Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintautas Dulskas: A.Verygai. Kas antras Seimo narys – pusprotis?

Tokie stulbinantys skaičiai gauti apklausus praeivius gatvėje. Uždavus keturis paprastus klausimus: ar esate kada pagalvojęs, kad Seimo narys gali būti pusprotis; kaip dažnai apie tai pagalvojate; ar esate kada su draugais kalbėjęs apie tokią galimybę; ar tokia mintis nors kartą Jums yra kilusi ryte. Apklausos metodologija patikima ne mažiau nei 80 proc.
Gintautas Dulskas
Gintautas Dulskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Vadovaudamasis analogiško lygio apklausa Sveikatos apsaugos ministras eilinį kartą kas antrą Lietuvos vyrą išvadino alkoholiku. Ir lyg tarp kitko pabaigoje pridurdamas, jog tyrimas tėra orientacinis, o tikslią diagnozę dėl alkoholizmo nustatyti gali tik medikas. Lygiai kaip ir dėl to ar kas antras Seimo narys galėtų būti pusprotis.

Vadovautis pradžioje minėtos apklausos dėl Seimo narių statistika būtų neprofesionalu, todėl abstrakčiais tyrimais nesivadovauja jokia save gerbianti valstybės įstaiga, ministerija ar Ministras. Tokie apklausos duomenys yra netikslūs, neatspindi realios statistikos ir neatitinka jokių rimto tyrimo metodologijų.

Būtent todėl, kalbėdami apie savo teisėtai išrinktą valdžią, kad ir kiek keista ar nepatikima ji atrodytų, ar nepatiktų, negalime remtis tokia statistika. Tačiau kyla klausimas, kodėl valdžios atstovai, ministrai, kalbėdami apie savo šalies piliečius leidžia sau remtis nežinia iš kur ištrauktais tyrimais. Maža to, remdamiesi panašiais tyrimais Ministrai leidžia sau Lietuvos žmones maišyti su purvais, dergti visos Europos mastu.

Kad ir ką Lietuvos žmonės galvotų apie dabartinę valdžią, neteko matyti piliečių viešai ir atvirai vadinančių aukščiausius šalies vadovus, Seimo narius puspročiais. Jeigu tikėtume Sveikatos apsaugos ministro statistika, tai iš kas antro Lietuvos vyro (alkoholiko) atsirastų bent keletas arba bent jau vienas, kuris nuo ryto įsimetęs puslitrį, pagal „fake“ statistiką, tą garsiai visiems pasakytų.

Pastaroji valdžia dažnai sau leidžia pateikti skaičius, kurie nėra tikslūs, pamatuoti ir tikrų ekspertų įvertinti. Tokiu elgesiu valdžia pamina visus savo pažadus ir visus sprendimus stumia be dialogo.

Ir tada pasirinkimas likti lieka vienas – nusispjauti ir laukti naujų mesijų, emigruoti arba bambėti sau panosėj. O juk klausimas dėl alkoholizmo iš tiesų Lietuvoje klesti, bet valdžia, gal ir turėdama gerų intencijų, viską sumauna.

Geras žmogus – ne profesija, labai taiklus apibūdinimas profesionalų Vyriausybei, kuri savo idėjas stumia vadovaudamasi vien asmeniniais įsitikinimais ir ambicijomis.

Draudimais ir įstatymais, priimtais vadovaujantis „fake“ statistika tautos noro tobulėti ir sekti valstybės lyderiais neįmanoma sukurti. Ir visos geros idėjos ir norai liks sukompromituoti.

Gintautas Dulskas yra pilietinių iniciatyvų sumanytojas ir įgyvendintojas, komunikacijos specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas