Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audronė Pitrėnienė: Vaikų vasaros poilsiui – vis didesnis dėmesys

Vasara ir taip ilgai visų mokinių lauktos vasaros atostogos jau įpusėjo. Atostogos vaikams yra tikra šventė, tačiau ir ilsėdamiesi jie turi būti užimti įdomia ir prasminga veikla, ugdančia socialinius ir asmeninius įgūdžius, kurie yra taip pat svarbūs gyvenime: profesinėje veikloje, laisvalaikiu ar bendraujant su kitais žmonėmis.
Audronė Pitrėnienė
Audronė Pitrėnienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Neformaliojo švietimo vasaros programos sudaro sąlygas vaikams tęsti ugdymąsi ir vasarą. Tam dažniausiai pasirenkamos stovyklos. Jų metu ugdomas vaikų pasitikėjimas savimi, atsakomybė, bendravimo įgūdžiai, vaikai mokomi kūrybiškai reikšti save ir savo jausmus, formuojamos jų vertybes.

Vaikai ne tik įdomiai praleidžia laiką, bet ir išmoksta prisitaikyti ir mokytis kitoje aplinkoje, susiranda naujų draugų, ugdo bendravimo gebėjimus, tampa savarankiškesni ir brandesni.

Švietimo ir mokslo ministerija kasmet skiria vis didesnį dėmesį ir finansavimą šiam svarbiam klausimui. 2016 metais vaikų vasaros poilsiui organizuoti yra skirtos rekordinės ministerijos, savivaldybių ir ES struktūrinių fondų lėšos – per 1 mln. eurų.

Ministerija jau trečius metus iš eilės finansuoja neformaliojo vaikų švietimo projektus, šiemet tam skirta 75 tūkst. eurų. Šios lėšos leidžia paremti 25 stovyklų programas, kuriose dalyvaus 3500 vaikų.

Dar 300 tūkst. eurų stovykloms finansuoti skirta iš Europos Sąjungos fondų. Lyginant su 2015 m. stovyklų skaičius išaugo net 60 proc. Šiose stovyklose iš viso dalyvaus dar 4500 vaikų.

Beveik dvigubai daugiau lėšų nei pernai – per 700 tūkst. eurų – vaikų vasaros poilsiui skyrė savivaldybės. Praėjusią vasarą stovyklose dalyvavo per 30 tūkst. vaikų, išaugus finansavimui planuojama, kad šiemet stovyklaujančių vaikų skaičius padidės bene dvigubai.

Visose savivaldybėse vaikams yra siūloma aktyviai įsitraukti į dešimtis įvairių pilietiškumą ugdančių ir istorines tradicijas puoselėjančių veiklų, meninei ar pažintinei veiklai skirtų projektų: etnografinių, sukarintų, kupinų išgyvenimo nuotykių, turistinių, gamtinių, kūrybinių ir kt.

Daugelyje savivaldybių mokiniai gali rinktis laisvalaikį dienos stovyklose arba aktyvų poilsį stacionariose vaikų vasaros atostogų bazėse. Vaikų vasaros poilsio stovyklose siūlomos programos apima gamtos, technologijų, inžinerinių mokslų ir gebėjimų, pilietiškumo ir tolerancijos ugdymą, sveikos gyvensenos įgūdžių formavimą.

Dar per 150 šalies švietimo įstaigų, bibliotekų, muziejų, kultūros centrų 50-yje savivaldybių prisidėjo prie Švietimo ir mokslo ministerijos iniciatyvos „Atverk duris vasarai“. Ministerija kvietė įstaigas suteikti vasarą vaikams erdvių aktyviai veiklai. Džiaugiuosi, kad beveik visos savivaldybės prisidėjo prie iniciatyvos padėti vaikams turiningai praleisti vasarą ir organizuoja jiems įdomias veiklas, kviečia žaisti, skaityti, dalyvauti varžybose ar meninėse veiklose.

Be to, Švietimo ir mokslo ministerija jau ne pirmus metus vasaros metu kviečia į Lietuvą atvažiuoti stovyklauti užsienyje gyvenančių lietuvių vaikus. Alantoje, Molėtų rajone, vyko ketvirtą kartą Švietimo ir mokslo ministerijos organizuojama lietuvių kalbos ir kultūros stovykla Rusijos šiaurės ir Sibiro lietuvių vaikams ir jaunimui. Liepos viduryje antrus metus Rumšiškėse rengiama stovykla sukvies lietuvaičius iš viso pasaulio statyti miuziklo. Rugpjūčio mėnesį į kūrybinę stovyklą pajūryje bus pakviesti Karaliaučiaus srityje gyvenančių lietuvių vaikai. Tokios stovyklos vaikams įsimena ilgam ir padeda puoselėti ryšius su Lietuva.

Taigi, vasaros atostogos tęsiasi. Linkiu, kad jos būtų įdomios, o rugsėjį sutiktume gerai pailsėję ir kupini jėgų.

Audronė Pitrėnienė yra švietimo ir mokslo ministrė, Darbo partijos atstovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas