Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Genutė Voverienė. Palinkėjimas sveikatos apsaugos ministrui: yra darbų, kuriuos dar spėsite padaryti

Visai neseniai Lietuvos Respublikos Seime prisiekė naujasis sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas. Spalio mėn. šalyje vyks Parlamento rinkimai, po kurių, tikėtina, visiškai pasikeis Vyriausybės paveikslas. Tačiau naujasis ministras dar turi pakankamai laiko imtis svarbių, neatidėliotinų pokyčių sveikatos apsaugos sistemoje, pavyzdžiui, pakoreguoti bazines vaistų kainas. To reikia siekiant užtikrinti sklandų vaistų tiekimą ir išvengti jų trūkumo ateityje.
Genutė Voverienė
Genutė Voverienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvoje galioja itin griežti kriterijai, taikomi kompensuojamųjų vaistų kainoms, o tai riboja konkurenciją ir taip nedidelėje mūsų rinkoje. Tą per pastaruosius metus savo kailiu, atėję į vaistinę ir neradę išrašytų vaistų, greičiausiai patyrė ne vienas iš mūsų.

Šių metų liepos 1 d. šalyje įsigaliojo naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas, kurio sąraše toliau mažėja vaistų pasirinkimas. Jau dabar nemažoje grupėje vaistinių preparatų yra likę tik po vieną ar du tiekėjus, o tai kelia didžiulę riziką susidurti su vaistų trūkumu. Esant ribotai pasiūlai ir augančiai paklausai, ši problema – tik dar labiau išryškės.

Valstybės kaupia vaistus, o tai – problema

Pastebime ir kitą nerimą keliančią tendenciją, kad Europos Sąjungos (ES) šalys, siekiančios suvaldyti vaistų tiekimo sutrikimus, renkasi priemones, kurios problemą – tik pagilins arba perkels kitoms šalims, pavyzdžiui, Lietuvai. Ta problema – perteklinis vaistų kaupimas.

Didelių vaistinių preparatų atsargų kaupimas nacionaliniu lygmeniu dirbtinai sukels vaistų trūkimą visoje ES. Esant ribotiems gamintojų pajėgumams, kuriuos nulėmė pernelyg didelis spaudimas kainoms, užtikrinti sklandų tiekimą ir tuo pat metu formuoti didžiules atsargas taps neįmanoma.

Kai kurios ES šalys žengia dar radikalesniu keliu: jos planuoja taikyti arba jau taiko baudas gamintojams už tai, kad jie neužtikrins privalomų vaistų atsargų. Prognozuojame, jog toks sprendimas neišvengiamai padidins vaistų kainas ir neigiamai atsilieps kiekvienos valstybės narės sveikatos apsaugos biudžetui. Tikime, kad naujasis sveikatos apsaugos ministras Europos forumuose išsakys Lietuvos interesus atitinkančią poziciją, siekiančią iškelti bendrus visų ES šalių interesus aukščiau nacionalinių iniciatyvų.

Reikalingi sprendimai visoje ES

Beveik 100 farmacijos bendrovių ir kitų organizacijų vienijanti asociacija „Medicines for Europe“ viešai kreipiasi į Europos Komisiją ir ES nares, kviesdama imtis ilgalaikių ir tvarių priemonių, kurios padėtų pažaboti nacionalines ambicijas ir išspręstų vaistų tiekimo sutrikimus.

Pirmiausia, siūloma užtikrinti nuspėjamą ir tvariai reguliuojamą farmacijos rinkos aplinką, kuri leistų padidinti gamintojų skaičių. Taip pat siūloma įgyvendinti naują, tvarią generinių vaistų kainodarą, kuri užtikrintų sveiką konkurenciją. Galiausiai, „Medicines for Europe“ siūlymuose nurodoma įgyvendinti naujas ES teisines viešųjų pirkimų gaires ir užtikrinti racionalų vaistų skyrimą bei vartojimą. To turės imtis ir Lietuva.

Kas laukia Lietuvos?

Vaistų gamintojų asociacija tikisi, kad naujasis sveikatos apsaugos ministras savo trumpos kadencijos metu inicijuos pokyčius, svarbius farmacijos sektoriaus tvarumui. Vienas skubiausių darbų – „atšildyti“ bazines kainas, t. y. peržiūrėti bazines vaistų kainas ir prilyginti jas šiuo metu galiojančioms Europoje.

Konkurencingos bazinės kompensuojamųjų vaistų kainos leistų sustiprinti konkurenciją ir pritrauktų naujus tiekėjus. Savo ruožtu, tai padidintų reikalingų medikamentų pasiūlą, didintų jų prieinamumą ir sumažintų pacientams tenkantį finansinį spaudimą.

Kitas, ne ką mažiau svarbus darbas – kartu su visais farmacijos rinkos dalyviais parengti Vaistų politikos gaires. Tai pasiųstų aiškų signalą vaistų tiekėjams, kad jie yra laukiami Lietuvos rinkoje, o pacientams – kad turės galimybę laiku gauti reikalingų vaistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai