Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Kubilius: Kai uodega pradeda vizginti šunį (atsakymas G.Kirkilui)

Prieš kelias dienas, kai buvo paskelbtas V.Adamkaus, V.Landsbergio, E.Masiulio, R.Karbauskio ir G.Landsbergio bendras susirūpinimo pareiškimas dėl Astravo atominės elektrinės (AE) keliamo pavojaus Lietuvos egzistencijai ir kviečiantis dabartinę valdžią imtis visų veiksmų, kad šios grėsmės būtų išvengta, nustebino valdžios vyrų nervinga propagandinė reakcija.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Butkevičius, R.Masiulis, L.Linkevičius, o vėliau prie jų prisijungęs ir etatinis partijos propagandistas G.Kirkilas pakartojo tas pačias klaidingas tezes: pasirodo, Kubilius kaltas, kad Astravo AE nebuvo sustabdyta 2009 metais (nors Astravo AE duris atvėrė socialdemokratų 2012 metais paremtas referendumas prieš Visagino AE), ir kas dar svarbiau – premjeras pareiškė, kad dabar jau per vėlu tokius pareiškimus daryti, o energetikos ministras dar toliau išplėtojo, jog toks susirūpinimas yra tik politikavimas ir jį lemia ne Astravo AE grėsmė, o artėjantys rinkimai.

Nežinau, ką tokiais pareiškimais norėjo pasakyti valdžios vyrai, tačiau žinau, kaip aš juos supratau: valdžia nieko nedarys, kad sutrukdytų Astravo AE statytojų iš Kremliaus planus, kurie yra labai pavojingi Lietuvai.

O tokius planus sutrukdyti Lietuva galėtų lengvai, jeigu jau dabar pradėtų statyti nuolatinės srovės keitiklius ant magistralinių linijų, kurios jungia Lietuvą su Baltarusija. Tokie keitikliai Lietuvai bus reikalingi, norint persijungti prie europinės sinchronizacijos sistemos. Tokius keitiklius galima ir reikia statyti jau dabar, nelaukiant sprendimų dėl sinchronizacijos.

Tokie keitikliai neleistų Astravo AE elektrai patekti į Lietuvos energetinę sistemą, o dėl to Astravo AE veiklai reikėtų naujų magistralinių elektros linijų Baltarusijos teritorijoje, jungiančių Molodečną ir Minską. Tokios naujos linijos kainuotų milijardus dolerių, kurių pingant naftai net ir Kremlius nebeturi. Tai ir būtų didžiausia kliūtis Astravo AE veiklos pradžiai.

Kremliaus planus sutrukdyti Lietuva galėtų lengvai, jeigu jau dabar pradėtų statyti nuolatinės srovės keitiklius ant magistralinių linijų, kurios jungia Lietuvą su Baltarusija.

Štai tą daryti ir ragina V.Adamkus, V.Landsbergis bei kiti pareiškimo autoriai. Ir niekas nėra per vėlu. Reikia tik turėti politinės valios, valstybinės atsakomybės ir pilietinės drąsos, nes Kremlius darys spaudimą, kad taip nebūtų elgiamasi.

Štai čia ir yra esminis klausimas – ar dabartinė valdžia turi tos pilietinės drąsos pasipriešinti Kremliui. Iš valdžios vyrų nervingų pareiškimų paaiškėja, kad nelabai.

Dar daugiau. Paaiškėja, kad ir išminties šioje valdžioje tebėra visiškai nedaug. Aiškiai matėme per visus trejus šios valdžios metus, kad jai labiausiai rūpi ne išmintis ir valstybinė atsakomybė, bet propaganda ir ta pati labai primityvi.

Į bet kokį priekaištą dėl valdžios daromų klaidų ar nepadaromų darbų, visada išgirstame tą patį atsakymą, kai vietoje savo veiksmų paaiškinimo kartojama, jog dėl visko yra kaltas A.Kubilius, I.Šimonytė ar A.Sekmokas. Lyg socialdemokratų nebūtų buvę valdžioje pastaruosius trejus metus. Štai ir dabar išgirdome tą patį – ne paaiškinimą, kaip bus nuo Baltarusijos atskirta Lietuvos elektros sistema, bet kad dėl visko kalti yra konservatoriai.

Blogai yra tai, kad šią valdžią jau visiškai ima valdyti jos pačios propagandos įkarštis.

Astravo AE keliama grėsmė yra per daug didelė, kad į tokią valdžios propagandą mes reaguotumėme rimtai. Vis dar tikiuosi, kad dabartinė valdžia gali suprasti Astravo atominės elektrinės Lietuvai keliamus pavojus. Ir imtis realių veiksmų, kurie Lietuvą apsaugotų. O ne vien tik tuščios propagandos.

Bet blogai yra tai, kad šią valdžią jau visiškai ima valdyti jos pačios propagandos įkarštis. „Uodega vizgina šunį“ – skelbė vienas garsus Holivudo filmas, pasakodamas, kaip tik tokios politikos atsiradimo pavyzdžius, kai ne politika kuria propagandą, o propaganda sukuria politiką.

Ir dabar atrodo, kad valdžiai svarstant rimtus valstybės reikalus nusveria ne kas kitas, o tos pačios valdžios propagandos viršininkių – A.Kontrimienės ir J.Bielskienės – nekintama nuomonė, jog dėl visko kalti konservatoriai.

Tikiuosi, kad socialdemokratų vyrai dar sugebės atsipeikėti iš savo propagandos įkarščio ir rimtai susirūpins valstybės ateitimi.

Andrius Kubilius yra Seimo opozicijos lyderis, TS-LKD atstovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas