Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Eduardas Šablinskas: Šaukštas lietuviško deguto Vokietijos lietuvių šventėje 

Vasario 16-osios gimnazija Hiutenfeldo mieste – Vokietijos valstybės pripažinta lietuviška gimnazija, vienintelė tokio pobūdžio lietuviška mokykla Vakarų pasaulyje ir tikras lietuvybės žiburys – Vokietijos lietuvių bendruomenės traukos centras.
Eduardas Šablinskas
Eduardas Šablinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kiekvienais metais šios gimnazijos bendruomenė gražiai mini 1918-ųjų vasario 16-ąją. Taip jau sutapo, kad šiais metais Vasario 16-osios šventė ir 70-osios Vokietijos lietuvių bendruomenės įkūrimo metinės Hiutenfelde (Vokietijoje) minėtos kartu – vasario 27-ąją. Šioje gražioje šventėje teko pabuvoti ir šių eilučių autoriui. 

Iškilminga renginio dalis vyko gražioje XIX a. statytoje Rennhofo pilyje, kurioje, prabėgus amžiui – 1954-aisiais ir įsikūrė lietuviškoji gimnazija, gavusi „Vasario 16-osios“ vardą. Renginys sutraukė didelį būrį svečių iš Lietuvos, Vokietijos ir kitų šalių. Tarp garbių svečių buvo ir Vokietijai atstovaujantis Europos Parlamento bei Vokietijos Bundestago (Vokietijos socialdemokratų frakcijos vadovė Bundestage Kristine Lambrecht) nariai, diplomatai, Bergštrasės apskrities ir Lampertheimo miesto atstovai, dvasininkai ir politikai, taip pat ir svečiai iš Lietuvos valstybės bei savivaldos institucijų, nevyriausybinių organizacijų, kiti svečiai.

Ką padarysi, ne pirmą kartą dėl politinių oponentų netaktiško elgesio tenka raudonuoti prieš užsienio kolegas ir tautiečius. 

Į akademinę renginio dalį susirinkusius svečius sveikino Vokietijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Antanas Šiugždinis, vadovaujantis bendruomenei jau aštuoniolika metų, ir Vasario 16-osios gimnazijos direktorė Janina Vaitkienė. Gražią muzikinę programą paruošė Vasario 16-osios gimnazijos tautinių šokių, vokalinis ir instrumentinis ansambliai.  

Šio gražaus minėjimo metu būta ir fotografijų parodos, gražios apdovanojimų ceremonijos, taip pat Hiutenfeldo Jėzaus Kristaus Širdies vardo bažnyčioje šv. Mišias aukojo Telšių vyskupas Linas Vodopjanovas. 

Šventę apkartino nebent tik kolegos, aktyviai į politiką taikančio diplomato dr. Žygimanto Pavilionio elgesys. Lietuvos Respublikos ambasadorius ypatingiems pavedimams, atrodo, užmiršo savo tiesiogines pareigas ir įsijautė į Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų kandidato į Lietuvos Respublikos Seimą vaidmenį.

Buvo nejauku ir gėda, kai šventinę dieną tarp taurių sveikinimo kalbų įsipynė ir Ž. Pavilionio raginimas artėjančiuose rinkimuose balsuoti už jį ir jo partiją. Jokios diplomatijos, jokios subordinacijos. Ką padarysi, ne pirmą kartą dėl politinių oponentų netaktiško elgesio tenka raudonuoti prieš užsienio kolegas ir tautiečius. 

Baigiame priprasti, bet viltis, kad kada nors ir mūsų politinė kultūra pasieks Vokietijos politinės kultūros ir korektiškumo lygį, dar gyva. 

Vasario 16-osios gimnazijos Hiutenfelde ir Vokietijos lietuvių bendruomenei esu dėkingas už šiltą ir malonų priėmimą. Dar kartą linkiu ilgų ir gražių metų bei neblėstančios lietuvybės. 

Eduardas Šablinskas yra socialdemokratas, Seimo narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas