Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Juozas Antanaitis: Atviras protesto laiškas LR Vyriausybei

Atstovaudami šalies daugiabučių namų gyventojus, reiškiame griežtą protestą prieš Vyriausybės ketinimus mažinti Europos Sąjungos paramą daugiabučių namų atnaujinimui. Mūsų bei absoliučios daugumos šalies gyventojų neįtikina Premjero Andriaus Kubiliaus paaiškinimai, kad finansuojamas daugiabučių namų atnaujinimas nėra sklandus ir šias lėšas būtina nukreipti sraigtasparnių pirkimui, antraip jos bus prarastos.

Būsto rūmai vieni pirmųjų sureagavo ir pasmerkė racionalumo ir logikos stokojantį Vyriausybės sprendimą. Dabar jaučiame pareigą reaguoti dar kartą ir pakartotinai raginti premjerą A.Kubilių persvarstyti sprendimą, nenaudingą daugiabučių gyventojams ir visai valstybei.

Pirmą kartą paviešinus ketinimus už renovacijos programai numatytus 140 milijonų litų pirkti sraigtasparnius, tokias užmačias buvo galima įvertinti kaip kompetencijos stoką ir nesugebėjimą susidėlioti prioritetų. Tačiau per pastarąsias dienas Vyriausybė sulaukė daugybės pasiūlymų, kaip nukreipti pinigus į renovacijai lygiavertės svarbos sritis. Deja, panašu, kad Vyriausybė negirdi raginimų naudoti pinigus spręsti toms problemoms, kurioms šie pinigai ir numatyti. Tokia pozicija nusipelno visuotinio protesto ir pasmerkimo.

Dar kartą apibendrindami Vyriausybei pateiktus siūlymus, primename, kurie prioritetai visuomenei atrodo svarbesni už sraigtasparnių pirkimą:

1. Šilumai gaminti naudojamo kuro konversija: už renovacijai nepanaudotas lėšas galima didžiuosiuose miestuose įrengti biokuro katilus; modernizuoti susidėvėjusias šilumos trasas; padidinti biokuro ir žilvyčių augintojų remiamos dalies dydį;

2. Šilumos vartojimo mažinimas: už 140 milijonų litų galima suremontuoti 6000 labiausiai energetiškai neefektyvių namų; galima įgyvendinti pavyzdinius renovacijos projektus miestuose, kuriuose nėra renovuotas nė vienas namas; iš šilumos tinklų išpirkti šilumos punktus ir padovanoti juos daugiabučių gyventojams; įrengti butuose individualaus šilumos reguliavimo ir daliklinę sistemas; renovacijai nepanaudotus pinigus skirti vaikų namų, senelių prieglaudų, mokyklų, darželių, visuomeninių pastatų modernizavimui;

3. Daugiabučių namų gyventojų gyvenimo kokybės gerinimas: renovacijai nepanaudotas lėšas proporcingai paskirstyti savivaldybėms, kad jos suremontuotų avarinės būklės daugiabučių stogus.

Primygtinai raginame Vyriausybę persvarstyti savo sprendimą dėl renovacijos lėšų panaudojimo. Politikai negali užmiršti, kad mandatą jiems suteikė Lietuvos visuomenė – šios visuomenės nuomonei dabar politikai atsuka nugarą.

Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų Tarybos pirmininkas Juozas Antanaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas