Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aušrinė Armonaitė: 5 priežastys, kodėl prezidentas turėtų vetuoti 200 eurų priešrinkiminį kyšį

Prezidentas Gitanas Nausėda turėtų vetuoti praėjusią savaitę Seime priimtą vienkartinės išmokos įstatymo projektą, kuris Vyriausybei leistų rugpjūčio mėnesį išmokėti po 200 eurų pensinio amžiaus žmonėms. Štai priežastys.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / T.Kaunecko nuotr.

1. Tai yra rinkimams, o ne krizei spręsti skirta išmoka, kuria valstiečiai bando nusipirkti vyresnio amžiaus rinkėjų palankumą prieš Seimo rinkimus. Lietuvoje pensijos tikrai nepaprastai mažos, ir reikia jas nuosekliai kelti, o ne iš sraigtasparnio barstyti vienkartinius pinigus. Dabartinė išmoka yra ciniškas pasityčiojimas ir, tikiuosi, kad Lietuvoje yra daug orių žmonių, kurių taip primityviai papirkti nepavyks.

2. Beveik milijardo eurų išmokų paketas Seime buvo svarstomas neįvertinus jo poveikio biudžetui, nematant nei paties biudžeto, nei to, kaip atrodo valstybės skola ir kokie įsipareigojimai mokesčių mokėtojų laukia ateityje.

3. Turime suprasti, kad nemokamų pietų nebūna. Kažkas tą milijardą išmokų vėliau turės sumokėti. Gali būti – kad tai bus tie patys žmonės, kurie dabar buvo pamaloninti išmokomis. Lietuva pasiskolino 4 mlrd. eurų, tačiau sprendimų priėmėjai Seime iki šiol nemato, kokią įtaką ši skola ir mokamos išmokos turės šalies ekonomikai ir biudžetui.

Beveik milijardo eurų išmokų paketas Seime buvo svarstomas neįvertinus jo poveikio biudžetui.

4. Vienkartinė išmoka neišspręs nei senjorų skurdo, nei vartojimo problemos. Nes tai, kad ji bus išmokėta vieną kartą senjorus vers atsidėti pinigus sunkesniems laikams, o ne išleisti. Ji taip pat reikšmingai nepakeis senjorų pajamų. Ekonomistas J.Mundeikis skaičiuoja, kad vidutiniškai metinis asmenų, gausiančių išmoką, biudžetas padidės 5 proc.

5. Vyriausybės pasirinktas ekonomikos skatinimo planas turi daug „helicopter money“ strategijos bruožų, kai po truputį yra pabarstoma pinigų visiems. Tačiau Europos Centrinio Banko vadovė Ch.Lagarde kritiškai vertina tokią strategiją, nes nėra aišku, kokį realų poveikį ekonomikai ji gali turėti.

Akivaizdu, kad tai trumpojo laikotarpio žaidimas, kurį Lietuvoje ypatingai skatina artėjantys rinkimai. Dabar svarbiausia Lietuvai yra padėti darbdaviams išlaikyti darbo vietas, kad žmonės turėtų darbo ir nuolatinių pajamų. Tai yra perspektyviau už bet kokias išmokas.

Aušrinė Armonaitė yra Seimo narė ir Laisvės partijos pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas