Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gintarė Skaistė. Padėkim Vilijai suskaičiuoti

Vakar LRT eteryje socialdemokratų lyderė sakė nesuskaičiavusi, kiek kainuotų jų programos įgyvendinimas. Pamaniau, kad ateisiu Vilijai į talką – visgi šiandien švenčiama mokslo ir žinių diena.
Gintarė Skaistė
Gintarė Skaistė / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Programa iš savęs dosni, tad paėmiau 10 brangiau skambančių idėjų ir paskaičiavau, kokia sąskaita bus išrašyta Lietuvos gyventojams. Taigi:

Lengvatinis PVM maisto produktams. Lietuvoje turime du lengvatinius tarifus: 9 ir 5 proc. Pasirinkau kaip atskaitos tašką sumažinimą nuo 21 iki 9 proc. Netekimai – 585 mln. eurų.

MMA sulyginti NPD. Įvertinant kokia MMA bus ateinančiais metais, kaina biudžetui (per mokesčių netekimus) būtų 530 mln. eurų.

Įvesti NPD vaikus auginančioms šeimoms – aprašyta gana abstrakčiai, tad už bazę ėmiau socialdemokratams viešai simpatizuojančio LR Prezidento inicijuotą įstatymo projektą. Kaina – 80 mln. eurų.

Drąsesnis pensijų indeksavimas. Priminsiu, kad pagrindinis pensijų indeksavimas yra susietas su konkrečia objektyvia formule ir priklauso nuo darbo užmokesčio fondo augimo. Vien pagal šį galiojantį įstatyminį reguliavimą pensijų augimui kitąmet objektyviai reikės apie 430 mln. eurų. Papildomas pensijų indeksavimas yra nustatomas kasmet pagal valstybės galimybes, tad padariau prielaidą, jog Vilija didintų pensijas papildomai dar bent 3 proc., nes juk kitų metų prognozuojama metinė infliacija apie 2 proc. Tam reiktų dar 105 mln. eurų. Viso pensijų failui – apie 535 mln. eurų.

Lietuvos gynybos stiprinimas. Nežinojau, ką reiškia Vilijai „stiprinimas“, tad kaip loginę bazę paėmiau socialdemokratų gegužę suvažiavime priimtą rezoliuciją, kur sakoma, kad gynybos finansavimas turi sudaryti 3,5 proc. BVP. Kadangi Seime nesenai yra priimtas gynybos fondo įstatymas su naujomis pajamomis, skirtas užtikrinti 3 proc. nuo BVP skyrimą gynybai, likusi ambicija sudaro 0,5 proc. BVP – o tai yra apie 400 mln. eurų.

Mokytojų atlyginimų didinimas. Irgi gana abstraktu, bet kaip bazę paėmiau tikslą, jog mokytojų vidutinis darbo užmokestis kitais metais sudarytų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio, ką jau pasiekiame šį rugsėjį. Įvertinus jau šiemet priimtus sprendimus ir kitų metų prognozes, poreikis šiam tikslui pasiekti 2025 metais nuo metų pradžios – apie 225 mln. eurų.

Neformalų vaikų švietimo krepšelį didins trigubai. Kadangi šiemet skirta 20 mln., papildomas poreikis dar 40 mln. eurų.

Padengs iki pusės daugiabučių renovacijos išlaidų. Dabar pagrindiniams darbams kompensuojama 30 proc. Didinimas iki 50 proc. reikštų papildomus 55 mln. eurų iš mokesčių mokėtojų kišenės.

Kultūrai skiriamas biudžetas bus reikšmingai didinamas. Nežinau kas Vilijai yra „reikšminga“, tad pasvarsčiusi nutariau, jog ne mažiau kaip 15 proc. kultūros sričiai šiuo metu skiriamo biudžeto. Tai dar apie 50 mln. eurų.

Kokia socialdemokratija be kelių? Kasmet surenkamo kuro akcizo dalis skiriama keliams augs po 10 proc., o 2029 metais visos kuro akcizų pajamos keliaus kelininkams. Pagal tokią logiką, vien pirmiems metams papildomai reikės apie 60 mln. eurų.

Viso gaunasi 2560 mln. eurų. Arba kitaip 2 mlrd. 560 mln. eurų.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė

Čia dar neįvertinus kitų gerų LSDP programoje nugulusių idėjų, tokių kaip noras skirti daugiau lėšų paramai būstams įsigyti, socialinės paramos ženklesnis didinimas, ambicingesnis finansavimo didinimas moksliniams tyrimams bei kita.

Mažiau susipažinusiems priminsiu, kad šiais metais visos valstybės biudžeto pajamos iš mokesčių sudarė 13,8 mlrd. eurų. Tad 10 Vilijos idėjų įgyvendinimo išlaidos sudarytų PENKTADALĮ to, ką dabar surenkame.

Bet būkim teisingi – vakarykščiame interviu Vilija pripažino, jog nori didinti mokesčius aukštas pajamas gaunantiems asmenims. Prisiminiau socialdemokratų palaikymą mūsų Vyriausybės parengtame mokesčių pakete buvusiai aukštų pajamų sumavimo ir nuoseklesnio apmokestinimo daliai. Žiniai, papildomų pajamų iš tos dalies būtų buvę apie 60 mln. eurų.

Taigi, žiūrim, ką turim. Poreikiai – bent 2 mlrd. 560 mln. Atimam galimas pajamas – 60 mln. Gaunam, kad likęs nepadengtas skirtumas – vos 2,5 mlrd. eurų.

Rinkimų intriga – ar Vilija su draugais pateiks planą dėl 2,5 mlrd. pajamų dalies? Suprantu, kad visad paprasčiau lengva ranka žarstyti pažadus ir būti geram. Bet pabandyti paskaičiuoti ir kredibiliai pagrįsti programinius įsipareigojimus premjero kėdę besimatuojančiai Vilijai būtų bent jau padoru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi