Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jonathanas Boydas: Atviras laiškas Lietuvos universitetų studentams – elkitės sąžiningai

Mieli studentai. Būsiu jums atviras: daugelis jūsų dėstytojų nerimauja, kad nuotoliniu būdu vykdomų atsiskaitymų ir egzaminų metu jie negalės jūsų taip atidžiai stebėti kaip kad yra įpratę. Savo ruožtu aš norėčiau jums priminti, kodėl dėstytojai turėtų jumis pasitikėti ir kodėl nei vienas iš jūsų neturėtumėte elgtis nesąžiningai.
Jonathanas Boydas
Jonathanas Boydas / ISM nuotr.

Koronaviruso pandemija sutrikdė mūsų įprastus mokymo ir mokymosi būdus: universitetams teko užverti duris, o mokymą vykdyti nuotoliniu būdu. Aš taip pat suprantu, kaip ši pandemija ir karantino priemonės galėjo paveikti ir jus pačius – tiek jūsų savijautą, tiek galimybes mokytis naujoje skaitmeninėje aplinkoje, fiziškai atskirtoje nuo jūsų bendrakursių ir dėstytojų.

Tačiau šios pandemijos sūkuryje aš taip pat matau galimybę Lietuvos universitetams suklestėti, tad kreipiuosi į kiekvieną iš jūsų. Aš tikiu, kad krizės mums atneša naujų galimybių: šiandien turime puikią progą įrodyti sau ir kitiems, kad pasitikime vienas kitu, ir kad kartu kuriame stiprią, vieningą akademinę bendruomenę.

Nors mokymasis nuotoliniu būdu pakeitė daugelį dalykų, kai kurie dalykai nekinta. Nepaisant iššūkių, su kuriais visi susiduriame, studentai neatleidžiami nuo pareigos laikytis akademinės etikos. Mano universitete, tikiuosi, ir jūsų, dėstytojai ir toliau atidžiai tikrins, ar nėra sukčiavimo ar plagijavimo atvejų.

Mano žinutė pozityvi – aš noriu visiems priminti, kodėl akademinė etika yra tokia svarbi. Viskas atsiremia į sąžiningumą. Jūsų dėstytojai nori užtikrinti, kad visi studentai būtų vertinami pagal tuos pačius kriterijus. Juk būtent todėl neleidžiame sukčiauti atletams – tai suteiktų nesąžiningą pranašumą sportininkui prieš kitus. Kaip teisėjai užtikrina, kad sporto aikštelėje žaidimas vyktų sąžiningai, taip ir dėstytojai tą patį daro universitete.

Kaip ir minėjau, skaitmeninėje mokymosi aplinkoje jūsų dėstytojai galbūt negalės jūsų taip atidžiai stebėti. Todėl norėčiau jums duoti kelias svarias priežastis, kodėl net šiomis sąlygomis turėtumėte išlikti sąžiningi ir nesukčiauti. Gerai jas apsvarstykite:

  1. Paklauskite savęs – ar mokotės tik dėl pažymio, ar visgi svarbesnis pats išdėstytos medžiagos įsisavinimas?

  2. Įvertinimai skirti ne tik palyginti jūsų žinių lygį su kitais studentais; visų pirma, jie skirti jums įsivertinti, kaip gerai išmokote medžiagą ir ar pasiekėte savo asmeninius tikslus. Sukčiaudami egzamino metu jūs apgaunate tik save.

  3. Jūsų universiteto diplomas yra vertybė, kuri pasitarnaus jums ateityje. Viena iš priežasčių, kodėl diplomas yra vertingas, yra jūsų universiteto reputacija. Norėdami išlaikyti puikią Lietuvos universitetų reputaciją, visi turime prie to prisidėti.

  4. Šiuo karantino laikotarpiu mes mokomės vienos itin svarbios pamokos – norėdami sustabdyti pandemiją, mes turime paaukoti trumpalaikius savanaudiškus tikslus, kad galėtume apsaugoti mūsų šeimų, draugų ir bendruomenių sveikatą. Šią pamoką mes galime pritaikyti ir dabar – net jeigu egzistuoja galimybė sulaužyti taisykles, turėtume nuo to susilaikyti. Juk ilgalaikis visų mūsų tikslas – vieninga ir pasitikėjimu grįsta akademinė bendruomenė.

Iš savo patirties žinau, kad Lietuvos universitetai yra pasiryžę kurti atvirą ir konkurencingą aplinką, kuri nesuteikia privilegijų sukčiautojams. Tačiau tam reikia abipusio pasitikėjimo. Nors pasitikėjimas ir akademinė bendruomenė visuomet buvo glaudžiai susiję, šiuo metu jie yra labiau susieti nei bet kada. Aš nuoširdžiai tikiuosi, kad Lietuvoje dėstytojai gali pasitikėti savo studentais, o studentai – vienas kitu.

Kaip mėgdavo sakyti mano močiutė iš Škotijos, „come the hour, come the man”. Arba lietuviškai – netikėtai pasikeitus situacijai atsiranda tikrieji lyderiai.

O visų svarbiausia, žinoma, likite sveiki, saugūs ir mėgaukitės savo studijomis.

Dr. Jonathanas Boydas yra ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Etikos komiteto pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas