Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aušrinė Armonaitė: Penki patarimai dvyliktokams

Suprantu ir užjaučiu abiturientus, kurie turės savo žinias pasitikrinti ne taip, kaip tikėjosi ir planavo. Pasikeitęs egzaminų tvarkaraštis, neturėjimas galimybės gyvai susitikti su savo mokytojais ir bendraklasiais, ir bendra nežinomybė dėl ateities gadina ne vieno dvyliktoko nervus. Tačiau dar niekas nėra prarasta. Nutariau pasidalinti keliais patarimais iš savo asmeninės patirties, kaip įveikti egzaminus. Galbūt jie jums pravers ir bus naudingi.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / T.Kaunecko nuotr.

1. Nusiraminkite. Jums mokykloje tikriausiai visi sakė, kad egzaminai yra labai svarbu ir kad jūs jiems ruošiatės nuo pat savo atėjimo į mokyklą. Tačiau egzaminai neparodo nieko kito tiktai tai, kaip jūs susitvarkote su savo nervais. Ir jau antras klausimas yra, kaip jūs atskleidžiate savo žinias per tam tikrą laiką. Egzaminai yra pirmiausiai išbandymas jūsų nervams, taigi jūs privalote nusiraminti.

2. Pasitikėkite savo jėgomis. Pasaulyje yra daugybė labai išsilavinusių žmonių, kurie niekada nelankė mokyklos ir niekada neturėjo mokytojų. Jie mokėsi savarankiškai. Savarankiškai jūs galite išmokti labai daug, ypatingai šiais laikais, kai internete yra beveik viskas, ko jums reikia.

3. Bendradarbiaukite. Vieni iš kitų mes galime išmokti labai daug. Kai aš mokiausi mokykloje man sunkiau sekėsi matematika, todėl aš labai džiaugiuosi, kad turėjau klasiokę Gintarę, kuri paaiškindavo ir kartu spręsdavo uždavinius. Lygiai tas pats su kalbomis ar istorija – jūs galite nusistatyti perskaitytų knygų, kūrinių ar kitų šaltinių iššūkį ir kartu aptarti, ką iš jų supratote ir sužinojote. Jūs dalijatės įspūdžiais apie Tik tok’o video ar Netflixo serialus – kartu aptarkite knygas.

4. Skaitykite knygas. Likus keliems mėnesiams iki anglų kalbos egzamino, perskaičiau keletą knygų anglų kalba (kurios man pasirodė įdomios asmeniškai) ir taip kur kas geriau pajutau kalbą, nei vien kalant gramatiką. Lygiai tas pats su lietuvių kalba – perskaitytas prasmingas literatūros kūrinys suteiks daugiau žinių ir medžiagos jūsų rašiniui. Dar daugiau – knygos gali leisti pasiruošti keliems egzaminams iškart, ypatingai socialiniuose moksluose. Taigi nenuvertinkite knygų, kaip per amžius patikrinto žinių šaltinio. Na, o jeigu turite problemų randant ar pasiskolinant jums reikalingą knygą, parašykite man ir kartu surasime.

5. Egzaminai neparodys koks jūs esate žmogus, kokį išsilavinimą, darbą gausite ar kaip sėkmingai nugyvensite gyvenimą. Šiuos dalykus nulems jūsų vertybės, nusiteikimas, įdėtas darbas, motyvacija, savanorystė. Tačiau tikrai ne vienas ar du egzaminai dvyliktoje klasėje. Nepamirškite, kad gyvenimas tik prasideda ir jūs galėsite jį vairuoti, kaip tik panorėsite. Vairuosite jūs, o ne egzaminai.

Sėkmės!

Aušrinė Armonaitė yra Laisvės partijos pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas