Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Dalia Asanavičiūtė. Iš viešųjų pirkimų bus šalinamos įmonės ir susiję asmenys, veikiantys Rusijoje

Vos prasidėjus neišprovokuotai Rusijos didelio masto karinei invazijai į Ukrainą, tiek Lietuvos visuomenė, tiek valdžia darėme ir darome viską, kad padėtume Ukrainai atginti ir nugalėti bendrą priešą. Ir visgi skirdami paramą patys nepastebėjome mūsų namuose tūnančių grėsmių.
Dalia Asanavičiūtė
Dalia Asanavičiūtė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Dar 2024 m. sausio 6 d. Ukrainos nacionalinės korupcijos prevencijos agentūra į „Tarptautinį karo rėmėjų“ sąrašą įtraukė Kauno miesto merui priklausančią „Vičiūnų grupę“.

Praėjus vos dešimčiai dienų, sausio 16 d., iniciatyvinė grupė „STOP prekybai rusijoje“ paskelbė analizę apie sususijusią su karo rėmėjais įmonę UAB „AUTOVICI“ ir jos laimimus viešuosius pirkimus – 12 milijonų eurų iš mūsų valstybės biudžeto, daugiausia – Lietuvos kariuomenės pirkimai.

Kaip skelbiama 2024 m. Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitoje, „Kremliaus režimas griežtai kontroliuoja užsienio investuotojų, net ir dirbančių ne strategiškai svarbiuose sektoriuose, veiklą Rusijoje.

Rusijoje dirbančių įmonių veikla turi atitikti Kremliaus režimo interesus – jos yra įpareigotos remti Kremliaus vykdomą politiką.“

Situacija vertė sunerimti.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vičiūnai group
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vičiūnai group

Tokios įmonės, dirbančios priešo teritorijoje, bendradarbiaujančios su agresoriaus valdžios atstovais, institucijomis, kelia akivaizdžią grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui.

Pateiktoje Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitoje verslas, veikiantis Rusijoje, pripažintas remiantis karą Ukrainoje.

Dėl to dar kovo mėnesį pateikiau Seimui svarstyti Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimą, kuriuo įmonės, vykdančios veiklą Rusijoje ir Baltarusijoje, būtų šalinamos iš viešųjų pirkimų.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Kovo mėnesį pateiktas ir pakoreguotas pasiūlymas prieš savaitę buvo iš esmės vieningai priimtas ir Seimo salėje (susilaikė vienintelis žmogus – valstietis Dainius Gaižauskas).

Priimtas Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimas leis iš viešųjų pirkimų šalinti įmones, įmonių grupes ar susijusius asmenis, jeigu vykdo veiklą Rusijoje, Baltarusijoje, Rusijos aneksuotame Kryme, Padniestrėj, Abchazijoje ar Pietų Osetijos teritorijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vovčanskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vovčanskas

Pagrindiniai akcentai:

  • iš tiekėjo reikalaujama pateikti paaiškinimus arba kitus dokumentus, kurie įrodytų, kad jis nevykdo veiklos nurodytoje valstybėje. Jeigu tiekėjas vykdo veiklą aukščiau minėtose valstybėse, jis šalinamas iš viešųjų pirkimų;
  • praplečiamas susijusių įmonių ir asmenų sąrašas – tiekėjas, jo subtiekėjas, ūkio subjektas, kurio pajėgumais remiamasi, vykdo veiklą Rusijoje ir kitose teritorijose, arba yra ūkio subjektų grupės, kurios bet kuris narys vykdo veiklą nurodytose valstybėse ar teritorijose, narys arba jos vadovas, kitas valdymo ar priežiūros organo narys ar kitas asmuo (kiti asmenys), turintis (turintys) teisę atstovauti tiekėjui, subtiekėjui, ūkio subjektui, kurio pajėgumais remiamasi, ar jį kontroliuoti, jo vardu priimti sprendimą, sudaryti sandorį, tokiu būdu dalyvauja tokių ūkio subjektų grupių ir (ar) ūkio subjektų veikloje.

Nors jau išspręstas, šis atvejis parodė, kad nacionalinio saugumo užtikrinimas nėra tarsi baigtinių darbų sąrašas, bet labiau nuolatinis darbas bandant spręsti naujus iškylančius iššūkius ir problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius