Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Arnoldas Pikžirnis. Kam šiandien atidarėte savo namų duris, mieli vilniečiai?

Nors konservatoriai šiandien mus žada ginti, auginti ir džiuginti, akivaizdu, kad kitai Vyriausybei vietoje džiaugsmo paliekama didžiulė problemų kupra.
Arnoldas Pikžirnis
Arnoldas Pikžirnis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šalies gynyba „pasirūpinęs“ Arvydas Anušauskas buvo gėdingai nurašytas. Naujasis ministras Kasčiūnas trankiai ėmėsi poros mėnesių planų, bet pirmaisiais realiais darbais tapo politinės komandos išsiuntimas į šiltas vietas užsienyje.

Dar prastesnė situacija su užsienio migrantais. Ši Vyriausybė įvykdė didžiausią migracijos liberalizavimo reformą Lietuvos istorijoje. Nurašė ją tiesiai iš verslo lobistų paruoštukų. Ne pirmas kartas – iš ten pat nurašė ir pensijų kaupimo reformą.

2022 m. priimtas įstatymas atleido valstybę nuo būtinybės vertinti, kokie asmenys atvyksta į Lietuvą ir ar mums jų čia reikia. Tai tiesiai šviesiai aprašė buvęs Šimonytės patarėjas ekonomikos klausimais Navickas: verslininkai gavo naudos ir pigios darbo jėgos, o Lietuva – mažus atlyginimus ir nac. grėsmes.

TS-LKD pasiuntė žinutę visiems darbuotojams – jei norėsite per didelio atlyginimo, būsite tiesiog pakeisti imigrantais iš vidurio Azijos valstybių. Ciniška. Bet tai toli gražu ne pabaiga. Dabar mes iš tiesų net nenutuokiame, nei kas vaikšto mūsų gatvėmis, nei koks tų žmonių ryšys su mūsų (arba ne mūsų) valstybe. Gal jie puikūs darbuotojai, gal draugai ir kaimynai, o gal vagys, banditai ar penktoji kolona? Žiniasklaidos antraštės mirga skambiomis naujųjų migrantų frazėmis apie Lietuvą ir įdomiais jų darbo vaisiais.

Gal jau laikas įsivertinti, ar taip chaotiškai padidėjusi migrantų bendruomenė nesukuria rimtų rizikų Lietuvos žmonėms. Kalbu ne tik apie pablogėjusią eismo saugumą Lietuvos miestuose. Kalbu apie mūsų saugumą apskritai. Gražūs norai padėti pabėgėliams iš Ukrainos baigėsi visišku migracijos chaosu. Papildomo finansavimo mūsų saugumą turinčioms užtikrinti institucijoms konservatorių Vyriausybė nenumatė. Bandoma tiesiog apsimesti, kad situacija radikaliai nepasikeitė ir saugumo rizikos mūsų žmonėms nepadidėjo.

Deja, bet kol vieni lobsta nedarbindami vairuotojų iš Lietuvos, o kiti džiaugiasi pigiomis pavežėjų ir kurjerių paslaugomis, vis aktualesnis tampa klausimas: į kieno vairuojamą automobilį lipate ir kokiam kurjeriui Jūs atidarote savo namų duris, mieli vilniečiai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi