Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Asta Bauraitė. Visagine itin jaučiamas susidomėjimas ugdymu lietuvių kalba

Visagino „Žiburio“ pagrindinė mokykla praėjusiais metais iš 58 žurnalo „Reitingai“ išvardintų pagrindinių mokyklų, kuriose mokosi ne mažiau kaip 10 mokinių, pagal lietuvių kalbos ir matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo rezultatų vidurkį užėmė antrą vietą. 2022 m., pagal lietuvių kalbos ir matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimus tarp didžiųjų Lietuvos pagrindinių buvome pirmi. Dažnai sulaukiame klausimo: kaip mums tai pavyksta?
Asta Bauraitė
Asta Bauraitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Reitingai – tik vienas mokyklą apibūdinantis kriterijus. Jie negali būti vienintelis matas vertinant mokyklą, nes reitinguose neatsispindi mokinių socialinių, emocinių kompetencijų pažanga, mokinio asmeninis augimas. Tačiau aukšti reitingų įvertinimai, be abejo, sustiprina mokyklos prestižą, mokytojus ir mokyklos administraciją motyvuoja tobulinti ugdymo procesą, o mokiniams suteikia didžiavimosi mokykla jausmą.

Mokykloje didžiulis dėmesys skiriamas ugdymo kokybei, o ypač – lietuvių kalbai ir matematikai. „Žiburio“ mokykloje mokoma lietuvių kalba, nors daugiau kaip 50 proc. moksleivių čia yra iš kitataučių ir mišrių šeimų.

Kadangi mokykla gauna didesnį mokinio krepšelį, jau beveik 10 metų, kai lietuvių kalbos 1-10 klasėse, o matematikos 5–10 klasėse mokoma pogrupiais. Tai leidžia stebėti kiekvieno mokinio individualią pažangą, o pastebėtas žinių spragas mokiniai gali likviduoti per papildomas konsultacijas. 8–10 klasėse mokiniams siūlome modulius viešojo kalbėjimo, rašymo ar teksto suvokimo įgūdžiams gilinti.

Mokiniai įgunda naudotis žodynais ir tai jiems padeda kuriant tekstą, o mums, kaip mokyklai, kurioje daugeliui lietuvių kalba negimtoji, žodyninio darbo įgūdžiai atneša pastebimą naudą per visų dalykų pamokas.

Baigę ,,Žiburio“ mokyklą, dalis mokinių renkasi profesinį mokymą, kita dalis – gimnazijas. Beje, beveik kasmet būna mokinių, kurie išvyksta mokytis į didžiųjų Lietuvos miestų gimnazijas.

Kita vertus, siekiant maksimalaus rezultato, svarbi mokinio ir mokytojo veiklų dermė. Mokykloje jau trečius metus veikia kolegialaus grįžtamojo ryšio modelis. Kiekvienas mokytojas kolegialaus mokymosi modelį ,,Kolega – kolegai“ taiko du kartus per mokslo metus lankydamasis kolegų pamokose bei teikdamas kolegialų grįžtamąjį ryšį. Įtraukūs mokymo būdai ir formos didina pamokos veiksmingumą, gerina ugdymo kokybę.

Itin svarbu ir tėvų dalyvavimas ugdymo kokybės procese. „Žiburio“ mokykloje mažiausiai du kartus per metus vyksta Tėvų dienos. Jų metu vyksta trišaliai pokalbiai, kuriuose dalyvauja mokinys, tėvai (globėjai/rūpintojai) ir mokytojas (klasės vadovas). Trišaliams pokalbiams vykdyti yra parengtas klausimynas. Pagal jį pats mokinys iš anksto ruošiasi susitikimui: argumentuotai papasakoja apie savo savijautą mokykloje, klasėje, apie mokymosi pasiekimus ir nesėkmes. Trišalės diskusijos metu kartais parengiamas ,,Mokinio pažangos gerinimo planas“.

Gan ambicingai galima sakyti, kad ,,Žiburio“ mokykla jau dabar yra gan unikali ugdymo įstaiga su savita mokyklos kultūra, stipriu tapatumo jausmu ir dėmesiu kiekvienam mokiniui.

Tūkstantmečio mokyklų projekto dalyvio statusas mums leidžia atnaujinti dalį erdvių, 1–4 klasių mokinius ugdyti pagal integruotą programą, o 5–6 klasių mokiniai matematikos, lietuvių, anglų kalbų, biologijos mokomųjų dalykų mokosi pagal „Scoolsy“ integruoto ugdymo platformą: mokiniai turi asmeninius kompiuterius, ausines ir gali dirbti individualiu tempu.

Pasirašius penkerių metų bendradarbiavimo sutartį su Vilnius TECH universitetu, 6–10 klasių mokiniai dalyvauja nuotolinėse ir kontaktinėse projektinėse ateities inžinerijos (AI) veiklose.

Viena svarbiausių mokyklos krypčių yra pilietinis-patriotinis bei etnokultūrinis ugdymas. Mūsų mokiniai nuolat tampa miesto bei regiono etnokultūros olimpiados nugalėtojais. Mokykloje įkurta ir aktyviai veikia Lietuvos šaulių sąjungos pulkininko. Prano Saladžiaus šaulių 9-osios rinktinės Visagino 905-osios kuopos jaunųjų šaulių organizacija.

Mūsų svajonė – ateityje tapti gimnazija, juolab, kad paskutiniais metais Visagine itin jaučiamas susidomėjimas ugdymu lietuvių kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius