvilienė: V.Baltraitienės pyktis eiliniam valstybės tarnautojui

Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) atliko dar vieną tyrimą ir nurodė, kad Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra (Agentūra) turės jai grąžinti dar 214 tūkst. eurų ES paramos.
Aistė Gedvilienė
Aistė Gedvilienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Deja, toks sprendimas ne pirmas. Dar kovą buvo paviešintas ESFA sprendimas, kuriuo Agentūra įpareigojama grąžinti daugiau nei 332 tūkst. eurų. Taigi bendroje sumoje virš 546 tūkst. EUR.

Matyt skandalų, susijusių su maisto labiausiai nepasiturintiems Lietuvos gyventojams pirkimu, klampinama Ministrė neapsikentė. Vienintelis sprendimas siekiant išlikti skaidriai visuomenės akyse – pademonstruoti ryžtingą kovą su nekompetentingais Agentūros specialistais. Tad V.Baltraitienė pareiškė, kad Agentūra bus likviduojama, mat cituoju „specialistų ten stiprių nėra“.

Ministre, ar tikrai? Ar tikrai dėl visko kalta Agentūra ir 40 „nestiprių“ specialistų? O gal kaltieji daug arčiau, negu jūs bandote parodyti?

Visi didelės vertės pirkimai buvo gerai žinomi V.Baltraitienei tiesiogiai pavaldiems ministerijos darbuotojams.

Iš viešai skelbiamos Agentūros valdymo struktūros aiškiai matyti, kad aukščiausias Agentūros valdymo organas yra Valdyba, kurią savo įsakymu skiria ministrė.

Visi penki Valdybos nariai yra Žemės ūkio ministerijos darbuotojai – Rimatas Krasuckis (ŽŪM Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius), žemės ūkio viceministrą Vilių Martusevičių pakeitęs asmuo, Arūnas Milašauskas (žemės ūkio ministro patarėjas), Regina Mininienė (ŽŪM Finansų ir biudžeto departamento direktorė), Evaldas Pranskevičius (ŽŪM Ekonomikos departamento Ekonominės analizės skyriaus vedėjas).

Agentūros įstatai nurodo, kad didesnius nei 30 000 eurų sandorius Agentūros vadovas gali sudaryti tik gavus Valdybos pritarimą. Tai reiškia, kad visi didelės vertės pirkimai buvo gerai žinomi V.Baltraitienei tiesiogiai pavaldiems ministerijos darbuotojams.

Po sausio mėnesį išaiškėjusių skandalingų, galimai korupcinių maisto nepasiturintiems gyventojams pirkimų, buvo skubiai atleista Agentūros direktorė Aldona Miliuvienė, o vėliau skandalui nenurimus buvo priverstas trauktis ir tuometinis ŽŪM viceministras, Agentūros Valdybos pirmininkas V.Martusevičius.

Ministrė savo atsakomybės išsigynė, o kiti jos įgalioti ministerijos atstovai ir toliau darbuojasi Agentūros valdyboje. Beje, kaip nurodo Agentūros įstatai, už darbą Agentūros valdyboje dar gauna ir darbo užmokestį.

Kyla rimtų abejonių dėl ministrės siekio naikinti Agentūrą dėl neva silpnų specialistų. Toks sprendimas veikiau atrodo kaip desperatiškas noras kuo greičiau suslėpti visus galus, o taip pat leidžia pasireikšti vaizduotei ieškant tikrųjų priežasčių.

Spėliodama svarstau, kad gal dar ne vienas pirkimas buvo atliktas nesilaikant skaidrumo principų? Gal stengiamasi užbėgti ateinantiems skandalams už akių? Gal V.Baltraitienė neranda lojalaus ir patikimo žmogaus į direktoriaus poziciją? O gal bandoma susidoroti su sau nelojaliais darbuotojais? Neliks Agentūros – neliks visų su ja susijusių esamų ir būsimų bėdų?

Kol kas lieka daug neatsakytų klausimų, o pirmiausiai klausimas – kas padengs daugiau kaip pusę milijono eurų sumą už neskaidriai vykdytus pirkimus.

Ministrės bandymas vengti atsakomybės, demonstruoti ryžtingus sprendimus, o galų gale perkelti atsakomybę už jos valdomos sistemos nuolatines krizes, atrodo kaip ant kranto išmestos silkės konvulsinis bandymas šuoliu grįžti atgal į gelmes. Deja, dažniausiai silkė grįžti atgal nebepajėgia ir ilgainiui lieka tik nemaloni smarvė.

Aistė Gedvilienė yra TS-LKD pirmininko pavaduotoja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas