Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aurimas Baliukevičius: Turintiems žalingų įpročių gresia galūnių amputacija

Visi žino, kad priklausomybės ligos yra didžiulė visuomenės problema, apsvaigę įvairiomis medžiagomis žmonės daro nusikaltimus, žaloja turtą, savo bei kitų žmonių sveikatą. Deja, kad ir kaip dažnai apie tai kalbama, sergančių priklausomybės ligomis nemažėja.
 Aurimas Baliukevičius
Aurimas Baliukevičius / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Manau, kad tik realūs skaičiai gali parodyti šios problemos mastą, nes šių ligų gydymas yra labai brangus. Nors žmonių gydymui nuolat trūksta pinigų, kasmet milijonai eurų skiriami keliams tūkstančiams priklausomybių turinčių žmonių gydymui.

Dvi labiausiai paplitusios ir darančios didžiulę žalą sveikatai priklausomybės – rūkymas ir alkoholizmas. Tačiau, priešingai nei narkomanai, šiomis priklausomybės ligomis sergantys žmonės yra toleruojami visuomenės ir nėra laikomi ligoniais. Dažnai manoma, kad šios priklausomybės nėra itin pavojingos, o norint jų atsikratyti užtenka panorėti. Tokie stereotipiniai įsitikinimai daugeliu atvejų visai nepadeda žmogui ir dar labiau klampina jį į priklausomybę.

Atlikti tyrimai, institucijų renkama informacija, rodo tendenciją, kad šiomis priklausomybėmis sergantys žmonės laikui einant suserga ir daugybe kitų ligų, kurios negrįžtamai sužaloja sveikatą ir tampa mirties priežastimi.

Ar teko girdėti, kad didelė dalis žmonių, kuriems buvo amputuotos kojos, buvo užkietėję rūkaliai?

Tikriausiai kiekvienas yra girdėjęs, kad rūkantys žmonės rizikuoja susirgti plaučių vėžiu. Tačiau tabako pardavimai šalyje kasmet auga. Higienos instituto duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje nuo plaučių vėžio mirė apie pusantro tūkstančio žmonių. Šios ligos gydymas brangus – vidutinis vieno žmogaus gydymas stacionare kainuoja apie tūkstantį eurų. Dar kelis milijonus kainuoja vaistai, kurių prireikia sergančiam žmogui.

Tačiau tai tik viena iš daugelio ligų, nuo kurių kenčia rūkantieji. Pavyzdžiui, rūkymas užkemša kraujagysles, todėl šie žmonės gerokai dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Ar teko girdėti, kad didelė dalis žmonių, kuriems buvo amputuotos kojos, buvo užkietėję rūkaliai?

Vien operacija, kurios metu yra amputuojamos galūnės, kainuoja nuo 2,5 tūkst. iki 4,8 tūkst. eurų. Maždaug tiek pat kainuotų dešimties ranką ar koją susilaužiusių žmonių gydymas.

Tad ko vertas dūmas, žinant, kad gali tekti gyventi sėdint invalido vežimėlyje? Vadinasi, savo sveikata nesirūpinantys ir priklausomybe sergantys žmonės ne tik išleidžia didžiules sumas nuodams, tačiau vėliau dėl to negrįžtamai sužaloja savo sveikatą, tampa neįgaliais, o jų gydymu turi rūpintis valstybė ir visi mokesčių mokėtojai.

Ne mažiau sunki priklausomybė yra alkoholizmas. Ar žinote, kiek Lietuvoje yra barų, kavinių ir restoranų, kuriuose pardavinėjamas alkoholis? O kiek jo parduodama parduotuvėse? Juk seniai visi žino, kad Lietuva yra viena daugiausia alkoholio suvartojančių šalių. Tad kada žmonės pradės kažką keisti savo gyvenimuose?

Kasmet į gydymo įstaigas atgabenama apie 2 tūkst. žmonių, kuriems prireikia pagalbos apsinuodijus alkoholiu. Valstybei ir mokesčių mokėtojams tai kainuoja apie 1 mln. eurų. Kiek vėžiu sergančių vaikų būtų galima gydyti už šiuos pinigus, užuot skyrus juos nesaikingai alkoholį vartojantiems asmenims?

Išsigydę priklausomybę žmonės ne tik gyventų laimingesnį ir pilnavertį gyvenimą. Valstybė galėtų geriau pasirūpinti kitais sergančiaisiais.

Deja, tačiau šie ūmūs apsinuodijimai alkoholiu tėra ledkalnio viršūnė. Nuo alkoholio priklausomi žmonės serga daugybe kitų ligų. Praėjusiais metais dėl tiesiogiai su alkoholiu susijusių ligų mirė daugiau nei 700 žmonių. Dažniausiai pasitaikančios tarp alkoholikų ligos – apsinuodijimas, alkoholinė kepenų liga ir širdies ligos.

Alkoholinio hepatito ar alkoholinės kepenų cirozės gydymas gali kainuoti iki 1742 eurų. Vien per praėjusius metus buvo suteikta 700 ambulatorinių ir 1621 stacionarinių paslaugų šia liga sergantiems žmonėms. Tai kainavo beveik 2 mln. eurų.

Matome, kad priklausomybės ligomis sergančių žmonių gydymas kainuoja labai brangiai. Ir jeigu visuomenė ir toliau ignoruos raginimus gyventi sveikiau, šios išlaidos ateityje tik didės. Tad noriu priminti, kad kiekvienas žmogus, sergantis priklausomybėmis, gali pasveikti, kol dar neišsivystė priklausomybės sukeliamos kitos ligos. Tereikia žengti drąsų pirmą žingsnį ir kreiptis į medikus. Norinčiam gydytis žmogui pirmiausia reikėtų apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kuris suteiks visą reikiamą informaciją ir įvertinęs paciento sveikatos būklę nukreips tolesniam gydymui.

Išsigydę priklausomybę žmonės ne tik gyventų laimingesnį ir pilnavertį gyvenimą. Valstybė galėtų geriau pasirūpinti kitais sergančiaisiais. Juk ne veltui sakoma, kad priklausomybės ligos yra ne vieno žmogaus, o visos visuomenės problema. Tad prieš gražiausias metų šventes kviečiu visus pagalvoti, ar tikrai gyvename pakankamai sveikai ir ką galėtume padaryti dėl savęs ir savo artimųjų.

Aurimas Baliukevičius yra Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Informacinių technologijų departamento direktorius, laikinai vykdantis direktoriaus funkcijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas