Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antanas Nesteckis: Atpiginti maistą ar padidinti perdirbėjų ir prekybininkų pelnus?

Sumažinsime pridėtinės vertės (PVM) mokestį maisto produktams nuo 21 iki 5 procentų ir maisto produktai atpigs net 16 procentų. Kas nenorėtų?! Kas prieš?! Juolab kad noras atpiginti maistą skamba labai gražiai. Teoriškai.
Antanas Nesteckis
Antanas Nesteckis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Realybė yra kitokia. Visi paruošti įstatymų projektai numato PVM lengvatą tik žemės ūkio produkcijos perdirbėjams ir prekybininkams, kurie turi galimybes reguliuoti žemės ūkio žaliavų supirkimo bei produktų pardavimo kainas. Deja, bet žemdirbiai lieka šių lengvatų nuošalyje. Ir manau, kad prisidengti žemdirbių vardu yra neteisinga.

Praktika parodė, kad taikant PVM lengvatas daugiausia naudą gavo ne žaliavų kūrėjai, augintojai, gamintojai ar vartotojai, o tarpininkai – perdirbėjai ir prekybininkai.

Patirtis neguodžia. Praėjusiais metais įvestas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas viešbučių apgyvendinimo paslaugoms. Ar gali viešbučių klientai pasigirti, kad nakvynė viešbučiuose atpigo?

Finansų ministerija įpareigota pateikti paskaičiavimus, prognozes ir visus galimus variantus dėl PVM tarifo mažinimo. Netrūksta ir politikų, siekiančių mažinti PVM. Bet pirmiausia reikėtų užtikrinti, kad maisto kainos, sumažinus PVM, išties sumažės. Kaip bus tai užtikrinama? Koks kontrolės mechanizmas? Ar jis įmanomas, jei Lietuvoje šventoji karvė – laisvoji rinka – neliečiama ir nepajudinama, o perdirbimo ir prekybos rinka – stipriai monopolizuota?

Ar neatsitiks taip, kad biudžetas praras šimtus milijonų, maisto kainos nesumažės, o perdirbėjai ir prekybininkai pasididins pelnus? Jei biudžetas praranda lėšų, iš ko didinti atlyginimus, pensijas, išlaidas krašto gynybai ir švietimui?

Patirtis neguodžia. Praėjusiais metais įvestas lengvatinis 9 procentų PVM tarifas viešbučių apgyvendinimo paslaugoms. Ar gali viešbučių klientai pasigirti, kad nakvynė viešbučiuose atpigo?

Degalai gerokai atpigo, bet ar tai atsispindi prekių ir paslaugų kainose?

Pritariu, kad galima nagrinėti bendrą PVM mažinimą – kasmet po 1 procentą, peržiūrint ir naikinant lengvatas, kurios leidžia piktnaudžiauti išskirtinėmis sąlygomis ir iškreipti konkurenciją. Verta svarstyti ir PVM tarifo didinimą prabangos prekėms.

Sakau „taip“ PVM lengvatai maistui, jei jis išties pasitarnaus ūkininkams, o maisto kainos sumažės. Deja, kol kas niekas šito negali garantuoti.

Antanas Nesteckis yra Seimo narys, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas