Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Bronislovas Matelis. Jeigu Seimo rinkimus laimės socialdemokratai, koaliciją burs R.Karbauskis

Vieną 2019-ųjų metų pavasario dienos vakarą, kai Prezidento rinkimų kampanija buvo pačiame įkarštyje, prie Kaune esančio „Agrokoncerno“ biuro sustojo automobilis, atvežęs į iš anksto viešai neskelbtą susitikimą tuometį kandidatą į prezidentus Gitaną Nausėdą.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Agrokoncerno“ biuras jau buvo baigęs darbą, darbuotojų ir klientų jame nebebuvo, o viduje būsimo prezidento laukė koncerno steigėjai ir savininkai, vieni įtakingiausių šalies verslininkų Česlovas Karbauskis ir jo sūnus, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis.

Jeigu būtų sukurtas toks detektorius, tai jis tikriausiai parodytų, kad Česlovo Karbauskio įtaka Lietuvos politiniame gyvenime yra kur kas didesnė nei jo sūnaus.

Apie šį įtakingų vyrų susitikimą pirmą kartą sužinojau gal praėjus nuo jo keliems mėnesiams, vėliau dar kelis kartus iš kitų šaltinių, tačiau sužinoti daugiau šio fakto smulkmenų taip ir nepavyko, nes prezidentas G.Nausėda nesutiko liudyti Seimo laikinajai komisijai.

Paties aukščiausio valstybės pareigūno, dar vadinamo Konstitucijos garantu, siekis kažką slėpti nuo visuomenės yra iškalbingas ir todėl galima teigti, kad toks slaptas susitikimas tikrai įvyko.

Apie ką tą vakarą visi jie kalbėjosi, ką aptarė ir ar vieni kitiems ką nors pažadėjo, tiksliai nėra žinoma, tačiau vėliau prasidėjo įdomūs dalykai.

Gal taip tik sutapo, tačiau kaip tik tuo metu buvo jau gerokai įsibėgėjęs tyrimas valstybės institucijose dėl „nešvarių“ trąšų, kurias ne vienerius metus, pažeisdamas antidempingo tvarką, iš Rusijos gabeno Karbauskių „Agrokoncernas“. Grėsė didžiulė, gal net milijonus siekianti, bauda bei reputacinė žala politiko koncernui.

Paprastai valstybės institucijos tiria situaciją, priima sprendimą, o apkaltinti asmenys, jeigu nesutinka su sprendimu, skundžia jį teismams, Lietuvos ar Europos Sąjungos institucijoms.

Tačiau šįkart, kai prezidento rinkimus jau buvo laimėjęs G.Nausėda, o Seimo valdančiajai daugumai dar vadovavo R.Karbauskio koalicija, Mokestinių ginčų komisija prie Vyriausybės žengė netikėtą žingsnį –nepriėmė jokio sprendimo. Komisija tiesiog sustabdė tyrimą ir dar tų pačių 2019-ųjų pabaigoje kreipėsi į Europos Sąjungos Teisingumo teismą, prašydama išaiškinimo.

Paradoksas, tačiau tai padaro ne tyrimu nepatenkinti trąšų importuotojai, bet pati Mokestinių ginčių komisija. Esą nesinorėjo skuboto ir galbūt neteisingo sprendimo. Totalus nepasitikėjimas savimi arba koncerno gelbėjimo šiaudo paieška.

Tiek ikiteisminio tyrimo institucijose, tiek teismuose nagrinėtos visos bylos dėl trąšų klasifikavimo buvo sustabdytos – laukta Europos Sąjungos Teisingumo teismo (ESTT) išaiškinimo. Šansas išvengti galimų sankcijų?

Galų gale tik praėjusių metų rugsėjo mėnesį Lietuvos teismai padėjo tašką toje byloje. Ramūno ir Česlovo Karbauskių įkurtas „Agrokoncernas“ turės sumokėti valstybei iš viso 2 mln. 300 tūkst. eurų. Solidi suma net ir labai turtingam verslininkui.

Dar viena įdomi detalė – po įtakingų verslininkų ir G.Nausėdos susitikimo, pačiame Prezidento rinkimų kampanijos įkarštyje, pablogėjo R.Karbauskio ir S.Skvernelio santykiai, tuomečio premjero S.Skvernelio rinkimų štabas net prašė R.Karbauskio nesikišti su savo komentarais į rinkimų kampaniją ir nesmukdyti S.Skvernelio reitingų.

Susidarė įspūdis, kad S.Skverneliui tuo metu reikėjo kautis ir su konkurentais Prezidento rinkimuose, taip pat G.Nausėda, ir su jį iškėlusiu R.Karbauskiu.

Kodėl prisiminiau šias istorijas? Todėl, kad panašūs užkulisiniai žaidimai gali turėti labai didelės įtakos ir buriant valdančiąją koaliciją, jeigu Seimo rinkimus laimėtų socialdemokratai ir kraštutinių pažiūrų dešinieji, tarp kurių, manyčiau, yra ir R.Karbauskio partija.

R.Karbauskio „valstiečių“, kaip galimų partnerių koalicijoje, dabar purtosi ir socialdemokratų lyderė V.Blinkevičiūtė, ir S.Skvernelis su savo partija.

Bet gali taip atsitikti, kad koaliciją po rinkimų formuos bei partnerius rinksis R.Karbauskis, nors jo partija Seimo rinkimų ir nelaimėtų. G.Nausėdos ir Karbauskių įsipareigojimai vieni kitiems gali būti tokie stiprūs, kad V.Blinkevičiūtei tiesiog bus pasakyta, su kuo sudaryti koaliciją. Žinant R.Karbauskio charakterio ypatumus, pasiims jis ir geriausias ministerijas.

Galėčiau lažintis, kad kairiųjų ir populistų pergalės atveju taip ir atsitiks. Juo labiau kad socialdemokratai, per Prezidento rinkimus tiesiog išsitėškę prieš G.Nausėdą, negalės leisti sau susipykti su prezidentu, nepriimti į koaliciją R.Karbauskio ir neduoti jam pageidaujamų ministerijų.

Verslininkus Karbauskius su prezidentu galimai sieja bendri interesai, o kas su prezidentu sieja socialdemokratus? Bendri interesai? Ideologija? Socdemų senbuvis A.Sysas prezidento asmenyje socialdemokrato nemato, greičiau dešiniųjų radikalą. Socialdemokratai atėjo ir patys tiesiog atsigulė prie G.Nausėdos kojų, kad vėliau galėtų girtis, jog Prezidento rinkimus laimėjo. Tik tiek to jų bendrumo matyti.

Viskas galėtų būti kitaip, jeigu S.Skvernelis ar V.Blinkevičiūtė turėtų turtingus bei įtakingus tėvus, kurie į slaptą susitikimą galėtų pasikviesti G.Nausėdą.

R.Karbauskis tikriausiai daug ką paaukotų, kad tik pavyktų jam į bendrą sąrašą privilioti I.Vėgėlę. Dar ir kokius nors neonacius prisikviestų. Jis nori suburti kuo daugiau į vieną sąrašą, sudaryti vieningą frontą, kad po Seimo rinkimų to sąrašo vardu galėtų eiti derėtis su socialdemokratais ir kartu su G.Nausėda pastatytų juos į vietą.

Tik priminsiu, kad dar nuo 2016-ųjų R.Karbauskis puoselėja viltį likti vienintelis kairėje politinio spektro pusėje, tačiau šio plano nepavyko įgyvendinti net suskaldžius socialdemokratus.

Žiūrint iš šalies, vaizdelis nekoks – Europos socialistų aljanso nariai iš Lietuvos laimi rinkimus ir sudaro koaliciją su dešiniųjų radikalais. O tos koalicijos lyderis bus prezidentas G.Nausėda.

Ar įsivaizduotumėte, kad socialdemokratai atstums G.Nausėdą su jo peršamais radikalais? Aš neįsivaizduoju. Bet laiko dar yra, įjunkime fantaziją ir visi kartu pasistenkime įsivaizduoti, kaip tai atrodytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius