Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jekaterina Rojaka: Lietuvos ūkis įgauna pagreitį

Lietuvos ūkis pamažu įjungia aukštesnę pavarą. Paskutinį ketvirtį Lietuvos ekonomikos augimas buvo sparčiausiais šiais metais ir siekė 2,1 proc. Tiesa, metinio rezultato tai nepagerino: pernai ūkio plėtros tempas buvo silpniausias per paskutinį penkmetį ir atitiko DNB prognozes – 1,7 proc.
Jekaterina Rojaka
Jekaterina Rojaka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nepaisant įsiliepsnojančių rizikos židinių išorėje, tikimės kad 2016 m. Lietuvos ūkiui bus ramesni, o augimas paspartės iki 2,8 proc. Tam įtakos turės keletas veiksnių.

Ekonominio pasitikėjimo rodikliai atkuto. Verslo atstovų nuotaikos metų pradžioje skaidrėja, o palyginti su pernai metų rodikliais yra ženkliai geresni. Pramonėje bei paslaugų ir prekybos sferoje buvo daugiau optimizmo, taip pat pagerėjo ir vartotojų lūkesčiai.

Prastesnių metų laukia tik statybininkai, mat, atkartoti pernai užderėjusių projektų skaičių bus sudėtinga, o augantys reikalavimai, rinkai siūlyti vis aukštesnės energetinio efektyvumo klasės pastatus, verčia šlifuoti įgūdžius.

Vidaus paklausa – ištikimiausias ūkio variklis. Atlyginimų augimas, kurį palaiko tiek darbo rinkoje susidaręs darbo jėgos nepriteklius, tiek ir palankūs politikų sprendimai didinti minimalią mėnesinę alga, kelti neapmokestinamąjį minimumą priešrinkiminiu laikotarpiu, įpūs pasitikėjimo vartotojams. Išnykęs euro įvedimo veiksnys taip pat teigiamai paveiks vidaus vartojimą.

Eksporto lūžis. Įnoringus prekybos partnerius pakeitę labiau patikimais klientais iš ES, dalis gamintojų šiemet galės atsikvėpti.

Pamažu kelianti galvą Europos Sąjunga taip pat leis eksporto rodikliams atsispirti nuo žemesnės palyginamosios bazės. Tačiau naftos kainoms įstrigus žemoje zonoje, Rusija ir kitos nuo žaliavų priklausančios šalys gali pažerti daugiau nemalonių siurprizų. Tad tikėtis itin spartaus eksporto proveržio, matyti, neverta.

Kita vertus, plačiai eskaluojamos problemos suteikia Lietuvai išskirtinių galimybių. Kuklesnis Šiaurės šalių augimas yra kol kas parankus Lietuvai: vis daugiau įmonių susiduria su būtinumu didinti veiklos efektyvumą ir mažinti sąnaudas.

Lietuva jau pelnė neblogą vardą tarp investuotojų, suinteresuotų perkelti dalį paslaugų į mūsų rinką. Bet žvalgyba tęsiasi. Tad darbo rinkos liberalizavimo namų darbų užbaigimas šiemet gali ne tik prisidėti prie ūkio plėtros, bet ir atverti naują investicijų pritraukimo lapą Lietuvos istorijoje.

Jekaterina Rojaka yra DNB banko vyr. ekonomistė Baltijos šalims

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas