Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Erlandas Galaguz: Protas kur kas svarbiau nei trinkelės

​​​​​​​Iki šiol daug kas Visaginui klijuoja atominio miesto etiketę, tačiau besikuriančios įmonės brėžia kitą pramonės ir kūrybinių industrijų kryptį. Svarbiausias pasirinkimo motyvas – daug šviesių protų.
Erlandas Galaguz
Erlandas Galaguz / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Tam turime visas sąlygas. Plėtoti aukštų technologijų pramonę leidžia esama infrastruktūra – kaip antai turimi valstybiniai sklypai. Siekiame įsteigti ir Laisvąją ekonominę zoną.

Visgi vien infrastruktūros be išsilavinusių, galinčių dirbti žmonių negana. Jau 27 metus ugdome jaunus protus vietiniame technologijos ir verslo profesinio mokymo centre ir rezultatai akivaizdūs. Aukštųjų technologijų gamykla „Intersurgical“ įsikūrė būtent Visagine, nes rado šviesių protų.

Auginti išsilavinusius visaginiečius pradedame nuo mažumės. Su robotika vaikai supažindinami jau darželiuose. Mokykloje vykdomas ne tik formalus, bet ir neformalus ugdymas. Be to, jau pradinėse klasėse galima pasirinkti ir integruotą mokymą.

Prieš kelias savaites Visagino savivaldybė pasirašė trišalį susitarimą su FIRST Scandinavia fondu bei „Intersurgical“ Visagino padaliniu, siekiant Visagine įkurti „Niutono kambarius“ (angl. Newton-room), kuriuose mokiniai turės galimybę naudotis moderniausia įranga, pritaikyta įgyvendinti praktinę švietimo dalį, lavinti ir kurti pažangius produktus.

Išskirtinis „Niutono kambarių“ bruožas – verslo ir mokymų įstaigų partnerystė. Verslas mokymų vietas aprūpina technologijomis ir įranga, o savivaldybė pasirūpintų mokytojų atlygiu bei pavėžėtų mokinius.

Praėjusiais metais gyventojų skaičius Visagine augo bene sparčiausiai Lietuvoje – padidėjo daugiau nei 6 procentais. Planavome, kad pirmokų bus 180–185 vaikai, o sulaukėme virš 200.

Pastebėjome, kad moksleiviams realios laboratorijos patinka, iš karto didėja susidomėjimas viena ar kita specialybe, išsilavinimo potencialas duoda postūmį ateičiai.

Antras žingsnis išsaugant protus Visagine – vieni pirmųjų Lietuvoje įkūrėme Visagino, Ignalinos ir Zarasų funkcinę zoną „Viza“, bei sutarėme su savivaldybėmis, kuriomis kryptimis plėtosime veiklą. Svarbiausia bendrystė žvelgiant į ateitį regiono mastu.

Trečias postūmis – socialinė, kultūrinė aplinka regione. Ir tai ne tik kaimo turizmo sodybos ar gydymo įstaigos. Esame tituluojami kaip antrasis Utenos regiono ekonomikos centras. Jaučiame, kad ši kryptis Visaginui paranki.

O štai ir skaičiai – praėjusiais metais gyventojų skaičius Visagine augo bene sparčiausiai Lietuvoje – padidėjo daugiau nei 6 procentais. Planavome, kad pirmokų bus 180–185 vaikai, o sulaukėme virš 200. Panašios tendencijos ir šiemet. Tai reiškia, kad kuriasi jaunos šeimos.

Tam įtakos, matyt, turi ir besikuriančios didžiosios įmonės Visagine. Kažkada didžiausias darbdavys buvo Ignalinos atominė elektrinė, kurioje dirbo daugiau nei 5 tūkst. darbuotojų. Dabar elektrinėje darbo vietų gerokai sumažėjo, tačiau jas sukuria kitos įmonės.

Deramas išsilavinimas gausina gyventojų skaičių – būtent tai pritraukia investicijas, o naujos darbo vietos vilioja gerus specialistus. Tad sąlyginis gerovės ratas įsisuko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas