Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daina Senapėdienė: Kaip turtą valdo turtingos Lietuvos šeimos?

Lietuvoje daugėjant turtingų šeimų, auga ir jų turto valdymo bei išsaugojimo ateities kartoms poreikis. Statistika rodo, kad daugiau kaip 60 proc. šeimų, kurių turtas yra iki 10 milijonų eurų, jo neišlaiko ir jis išleidžiamas per dvi kartas. Kad taip nenutiktų, Vakarų pasaulyje yra sukurta įvairių priemonių, kurios pamažu atsiranda ir Lietuvoje. Viena tokių – šeimos biurai (family offices).
Daina Senapėdienė
Daina Senapėdienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Šeima Turtas

Mūsų šalyje oficialiai veikia nuo 5 iki 10 šeimos biurų, kurie valdo turtingiausių Lietuvos šeimų finansus ir investicijas. Toks turto valdymo modelis Europoje ir pasaulyje veikia ganėtinai seniai, bet Lietuvą pasiekė tik prieš keliolika metų. Ekonomistai įsitikinę, kad šeimos biurų populiarumas Lietuvoje turėtų augti, nes atsiranda vis daugiau turtingų šeimų – sportininkų, verslininkų ir kt. Be to, specialistai įžvelgia tendencijas, kad turtingi žmonės atsisako išorinių investicijų konsultantų paslaugų ir kuria nuosavus, tik jiems dirbančius, šeimos biurus, kurie tampa vis didesne galia finansų rinkose.

Šeimos biuras – tai įmonė, teikianti turto valdymo, strateginių investicijų ir kitas kompleksines paslaugas turtingoms šeimoms, kurios siekia išlaikyti sukauptą turtą ir tinkamai jį investuoti.

Pirmieji tokie biurai Jungtinėse Amerikos Valstijose atsirado prieš kelis šimtus metų: turtingesni žmonės savo turtui prižiūrėti samdydavo patarėjus arba konsultantus. Europoje šeimos biurai atsirado prieš kiek daugiau kaip tris šimtus metų ir veikė kaip privatūs bankai.

Mūsų šalyje oficialiai veikia nuo 5 iki 10 šeimos biurų, kurie valdo turtingiausių Lietuvos šeimų finansus ir investicijas.

Skaičiuojama, kad šiuo metu pasaulyje šeimos biurų yra daugiau kaip dešimt tūkstančių, o jų bendras valdomas turtas sudaro apie 4 trilijonus JAV dolerių. Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 3000 pasiturinčių šeimų, kurios investavimui gali skirti bent 100 000–300 000 Eurų.

Gerėjanti ekonominė situacija paskatino lietuvius atrasti šeimos biurus

Lietuva – gana jauna šalis, todėl iki šiol nėra pasiturinčių šeimų turto valdymo tradicijų. Be to, tik per paskutinius dešimt metų mūsų šalyje atsirado nemažai žmonių, kurių metinės pajamos viršija po vieną ar kelis milijonus eurų. Tai susiję su užsienio kapitalo įmonių atėjimu į Lietuvą – tam tikrų sričių specialistai pradeda uždirbti gana daug. Kitas svarbus dalykas – jaunų verslininkų veržimąsis į užsienio rinkas, todėl Lietuva turi gana daug žmonių, kurių turtas viršija bent milijoną eurų.

Šiuo metu tokie žmonės daugiausia naudojasi į šeimos biurus panašiomis privačios bankininkystės paslaugomis, teikiamomis pagrindinių šalies bankų.

Skirtingi šeimos biurų tipai

Pasaulyje šiuo metu veikia trijų skirtingų tipų šeimos biurai. Populiariausi yra „multifamily“ biurai, valdantys ir prižiūrintys ne vienos šeimos turtą. Šeimos biurai negali atskleisti savo klientų duomenų, todėl nuspėti, kiek konkrečiai šeimų naudojasi vienu ar kitu biuru – sudėtinga, tačiau didžiausi šeimos biurai valdo dešimtis milijardų dolerių. Didžiausio pasaulyje šeimos biuro bendras valdomas turtas sudaro net 167 milijardų JAV dolerių. Šis biuras veikia Jungtinėse Amerikos Valstijose. Europoje didžiausias šeimos biuras „Kirkbi“ valdo kiek daugiau kaip 12 milijardų JAV dolerių turtą.

Kitas populiarus tipas – šeimos biuras, kuris valdo ir rūpinasi tik vienos šeimos turtu ir interesais. Tokius biurus dažniausiai steigia turtingiausi žmonės, kurių metinės pajamos viršija keliasdešimt milijonų eurų. Tokius biurus yra įsteigę tokie žinomi verslininkai, kaip J. P. Morganʼas, Rockefelleriai, B.Gatesʼas ir kt.

Turimo asmeninio šeimos biuro išlaikymas per metus gali kainuoti net kelis milijonus eurų.

Lietuvoje šeimos biurą buvo įsteigęs turtingiausias mūsų šalies žmogus Nerijus Numa (buvęs Numavičius), bet biuro veikla Lietuvoje nutraukta, jis perkeltas į Nyderlandus. Kaip šeimos biuras 2013 m. buvo įsteigta ir bendrovė „J Investicijos“, priklausanti Eugenijui Arvydui Janulaičiui – buvusiam vienam iš biotechnologijų bendrovės „Fermentas“ įkūrėjų – ir besiorientuojantį išskirtinai į šio verslininko šeimos poreikius.

Šių modelių skirtumas yra finansai. Turimo asmeninio šeimos biuro išlaikymas per metus gali kainuoti net kelis milijonus eurų, o naudojantis „multifamily“ biuro paslaugomis, numatoma minimali investicijų suma, kuri gali siekti ir „tik“ 150 tūkst. eurų, – tiek investuoti galinti šeima paklius į šeimos biurą ir jos turtas bus investuojamas bendrai.

Šeimos biurų veikla – nuo investicijų valdymo iki kasdienės pagalbos

Kiekvienas šeimos biuras yra labai individualus, ir pasakyti, kokias konkrečiai paslaugas jis teikia, yra labai sudėtinga. Yra išskiriamos kelios pagrindinės sritys: investicijų valdymas, ilgalaikės turto valdymo strategijos parengimas ir įgyvendinimas, konsultacinė veikla, kuri gali būti labai plati – nuo komunikacijos ir įvaizdžio iki karjeros planavimo verslininko vaikams ar anūkams.

Šeimos biure dirbančių specialistų pagrindinis tikslas – sukauptą turtą investuoti, kad jis duotų kuo didesnę naudą šeimai, ir tinkamai paskirstyti lėšas. Kitaip tariant, tai yra nuosava specialistų ir profesionalų komanda, kuri rūpinasi ne tik turtingos šeimos verslu, bet labiau sukauptu turtu ir visos šeimos gerove.

Nereikėtų painioti šeimos biurų ir Lietuvoje taip pat vis labiau populiarėjančių patikos fondų. Šie du dalykai yra gana panašūs, ir dažnai šeimos biurai valdo konkrečios šeimos patikos fondą arba yra šio fondo konsultantai, tačiau patikos fondas yra teisinė forma, o šeimos fondas – labiau veikimo modelis.

Daina Senapėdienė yra teisininkė, „CEE Attorneys“ advokatų kontoros partnerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas