Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julita Varanauskienė: Penkios finansinės užduotys rudenį

Finansų planą daugelis šeimų sudaro nuo sausio 1 dienos. Nauji metai – tai ir nauji tikslai, nauji planai, nauji pasiryžimai. Deja, žiemą geri norai susiduria su negailestinga realybe – po švenčių ištuštėjusios piniginės, didelės šildymo sąskaitos. Dažnai ryžtas finansus planuoti kitaip išblėsta jau vasarį... Ruduo – ko gero, tinkamesnis laikas naujai pradžiai ir naujam šeimos finansų planui.
Julita Varanauskienė
Julita Varanauskienė / SEB banko nuotr.

Nors daugelis pripažįsta, kad per vasaros atostogas išseko turėtos santaupos, galbūt net atsirado skolų, tačiau iki klimatinių sąlygų nulemto neišvengiamo būtinųjų išlaidų padidėjimo dar yra laiko pasiruošti ir naujai pažvelgti į šeimos finansus.

Sugrąžinkite arba sumažinkite skolas

Jei vasaros pabaigoje paaiškėjo, kad atsirado įvairių skolų (per atostogas lengva ranka pasinaudojote kredito kortele, vasaros malonumams pasiėmėte vartojimo kreditą), verta iki metų pabaigos jas sumažinti.

Remiantis įprasta finansų teorija, rekomenduojama pirmiausia grąžinti tas skolas, už kurias apskaičiuojamos didžiausios palūkanos, tačiau praktikai pastebi, kad sėkmingiau su susikaupusiomis skolomis susidoroja tie, kas skolas pradeda grąžinti nuo mažiausios skolos – lengviausiai grąžinamos. Mažytės pergalės suteikia jėgų ir ryžto.

Atkurkite išleistas santaupas nenumatytiems atvejams

Jei per vasaros atostogas įkišote ranką į išlaidų nenumatytiems atvejams kišenę, reikėtų šias santaupas atkurti: numatyti, kokią dalį pajamų galite tam skirti, kiek užtruks laiko grąžinti anksčiau išleistus pinigus.

Jei tam prireiks daugiau negu vieno mėnesio, verta sudaryti periodinio pinigų pervedimo sutartį – kad pinigai, net jei ir pamirštumėte, būtų pervesti į santaupoms skirtą sąskaitą.

Sėkmingiau su susikaupusiomis skolomis susidoroja tie, kas skolas pradeda grąžinti nuo mažiausios skolos – lengviausiai grąžinamos. Mažytės pergalės suteikia jėgų ir ryžto.

Pradėkite taupyti kitoms atostogoms

Jei ir skolų nėra, ir santaupų nenumatytiems atvejams pakanka, galima pagalvoti apie kitų metų atostogas.

Ruošimasis iš anksto suteikia daugiau galimybių: turite daugiau laiko nuspręsti, ko labiausiai norite, didesnė vietovių ir kainų pasirinkimo įvairovė, turite daugiau laiko pasirūpinti finansiniais atostogų kelionės reikalais.

Planuojant atostogas, svarbu laikytis taisyklės – ar kelionė planuojama iš anksto, ar paskutinę minutę, ji turėtų būti pagal kišenę. Geriausia, kad ji kainuotų tiek, kiek šiam tikslui pavyko iš anksto susitaupyti, o jei vis dėlto skolinatės, suma neturėtų viršyti vieno mėnesio atostogautojų pajamų.

Pasiruoškite didesnėms sezoninėms išlaidoms

Kam ir kiek pinigų išleidžiame, įtakos turi ne tik mūsų pajamos, amžius, šeimos dydis ar gyvenamoji vietovė, bet ir sezoniniai veiksniai, tokie kaip orai, atostogų sezonas, mokslo metai...

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad išlaidos įvairioms prekėms ir paslaugoms įvairiais metų laikais kinta pagal du modelius. Vienoms prekėms ir paslaugoms būdinga tai, kad išlaidos joms mažiausios būna pirmą ketvirtį, didžiausios – trečią metų ketvirtį, o paskutinį ketvirtį vėl sumažėja.

Dažnai tai su atostogomis susijusios prekės, pavyzdžiui, degalai. Kitoms prekėms ir paslaugoms būdinga tai, kad išlaidos joms yra mažiausios pirmą ketvirtį, po to pamažu didėja, o metų pabaigoje – ketvirtą ketvirtį – būna didžiausios. Tipinės šios grupės prekės – drabužiai ir avalynė: žieminiai batai ir drabužiai kainuoja brangiau negu lengvi vasariniai.

Atsižvelgiant į Lietuvos sąlygas, metų pabaigoje reikėtų ruoštis didesnėms būsto išlaikymo (šildymo), drabužių, galbūt vaistų, nes daugiau sergama peršalimo ligomis, išlaidoms. Kiek išlaidos padidės, informacijos ieškoti nėra sunku – tereikia peržiūrėti ankstesnių metų šildymo sąskaitas ar mokėjimo kortelių sąskaitų išrašus.

Rudens pradžia – tinkamas laikas pakalbėti su artimaisiais ar kitais būdais išsiaiškinti, ko jie norėtų gauti dovanų.

Pradėkite ruoštis Kalėdoms ir sezoniniam išpardavimui

Paskutinį metų mėnesį paaiškėja, kad ne tik kelininkus žiema užklumpa netikėtai. Daugelį kasmet maždaug gruodžio 20 dieną netikėtai užklumpa Kalėdos.

Vieni blaškosi tarp lentynų ieškodami idėjų, ką ir kam būtų galima padovanoti, kiti stoviniuoja nuolaidų alėjose, bandydami prisiminti, kam iš artimųjų vis dėlto praverstų naujas plaukų džiovintuvas už specialią kainą.

Rudens pradžia – tinkamas laikas pakalbėti su artimaisiais ar kitais būdais išsiaiškinti, ko jie norėtų gauti dovanų. Dovanų sąrašą reikėtų sudaryti tokį, kad dovanoms skolintis nereikėtų. Atminkite, kad dovanas perkate pagal savo, o ne pagal dovanų gavėjo finansinę padėtį. Dovanoms turėtų užtekti tiek, kiek susitaupysite. Jei galimybės labai kuklios – dar yra laiko dovanėles pagaminti patiems.

Ruošiantis sezoniniam išpardavimui, galima iš anksto pasidaryti savotišką savo buities inventorizaciją ir ramiai laukti, kada gi reikalingi ilgalaikio naudojimo daiktai bus pradėti pardavinėti pigiau. Šiems pirkiniams dar yra laiko susitaupyti. Jiems galima būtų panaudoti ir tas santaupas, kurias kaupėte nenumatytiems atvejams.

Taip racionaliau negu tokiems pirkiniams skolintis ir turėti ir trumpalaikių, palyginti, brangių paskolų, ir santaupų, už kurias negaunate beveik jokių palūkanų. Tik išleistas santaupas paskui reikės atkurti.

Na, o jei susitaupyti, kiek reikėtų, nesuspėsite, tačiau naujas daiktas tikrai reikalingas, galite iš anksto pagalvoti ir paieškoti, kaip racionaliau pasiskolinti.

Julita Varanauskienė yra SEB banko šeimos finansų ekspertė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito