Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julita Varanauskienė: Kaip įveikti artėjančių mokslo metų finansinius iššūkius?

Kai prekybos centruose svarbiausiose vietose išdėliojamos mokyklinės prekės, šeimoms, kuriose auga beveik pusė milijono mokyklinio amžiaus vaikų, prasideda intensyvesnių darbų ir didesnių išlaidų laikas.

Bendros išlaidos (visos Lietuvos) mokyklinėms prekėms šiemet turėtų būti mažesnės palyginti su praėjusiais metais dėl paprastos, bet neišvengiamos priežasties: šiemet mokyklinio amžiaus vaikų yra 25,7 tūkst. arba beveik 5 proc. mažiau negu pernai. Tačiau priežasčių, dėl ko šiemet kiekvienos šeimos išlaidos mokyklai turėtų būti mažesnės, rasti sunkiau. Vis tik mokslo metų pradžios finansinius iššūkius galima įveikti.

Mokyklinių prekių sąrašą sudaro ne tik iš raštinės prekės, vadovėliai, pratybų sąsiuviniai, uniforma, sportiniai drabužiai, avalynė ir kuprinė. Mokyklinėms prekėms galima priskirti ir kompiuterius bei jų priedus ir netgi mobiliuosius telefonus. Kartais šiame sąraše atsiranda ir smuikai, šokių bateliai ar lauko teniso raketės ir kitos su popamokine veikla susijusios priemonės. Taigi šeimų išlaidos yra nevienodos. Netgi tos pačios šeimos išlaidos įvairiais metais nėra vienodos. Todėl planuoti savo išlaidų pagal kokį nors statistiškai apskaičiuotą vidurkį nėra prasmės. Verčiau reikėtų pabandyti įvertinti, ar pavyks išsiversti su ta pačia pinigų suma kaip ir pernai. 

Nors, kaip teigia prekybininkai, prekių kainos per metus nesikeitė, tačiau išlaidos gali ir padidėti. Savaime suprantama, kad didės jos tuo atveju, jei šeimoje atsirado naujų mokyklinukų. Šiemet jos bus didesnės ir tuo atveju, jei vaikas baigė pradinę mokyklą ir perėjo į pagrindinę ar progimnaziją. Taip pat jei pernai užteko nusipirkti tik raštinės reikmenis ir pratybų sąsiuvinius, tai šiemet jau tikriausiai prireiks atnaujinti mokyklinių daiktų arsenalą – tai, kas sulūžo, suplyšo, nusidėvėjo ar buvo išaugta prieš dvejus metus.

Atrodytų, tokias išlaidas turėtų riboti gąsdinančios šildymo sąskaitos, brangstantys degalai, tačiau statistinių duomenų ir finansinės elgsenos stebėjimas rodo, kad taupyti vaikų sąskaita pradedama tik tuomet, kai jau tikrai nebėra kitos išeities. 

Mažiau išleisti padeda susiformavę įgūdžiai ieškoti, kur galima įsigyti tokių pat, tik pigesnių prekių. Reikalingų daiktų vis dažniau įsigyjama ne tik prekybos centruose, bet ir pigesnėse interneto parduotuvėse ar panašius interesus turinčių žmonių lankomuose socialiniuose tinkluose. Tačiau čia slypi kita grėsmė – gali atsitikti taip, kad išlaidos dėl to nesumažės: tiesiog už tokią pat pinigų sumą bus įsigyjama daugiau (pigesnių) dalykų. Daugiau, negu reikia, arba tokių, kurių nereikia. Todėl prieš perkant vertėtų padaryti turimų daiktų reviziją, sudaryti reikalingų prekių ir jų kiekių sąrašą. 

Prieš perkant vertėtų padaryti turimų daiktų reviziją, sudaryti reikalingų prekių ir jų kiekių sąrašą.  

Kitas tėvams ne ką mažiau aktualus iššūkis planuojant pirkinius mokslo metams – vaikų norai. Kaip suderinti finansines galimybes su kartais suaugusiajam nesuprantamais vaikų pageidavimais, kai atžala pareiškia, kad mamos išrinktas tinkamos kainos ir kokybės švarkas dukrai pasirodo pernelyg vaikiškas, sūnui sportbačiai – kažkokie mergaitiški, o kuprinė, kuri pernai buvo visai gera, šiemet tampa nemadinga. 

Pasiruošimas mokyklai gali būti gera finansų planavimo ir valdymo pamoka atžaloms: tai puiki proga įtraukti ir patį mokyklinuką į mokyklinių prekių paieškas, išlaidų planavimą, o gal net pasiūlyti skirti šiek tiek jo paties sutaupytų pinigų. Pavyzdžiui, kaip rodo bendrovės „Deloitte“ apklausa, šiemet 81 proc. JAV moksleivių pirks bent dalį mokyklinių reikmenų iš savo pinigų. Kai vaikas dalyvauja planuojant pirkinius, supranta, kad norai yra beribiai, o galimybės ribotos. Kai tenka mokėti iš savo pinigų, labiau suvokiama pinigų, daiktų vertė.

Na, o įgytas įgūdis lyginti prekes ir kainas praverčia visą tolesnį gyvenimą. Nereikėtų nuvertinti ir vaikų galimybių gauti informacijos apie geriausius pasiūlymus – vaikai juk turi draugų, kurie gali pasidalinti naudinga informacija iš savo patirties apie perkamų prekių kokybę, apie tai, ką, kur ir kada geriausia pirkti.  

Taigi mokslo metų pradžios finansinius iššūkius galima įveikti. Išlaidos mokyklai – ne tokios didelės, kad ištuštintų sąskaitas. Jas lengviau planuoti: laikas taip smarkiai neriboja, nėra būtina viską nusipirkti iki rugsėjo pirmosios, nepasiturinčioms šeimoms teikiama parama. O laiko pasiruošti dar yra. 

Komentaro autorė Julita Varanauskienė yra SEB banko šeimos finansų ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas