Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Arnoldas Pikžirnis. Kaip šalia A.Landsbergienės mokyklos žmonės liko be progimnazijos

Vieno Lietuvos dienraščių tyrėjų atliktas tyrimas sukėlė rimtą šurmulį visuomenėje. Po ilgos pertraukos Lietuvoje buvo išpirktas visas tiražas. Galima sakyti, kad viskas – dėl Karalienės Mortos mokyklos savininkės pavardės bei tiesioginių jos šeimos ryšių su politika. Visgi jis atliepia ir vyraujantį visuomenės vertinimą, kad yra klausimų dėl paties verslo modelio bei ypatingos procesų skubos, perleidžiant teritoriją į privačias rankas. O ir verslo projekto autorė sureagavo labai piktai, skatindama kuo greičiau atmesti visus teisėtus klausimus.
Arnoldas Pikžirnis
Arnoldas Pikžirnis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Buvęs Vilniaus meras A.Zuokas patvirtino, kad visuomeninės paskirties sklype, kuriame dabar stovi privati A.Landsbergienės su „BaltCap“ pagalba pastatyta mokykla, buvo numatyti konkretūs planai statyti valstybinę švietimo įstaigą, kurioje galėtų mokytis visi mokiniai, kuriems mokykla būtų arti jų gyvenamosios vietos. Deja, žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad valstybinės mokyklos projektas taip ir įstrigo, o štai privačios mokyklos projektas išjudėjo visu greičiu bei tapo dominuojančia švietimo įstaiga visame Kalnėnų mikrorajone, nepasiūlant valstybinės (nemokamos) alternatyvos.

Tikrai galima pasidžiaugti infrastruktūra, kuri buvo sukurta aplink privačią mokyklą, įsikūrusią Savičiūnų g. Labai norėtųsi, kad taip pat kompleksiškai būtų tvarkoma ir infrastruktūra aplink valstybines mokyklas tiek Vilniuje, tiek kituose miestuose. Pripažinkime: pirmomis rugsėjo savaitėmis dėl nedaugelio mokyklų pereinama į vienkryptį eismą, o kitiems verslo subjektams, sukeliantiems tokias spūstis, kokias sukelia ši „monopolininkė“ Kalnėnuose, tikriausiai būtų išsakytos griežtos pastabos. Ne šiuo atveju.

Ar pagrindinė kliūtis valstybinei mokyklai nėra potencialus „paklausos stygius“ privačiai mokyklai?

Visgi Vilniuje matome ir kitokių mokyklų statybų pavyzdžių. Netoli garsiosios privačios mokyklos jau ne vienerius metus yra planuojama valstybinė progimnazija, kuri galėtų būti puikia alternatyva valstybine švietimo sistema pasitikintiems gyventojams. Deja, Kalnėnuose, Flamandų gatvėje, planuojama mokykla vis dar gyvuoja tik vizijose bei planuose, bet ne realybėje.

Džiaugsminga žinia apie statomą mokyklą dalintasi dar 2022 m. birželio mėnesio Vilniaus savivaldybės pranešimuose, tačiau tiek aplinkinė infrastruktūra, tiek pats projekto vystymas gerokai stringa. Ar pagrindinė kliūtis valstybinei mokyklai nėra potencialus „paklausos stygius“ privačiai mokyklai? Į šį ir kitus klausimus turi aiškiai atsakyti Vilniaus miesto savivaldybė, kurios tiesioginė pareiga – pasiūlyti stabilią ir kokybišką valstybinio švietimo paslaugą jauniesiems vilniečiams.

Kviečiu Vilniaus merą Benkunską nebandyti nusiplauti atsakomybės šiuo klausimu. Švietimo sritį Vilniaus savivaldybės vadovybėje jis koordinuoja nuo 2015 metų. Mokykla – gal ir neblogas verslas, bet bendruomenės interesai privalo būti aukščiau pelno maržų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas