Giedrius Mozūraitis: Vilniaus miesto savivaldybė tėvelius perliejo lediniu dušu

Sąžiningai savo vaikus į savivaldybės darželius registravę tėveliai toliau negailestingai diskriminuojami, o Vilniaus miesto savivaldybė nesiruošia nė piršto pajudinti. Tik liežuviu plaka, kad, esą nėra jokios diskriminacijos, viskas gerai, atsirado daugiau vietų, sistema įsibėgėjusi, puikiai veiks... Bet ar tikrai?
Giedrius Mozūraitis
Giedrius Mozūraitis / Nuotr. iš asmeninio archyvo


Noriu atkreipti dėmesį į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie išsiskyrusią mamą su dviem vaikais. Pasirodo, registruojant vieną mažametį vaiką į savivaldybės darželį, šiai šeimai galioja ne visi Vilniaus miesto savivaldybės nurodyti prioritetai.

Nors moteris Vilniuje gyvena daugybę metų, ji, kaip ir jos du vaikai, yra registruoti darželiui priklausančioje teritorijoje ir čia gyvena daugiau nei dvejus metus, jos mažamečiai vaikai pateko į eilės galą. Kodėl? Nes vaikų tėvas, su kuriuo moteris yra išsiskyrusi, nėra registruotas toje pačioje teritorijoje. Tokiu būdu jos vaikas pateko į sąrašo galą, o savivaldybės vadovai toliau pliauškia savo maldelę ir nemato realaus diskriminacijos atvejo.

Gal išties tikslinga Vilniaus miesto savivaldybės patalpose įkurti 5000 vaikų darželį, t.y. tų vaikų, kurie dėl Vilniaus miesto savivaldybės politikų neveiklumo ir tingumo, nepateko į savivaldybės darželius?

Turiu paprastą klausimą – kiek yra tokių išsiskyrusių šeimų, kurios per Vilniaus miesto savivaldybės vadovų siekį „griauk ir valdyk“ turi papildomų sunkumų? Manau, kad ne viena ir ne dvi. Kada gi Vilniaus miesto savivaldybės politikai atsikvošės ir supras, kad visur ir visada pirmiausia turi būti atsižvelgiama į vaiko interesus, kad kiekvienas vaikas turi lygias su kitais vaikais teises ir negali būti diskriminuojamas dėl savo arba savo tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų lyties, amžiaus, tautybės, rasės, kalbos, tikėjimo, pažiūrų, socialinės, turtinės, šeiminės padėties, sveikatos būklės ar kokių nors kitų aplinkybių?

Gal išties tikslinga Vilniaus miesto savivaldybės patalpose įkurti 5000 vaikų darželį, t.y. tų vaikų, kurie dėl Vilniaus miesto savivaldybės politikų neveiklumo ir tingumo, nepateko į savivaldybės darželius?

Tai ne vienintelė situacija, kai Vilniaus miesto savivaldybės vadovai proteguoja akivaizdžią diskriminaciją. Į šį sąrašą patenka ir 100 eurų kompensacijos privačius darželius lankančių vaikų tėvams skirstymo tvarka. Jau visus metus kalbame, kad šią kompensaciją turėtų gauti tik tie tėveliai, kurių vaikai buvo registruoti eilėje į savivaldybės darželius, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė nenori nieko girdėti. Ir tai jau nieko nestebina, nes šiai sistemai vadovauja konservatorių deleguotas vicemeras, ir žinoma, skaudi statistika patvirtina, kad būtent konservatorių pirmininko žmonos Austėjos Landsbergienės privačių darželių verslas iš to daugiausia uždirba.

Ir dar vienas dalykas, kuriuo niekaip negaliu atsistebėti! Vilniaus miesto savivaldybės „galvos“ toliau seka savo pasakas, giriasi, kad Vilniuje atsirado daugiau vietų darželiuose, nors nuo jų priimamų sprendimų nukentėjo ne tik mažamečių vaikų tėveliai, bet ir ikimokyklinių įstaigų vadovai. Jie gavo administracines baudas už tai, kad nesilaikė nustatytų higienos normų ir į darželius priėmė daugiau vaikų. Kodėl buvo priimtas toks sprendimas? Nes meras Remigijus Šimašius su savo komanda to paprašė. Tad kas toliau?

Pirmiausia, siūlau nedelsiant atidžiai peržiūrėti naująją skirstymo į darželius tvarką ir ištaisyti visas jos „kliurkas“, atkreipiant dėmesį į visus galimus diskriminacijos atvejus. Pavyzdžiui, manau, jog užtenka, kad būtų bent vieno iš tėvų deklaruota gyvenamoji vieta Vilniaus savivaldybės teritorijoje, įskaitant ir skyrybų atvejus, kad nebūtų diskriminuojami išsiskyrusių tėvų vaikai.

Antra, atsisakyti diskriminacinės 100 eurų kompensacijos privačius darželius lankančių vaikų tėvams skirstymo tvarkos ir lėšas skirti esamų darželių rekonstrukcijai ir/ar naujų darželių statybai, sudarant galimybę visiems vaikams lankyti savivaldybės darželius.

Trečia, leisti projektuoti verslo centrus tik tokiu atveju, jei jų patalpose bus įrengtas darbuotojų ir svečių vaikų darželis.

Giedrius Mozūraitis yra Darbo partijos Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas, teisingumo viceministras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas