Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ieva Koncevičiūtė. Tapinas ir Jakilaitis – visada teisūs?

Atėjo laikas įgarsint mintis, kurias jau gerus porą metų daug kas galvoja. Apie mūsų socialinio kapitalo grandus ir kaip jie kartais supiktnaudžiauja galia.
Ieva Koncevičiūtė
Ieva Koncevičiūtė / Asmeninio arch. nuotr.

Tapinas turi 260 000 followerių. Dažnai yra įtakingesnis už bet kurį media portalą. Suprantu, kad čia jo nuopelnas, dešimtmetį auginta auditorija, šimtas gerų projektų, šimtas gerų iniciatyvų. Jei būtų 500 turtingiausių socialiniu kapitalu reitingas, tai Tapinas Lietuvoje tikrai būtų pirmas. Antras būtų turbūt Jakilaitis. Ir aš labai džiaugiuos, kad šitie žmonės yra, ir daro daug gerų dalykų, ir užkamšo skyles valstybėje, kurių kartais politikai ir mes visi nepaliečiam. Žodžiu, pilietinė visuomenė netektų veido, jei nebūtų šitų žmonių, ir aš forever grateful jiems už tai.

Bet kas nutinka, kai jų įtaka tokio dydžio, kad kartais jau norisi jiems atsvaros? Man taip dažnai norisi sakyti nu, Tapinai, blem, nu ar šitas tavo veiksmas valstybiškas? Nu ar reikia čia taip daryt? Ar šitie veiksmai dar stiprina pilietinę visuomenę, ar jau griauna ir taip menką pasitikėjimą valstybės institucijomis? Ar reikia būtinai tautai dar pilt benzino į negatyvumo laužą? Pūst amžinai tą kritikos dūdelę? Ar darai dėl valstybės intereso ar tiesiog vis alkanas populiarumo esi?

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Ar pilietiška leakinti informaciją apie besitraukiantį ministrą? Turbūt informacija gauta su pasitikėjimo kreditu, o gal netyčia. Gal būtų išmintinga palaukt, kol institucijos ir išrinkti pareigūnai iškomunikuos? Ar galima buvo patylėt solidariai ar būtinai reikėjo b... pasimatuot ir prieš visus pasirodyt, kad tarp pirmų žmonių info gavai? Edmundai, mes žinom, kad tu kietas ir gabus, žinom, kad daug žinai info, gerbiam tave. Kai nepiktnaudžiauji savo galia, o ją naudoji bendriem teisingiem valstybės tikslam, o ne kiršinimui lygioj vietoj. Ne savo žmonos darboviečių klausimam.

Gal galima leist Vyriausybei dirbt savo darbą ir duot valandų institucijom pasikalbėt pagal protokolą ir tada iškomunikuot? Palaukt Premjerės argumentų?

Tada kitas šaunuolis ateina ir užtrypia, partiją glušiais išvadina. Už ką? Nes Premjerė matydama Vyriausybės darbą nori padaryt pokyčius geresniam rezultatui ir keičia ministrą? Ar su žvake stovėjo Tapinas, kad visažiniškai glušais vadint dėl sprendimo? Būna pasaulyje keičiami vadovai. Ir versle, ir politikoj. Nebūtų skandalo ir komunikacinės krizės, jei nebūtų vienas žurnalistas prieš visom institucijoms pasikalbant tiesiog numetęs Facebook posto. Nu ar reikalingas šitas skandalas? Kai visa šalis ir taip įsitempus dėl nacionalinio saugumo? Gal galima leist Vyriausybei dirbt savo darbą ir duot valandų institucijom pasikalbėt pagal protokolą ir tada iškomunikuot? Palaukt Premjerės argumentų? Nebūtų tokio skandalo, jei vyrai skubotai nekomentuotų. Gal reikėtų valdyti kiek tuos testosterono antplūdžius?

Aš pastebiu, kad žmonės, kurie šiaip mažai su politika susidūrę ir šiaip gal jaučia, kad trūksta išmanymo, bet pristato Tapino poziciją visad kaip vieną ir neginčijamą. Kad nu maždaug Tapinas pasakė, tai tu čia jau dabar ką nori sakyk. TAPINAS pasakė taip. Man visad norisi primint, kad ir Tapinas žmogus. Ir jis neturi pareigos visada būt teisus, neturi pareigos už mus visus pagalvot. Savo galvom pagalvot reikia.

Aš suprantu, kad gyvenimas užimtas, visi darom savo dalykus, dėmesys limituotas resursas. Savo nuomonę daugeliu klausimu žmonės išoutsourcina. Pasitiki autoritetais toje srityje. Ir Tapinas su Jakilaičiu dažnai mums yra viešojo gyvenimo ir politikos autoritetai. Tapinas daugumai pristato, ką galvoti politiniais ir valstybės valdymo klausimais. Dauguma žmonių nepersvarstys, ar Tapinas gerai pasakė, ar viską apsvarstė ir įsigilino, ar tikrai taip juoda balta, ar tikrai ten fokusas dabar turėtų būt. Dauguma žmonių tiesiog paims Tapino pasisakymą kaip jau už juos padarytą suformuluotą produktą, paskaitys postuką po darbo ir po to tą nuomonę nerangiai atkartos per kokį giminės balių. Tapino bandos efektas toks. Perims jo nuomonę nekvestionavę. Ir in most cases – aš labai tuo džiaugiuos, nes Tapinas yra šaunus žmogus su teisingom vertybėm. Bet ne visada.

Pati pasimoviau su ta čiuožimo federacija. Pamačiau tą patį merginos postą tik tik įkeltą, paskaičiau, galvoju hm negerai, bet nu galvoju nesu visiškai įsigilinus, nieko nepažįstu – reiktų pasidomėt situacija prieš dalinantis. Meanwhile Tapinas iškart išstojo, iškart suframino gerai. Aš pati viską palaikinau, su Tapino banda nuvariau. Vakar draugas dirbęs renginyje sako, nu, žinok, Ieva labai internetas neteisingai tą situaciją matė. Ir ką galvoju, eit dabar laikus man nuo Tapino postų nusirinkt?

Sėdėjom su draugais ir aptarinėjom, kaip baisu, kad egzistuoja Tapino teismas va toks va, degina žmogų, ir degina tiesos neieškodamas, tiesiog puolimu.

Arba kai Jakilaitis užpuolė Belickaitę. Užteko arogancijos chebrai spręst reikalus ir degint aukas internete. TAPINO TEISMAS įvyko. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų niekas jau nei skaitė, nei atsimena. Nelaukėm, ką valstybės institucijos nuspręs. Nežinom net, kad nusprendė, jog interesų konflikto ten nebuvo. Nuteisėm Facebook teisme, išvadas pasidarėm. Sėdėjom su draugais ir aptarinėjom, kaip baisu, kad egzistuoja Tapino teismas va toks va, degina žmogų, ir degina tiesos neieškodamas, tiesiog puolimu. Bet kuris iš mūsų galim būt kitas taikinys. Buvo turbūt tas kritinis momentas, kada visi pradėjom kalbėt, kad keista situacija, kai turim tokį įtakingą žmogų, ir nėra jam atsvaros. Ir tais atvejais, kai jis neteisus – tiesiog turėsim gyvent su ta neteisybe.

Tapino teisme buvo nuteista ir sudeginta ministrė Šiugždinienė. Oj kaip degino. O ar kas nors po to pasidomėjo, kokios buvo mūsų institucijų išvados? Prokuroro sprendimu ikiteisminis tyrimas nutrauktas, nes nebuvo jam pagrindo. Bet dabar jau turim sudegintą politikę, kurią tiesiog paaukojom ant Tapino teismo aukuro. O ką jau mūsų institucijos sako – vienodai, mes Facebooke valdom valstybę dabar.

Ir Jakilaitis, ir Tapinas abu paėmė tokį patogų vaidmenį, kai intensyviai dalyvauji valstybės politikoj, bet netiesiogiai ir be atsakomybės.

Ir Jakilaitis, ir Tapinas abu paėmė tokį patogų vaidmenį, kai intensyviai dalyvauji valstybės politikoj, bet netiesiogiai ir be atsakomybės. Kai gali patogiai kritikuot, bet nereikia toje visoje valstybės valdymo kompleksijoje dalyvauti ir bandyti kurti ir stumti to politinio vežimo. Kritiko pozicijoj lengviau, amžinai ieškot silpnybių kitų darbe – neišsemiamas įkvėpimas teisuoliškumui. Ir kas nors dar pasako, kad Tapinas ir Jakilaitis žurnalistai juk. Kažkada buvo žurnalistais. Bet jau seniai yra politikai be mandatų. Ir bent dešimtmetį mano aplinkoj visi kelia hipotezes, kada Tapinas ar Jakilaitis eis į prezidentus. Aš visada sakiau, kad niekada, ir nesvaikit, nes nueit į politiko poziciją reikštų ir save pastatyt į pažeidžiamą poziciją. Iš kritikuotojų į kritikuojamus. Sunkesnis darbas. Ne tiek pasitenkinimo ir dopamino teikiantis darbas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edmundas Jakilaitis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Edmundas Jakilaitis

Jie abu yra išskirtinai talentingi vyrai. Ir abu yra padarę nuostabių ir labai reikalingų dalykų. Bet vis dažniau mane aplanko mintis, kad savo galią jie naudoja nepamatuotai. Ir man vis norisi paklaust, na, kiek dar jūs bandysit mums įrodyt, kad jūs krūti? Mes gi žinom. Bet labiau mum patinkat, kai elgiatės solidariai ir pamatuotai, pamąstydami apie savo įtaką ir kaip geriausiai ją galėtumėt nukreipt vardan valstybės intereso. O ne šiaip b... mataruot kur papuola, kur užeina, kaip ego padiktuoja, kaip žmonos reikalai susiklosto.

Aš pasakiau šiuos dalykus garsiai tik tam, kad bent kažkiek būtų atsvaros diskurse. Kad įgarsinčiau jau seniai daug mąstančių žmonių kankinančias mintis. Kad šventus mūsų Facebooko teisėjus irgi kažkas pakritikuotų. Dėl balanso. Būkit valstybiški, o ne b... matuokitės.

Jeigu labai norisi valstybę valdyti – tai eikit į aktyvią politiką, o ne Facebooke valstybę valdykit. Įsikiškit, kai tikrai valstybės interesas pavojuj, o ne kai šiaip progą dopamino iš laikų ir dėmesio susigaudyt. Jūs savo rankose turit galingus prožektorius į valstybės sceną. Labai svarbu, į ką juos nukreipiate. Tuos prožektorius nukreipę galite gauti mūsų visų dėmesį ten, kur labiausiai norite. Tai nukreipkite ten, kur jo labiausiai reikia iš tiesų. Būkite atsakingi su savo galia, prašau jūsų kaip Lietuvos pilietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?