Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Egidijus Papečkys: Vilties ženklai Rytų Ukrainos padangėje?

Rugpjūtis visada buvo kritinis mėnuo kalbant apie Rytų Ukrainą. Nuo pat 2014 m. būtent rugpjūtį buvo kalbama apie didžiausias grėsmes ir galimą situacijos pablogėjimą. Šiemet – padėtis visiškai kitokia. Grasinančių žinučių beveik negirdėti. Tačiau yra požymių, kad situacija gerokai daugiau žadanti, nei buvo galima tikėtis visai neseniai. Ir ne tik todėl, kad JAV svarsto suteikti pagalbą ginklais Ukrainai, o JAV Gynybos sekretorius J.Mattisas lankėsi Kijeve ir stebėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų paradą. Įvykių spektras gerokai platesnis.
Egidijus Papečkys
Egidijus Papečkys / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Vakar, rugpjūčio 25 d., Rusijos prezidentas V.Putinas sukvietė nuolatinių Saugumo tarybos narių posėdį. Jame buvo aptarti prezidento užsienio politikos kontaktų rezultatai. Su kuo buvo bendrauta ir kalbėta? Rugpjūčio 22 d. V.Putinas kalbėjo telefonu Normandijos ketverto rėmuose: su Vokietijos kanclere A.Merkel, Prancūzijos prezidentu E.Macronu ir Ukrainos prezidentu P.Porošenko. Rugpjūčio 23 d. susitiko su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu P.Parolu. Rugpjūčio 18 d. Kryme V.Putinas turėjo uždarus susitikimus ir su Ukrainos opozicijos atstovais, dalyvaujančiais Minsko susitarimo darbo grupėje. Ukrainos klausimas rūpi ir, atrodytų, toli esančiam Izraeliui – su šios šalies ministru pirmininku B.Netanyahu Rusijos prezidentas taip pat susitiko rugpjūčio 23 d.

Visa tai leidžia spėti, kad Kremlius netrukdys vykti vienokiems ar kitokiems teigiamiems pokyčiams, siekiant taikos susitarimo dėl Rytų Ukrainos, galbūt net paskelbs apie savo kokias nors netikėtas iniciatyvas. Tai būtų tradicinis Rusijos užsienio politikos viražas, siekiant pagerinti santykius su Vakarais, visų pirma – sumažinti rugsėjo pabaigoje vyksiančių agresyvių didelio masto karinių pratybų „Zapad-2017“ sukeltas pasekmes. Negalime tikėtis kardinalių pokyčių, iš esmės užbaigiančių karą Ukrainoje ir visiems laikams išsprendžiančių Rytų Ukrainos problemą – tokių sprendimų, deja, nėra. Tačiau ir tai būtų reikalingas žingsnis, leisiantis mūsų draugams Ukrainoje atsikvėpti ir imtis rimtų permainų šalies viduje, padėsiančių atsikratyti korupcijos ir įtvirtinti demokratiją. O JAV ir Vakarai neturėtų leisti V.Putinui parduoti katės maiše – susitarimai turi būti aiškūs ir jų turi būti laikomasi.

Ar galime sulaukti gerų žinių iki rugsėjo pirmosios? Tikėtina. Laukime.

Egidijus Papečkys yra kriminalinės žvalgybos, antiterorizmo ir saugumo ekspertas, dėstytojas, publicistas, Liberalų sąjūdžio atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas