Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aušra Papirtienė: Kodėl nemyli mokytojų konservatoriai?

Praėjusį ketvirtadienį Seimo posėdžių salėje konservatorių frakcijos atstovai pasielgė taip, tarsi jie niekada neturėjo gerų mokytojų, dabar taip pat nepažįsta nei vieno iš jų ir, apskritai, pasielgė taip, lyg mokytojai išvis neegzistuotų. Seimo konservatoriai tiesiog pasirūpino, kad iš darbotvarkės būtų išbraukti įstatymų projektai, susiję su etatiniu mokytojų darbo apmokėjimo modeliu, turinčiu startuoti nuo šių metų rugsėjo 1 dienos.
Aušra Papirtienė
Aušra Papirtienė / Olgos Posaškovos nuotr.

Taigi, kodėl nemyli Lietuvos mokytojų konservatoriai? Gal nešioja vis dar kokią nors nuoskaudą dėl gautų dvejetų? Gal mokytojai pernelyg juos vertė mokytis ir būti dorais savo šalies piliečiais? O gal kai kurie iš jų dar mokėsi tokiais laikais, kai prasižengėlius statydavo į kampą? Tai dabar iš keršto buvę prasižengėliai į kampą nori pastatyti visus Lietuvos mokytojus? Viltingai laukęs teisingesnės darbo apmokėjimo tvarkos ir jau pamatęs šviesą ilgo, daugybę metų neįveikiamo, siauro mąstymo abejingų funkcionierių sukonstruoto tunelio gale, mokytojas vėl pastatytas į kampą. Sėskis, du! Kokia čia dar „Idėja Lietuvai“ – Mokytojo profesijos prestižo atkūrimas? Pamirškim.

Etatinis mokytojų darbo apmokėjimo modelis numato mokytojams apmokėjimą ne tik už pamokų vedimą, pasiruošimą joms, darbų taisymą ir vadovavimą klasei, bet ir už darbus, kuriuos jie iki šiol dirbo neatlygintinai, iš idėjos ir pašaukimo vedini – už metodinę veiklą ir metodinės medžiagos ruošimą, įvairių projektų rengimą ir dalyvavimą juose, įvairių dokumentų pildymą, ataskaitas, ugdymo veiklos planavimą, savianalizes, refleksijas, vidaus auditus, kiekvieno mokinio asmeninės pažangos stebėjimą, fiksavimą ir analizę, mokyklos renginių organizavimą ir dalyvavimą juose, išvykas ir ekskursijas su mokiniais, įvairias kitas edukacines veiklas po pamokų bei visus kitus darbus, be kurių neįmanomas šiuolaikinės mokyklos gyvavimas.

Lietuvos mokytojai yra vieni iš nedaugelio Europoje, kuriems iki šiol mokamas valandinis atlygis. Jie yra vieninteliai viešojo sektoriaus darbuotojai Lietuvoje, kuriems atlyginimas skaičiuojamas už tarifikuotas valandas. Nauja mokytojų darbo apmokėjimo tvarka suteiks daugiau socialinio saugumo ir stabilumo, nes nebereikės mokytojui prieš kiekvieną rugsėjį kovoti su kitais kolegomis dėl kiekvienos jiems tarifikuotos pamokos ar valandos, nuo kurios visada priklausydavo nuolat svyruojantis atlyginimas. Kai mokytojai nustos būti už kiekvieną pedagoginę valandą besipešantys „valandininkai“, kurie turi susirinkti iš tų valandų sau orų išgyvenimui atlyginimą, kai nebereiks lakstyti po dvi tris darbovietes, kai nebereiks teisintis su pedagoginiu darbu nesusijusiai visuomenės daliai, jog tikrasis jaunosios kartos ugdytojų darbas nesibaigia po pusės dienos sulig paskutinės pamokos skambučiu – tik tada bus galima kalbėti apie mokytojo profesijos prestižo atkūrimą.

Tačiau konservatoriai, deja, mokytojų nemyli. Jiems nelabai svarbu, kad iš 32 tūkstančių mokytojų tik 5 tūkstančiai šiandien turi tarifikuotas 36 pedagogines valandas, t.y. dirba pilnu etatu, kad po etatinio modelio įvedimo pilnus etatus turės galbūt 28 tūkstančiai pedagogų. Visiškai Seimo konservatoriams nerūpi tai, jog nuo šių metų rugsėjo 1 dienos iš valstybės biudžeto bus skirta 17,4 mln. Eur, o iš viso per dvejus metus šios naujos mokytojų darbo užmokesčio tvarkos įvedimui bus skirta iš viso 95 mln. Eur. Atlyginimas Lietuvos mokytojams vidutiniškai pakils 20 proc. Bet Seimo konservatoriams tai neatrodo svarbu. Minėtų politikų – Seimo opozicionierių – pagrindinis tikslas yra trukdyti valdančiajai daugumai vykdyti savo rinkiminius pažadus. Ir jiems nesvarbu, kad Lietuvos mokytojai tampa Seimo mažumos politinių ambicijų ir intrigų įkaitais, norint įrodyti, jog opozicija dar nėra visiškai nusilpusi ir gali net laimėti vieną kitą politinį „protmūšį“. Mokytojai, kaip ir daugybę metų lauktas, su visais švietimo bendruomenės atstovais išdiskutuotas, etatinis mokytojų darbo apmokėjimo modelis, Seimo konservatoriams yra NEĮDOMŪS. Kaip ir neįdomi yra mokytojų gerovė. Kaip ir neįdomus yra mokytojo profesijos prestižo atkūrimas ar neatkūrimas. Tad ir nebegalime teigti, jog konservatoriai mokytojų nemyli. Ne, jie tiesiog mokytojams yra ABEJINGI.

Naujasis mokytojų darbo apmokėjimo modelis, nepaisant opozicijos žaidimų, intrigų ir neatsakingumo pavasario Seimo sesijoje vis tiek bus PRIIMTAS. Valdančioji dauguma susitelks, ir nuo šių metų rugsėjo 1 dienos mokytojai sulauks teisingesnių ir didesnių atlyginimų už savo darbą. Ar tada konservatoriai prisipažins klydę dėl to, jog vilkino, sabotavo ir piktybiškai kenkė? Tikriausiai – ne. Nes mokytojai konservatoriams NERŪPI.

Aušra Papirtienė yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas