Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Eduardas Šablinskas: Nuteistųjų „bado streikas“ – o kas pasirūpins seneliais ir vaikais?

„Aš geriau kalėjime pasėdėčiau ant „valdiškos duonos“, užuot gyvenęs iš sumažintos pensijos“, – ne kartą tokius žodžius teko išgirsti iš pensininkų, kuriems per krizę buvo nukarpytos pensijos. Po to, sudėtingai, po truputį pagyvenusiems žmonėms buvo grąžinamos praėjusios – konservatorių-liberalų Vyriausybės pridarytos skolos, dabar po truputį tas pensijas bandoma kelti, kaip ir dirbančiųjų algas.
Eduardas Šablinskas
Eduardas Šablinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pamąstykim – įkalinimo įstaigose skelbiamas „bado streikas“, bet maitinamasi ir toliau, tik už savas lėšas? Kalbu ne apie visus sąžiningai atliekančius bausmes. Nors ir ne dauguma, bet dalis nuteistųjų atsisakė tos „valdiškos duonos“.

Žinia, ne visi ją ten ir valgė. Dalis nuteistųjų kaip ir dabar – „bado akcijos“ metu, taip ir anksčiau maitinosi kalėjimų parduotuvėse nusipirktu ar artimųjų atsiunčiamu maistu. Maitinasi ne taip jau prastai. Gaminasi prisipirktą maistą kalinimo įstaigose įrengtose virtuvėlėse. Ne veltui pensininkai jiems pavydi. Už stogą, komunalines paslaugas mokėti nereikia, maistas patiekiamas pagal nustatytas normas ir žmogaus poreikius. O jeigu kažko netenkina – apsiperka ir gaminasi patys. Juk ir laiko tam nemažai turi.

Už stogą, komunalines paslaugas mokėti nereikia, maistas patiekiamas pagal nustatytas normas ir žmogaus poreikius. O jeigu kažko netenkina – apsiperka ir gaminasi patys.

Aišku, kaip ir kiti piliečiai, nuteistieji turi teisę protestuoti. Pasirodo, nuteistųjų imituojamo „bado streiko“ priežastis – paprasčiausios tvarkos įvedimas.

Nuo rugsėjo įvedamos apsipirkimo parduotuvėse sumos ribos – iki 114 eurų. Tikriausiai ne vienas pensininkas ir dabar jų neviršytų, ypač jeigu triskart per dieną dar gautų jau pagamintų patiekalų davinį.

Be to, streikuotojus piktina draudimas rūkyti prasižengusiųjų nuteistųjų kamerų tipo patalpose ir vaikų neleidimas į ilgalaikius pasimatymus.

Atleiskit, nuteistieji, skelbdami protesto akcijas kalinimo įstaigose, jūs turėtumėt pagalvoti, kokią nuomonę apie jūsų gyvenimo sąlygas turi ir likusioji visuomenės dalis. O likusieji niekaip nesupranta, kodėl nakvoti kalėjime kartu su suaugusiais turėtų likti ir nepilnamečiai vaikai. Juk tai kalėjimas. Kodėl Lietuvos nuteistiesiems sudaromos išskirtinės negu visoje Europoje sąlygos – rūkyti kamerose? Juk tai landynės sąlygos? Kalbant apie žmogaus teises, tai, kokias teises tuomet toje kameroje turi nerūkantis?

Tarp kitko, manipuliavimas žmogaus teisėmis yra tapęs nuteistųjų pragyvenimo šaltiniu. Jie jau seniai įsigudrino Žmogaus teisių teismui skųstis dėl įvairiausių aplinkybių, pavyzdžiui, jeigu negauna vegetariško maisto, nepakanka natūralaus apšvietimo, neatitinka oro drėgmės lygis arba tualetinio popieriaus kokybė.

Ypač populiaru buvo skųstis dėl nepakankamo ploto kiekvienam nuteistajam mūsų perpildytuose kalėjimuose. Lietuvos valstybė mokėjo jiems tūkstantines kompensacijas. Dabar ploto normos jau išspręstos. Tačiau nuteistieji sėkmingai prisiteisia kompensacijas už ankstesnius metus, praleistus pernelyg ankštomis sąlygomis. Todėl ir 114 eurų apsipirkimo riba nuteistiesiems tokia maža.

Kalėjimų departamentas šiuo atveju bent jau pabandė įvesti paprasčiausios tvarkos ir drausmės ribas. Juk ne kartą į viešumą išlindo vaizdai ir pasakojimai iš kalėjimų, kur nuteistieji mėgaujasi komfortu, apsipirkinėja neribotais kiekiais. Kaip ir neribotomis sumomis pildomos jų sąskaitos.

Ir nukentėjusiems, ir visiems kitiems žmonėms kalėjimų „komforto“ sąlygos dažnai bado akis, ypač, kai nuteistieji vartosi kaip inkstai taukuose neužsiimdami darbu, nei kokia nors kita visuomenei naudinga veikla.

Tuo tarpu nukentėję žmonės, kuriems tie patys nuteistieji padarė žalą, dažniausiai priteistų sumų nebeatgauna. Dabar gi (pagaliau!) nuteistųjų sąskaitas gali kontroliuoti antstoliai ir bent tokiu būdu nors po truputį kompensuoti žalą nukentėjusiems.

Beje, ir nukentėjusiems, ir visiems kitiems žmonėms kalėjimų „komforto“ sąlygos dažnai bado akis, ypač, kai nuteistieji vartosi kaip inkstai taukuose neužsiimdami darbu, nei kokia nors kita visuomenei naudinga veikla. Tuo tarpu visi kiti piliečiai turi dirbti, išlaikyti savo šeimas ir mokesčiais kitus visuomenės narius, taip pat nuteistuosius.

Paskelbtas „bado streikas“ kalinimo įstaigose – tai yra tik realios situacijos paviešinimas. Bent dalis „badautojų“ ir anksčiau gyveno tokiomis pat sąlygomis – nesimaitino kalinimo įstaigų valgyklose. Bet šiuo atveju, vargu ar sulauks palaikymo iš likusios visuomenės narių. Dabar ši akcija vis dėlto suteikė džiaugsmo kitų socialinių įstaigų gyventojams.

Eduardas Šablinskas yra Seimo narys, socialdemokratas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas