Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurgis Razma: Algirdui Butkevičiui vėl kiaulę kiša savi partiečiai

Pastaruoju metu socialdemokratai visais įmanomais būdais ėmė girtis, kaip dėl neva „atsakingų socialdemokratų Vyriausybės sprendimų ir pastangų“ jiems pavyko pastebimai sumažinti šių metų elektros kainą.
Jurgis Razma
Jurgis Razma / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bet kur tas Vyriausybės indėlis elektros kainos mažėjimui? Du trečdaliai kainos mažėjimo priskirtini kuro kainos susitraukimui dėl pasaulinių naftos kainų kritimo. Likusi dalis – dėl pasikeitusios Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) reguliavimo politikos. Juk ne Vyriausybė, o kainų komisija nustato elektros kainų viršutines ribas.

Vargu, ar kas nors teigtų, kad socialdemokratai galėjo turėti kokią nors įtaką pastaruoju metu vykusiems svaiginantiems kainų pokyčiams pasaulinėje naftos rinkoje.

Visiškai neatitinka tikrovės ir kitas kai kurių socialdemokratų atstovų skelbiamas mitas, neva, jei ne konservatorių Vyriausybės laikais padaryti sprendimai, elektros kaina šiandien galėtų būti dar mažesnė.

Vėl reikia priminti, kad elektros kainas reguliuoja Valstybinė kainų ir energetikos komisija. Ji išties nesužiūrėjo kai kurių energetikos bendrovių sąnaudų ir nuostolių joms prekiaujant apyvartiniais taršos leidimais, tad leido nepagrįstai didėti elektros kainai kelerius metus. Bet šiandieninė kaina dėl to tikrai negalėtų būti mažesnė.

Vargu ar kas nors teigtų, kad socialdemokratai galėjo turėti kokią nors įtaką pastaruoju metu vykusiems svaiginantiems kainų pokyčiams pasaulinėje naftos rinkoje.

Prekybos apyvartiniais taršos leidimais klausimas nusipelno atskiro nagrinėjimo. Sutartis dėl jų prekybos pasirašyta dar G.Kirkilo vadovavimo Vyriausybei laikais. Sutartį sudarė tuometinė „Lietuvos elektrinės“ vadovybė. Dėl prisiimtų įsipareigojimų „Lietuvos elektrinės“ įmonė vėliau patyrė nuostolių.

Prieš porą savaičių kreipiausi tuo klausimu į Generalinę prokuratūrą, nes išties abejotina, ar visų tų įsipareigojimų ir nuostolių nebuvo galima išvengti. Gavau pranešimą, kad mano kreipimasis persiųstas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Bet įdomiausia, kad šie sprendimai priimti ar jiems pritarta dar socialdemokratų Vyriausybės paskirtos įmonės valdybos. Dar įdomiau, kad tuometinėje „Lietuvos elektrinės“ stebėtojų taryboje dirbo ir dabartinio premjero žmona. Jos įgaliojimai stebėtojų taryboje atšaukti tik 2010 metų balandžio pabaigoje. Ar nebus čia bandymas politiškai „pakišti“ A.Butkevičių, prisidengus kalbomis, neva čia būta kažkokių konservatorių aferų?

Vertėtų prisiminti, kad A.Butkevičius jau buvo priverstas gintis nuo A.Skardžiaus pramanų praėjusiais metais, kai pastarasis visaip koneveikė naująjį suskystų gamtinių dujų (SGD) terminalą. Pačiam premjerui – priešingai, norėjosi pasididžiuoti, kad terminalą vos ne jis pats vienas savo rankomis taip greitai pastatęs. Tuomet net iki A.Skardžiaus svarstymų partijos taryboje buvo nueita.

Bandoma kurti dar vieną mitą, neva konservatorių Vyriausybė leido energetikos įmonėms nevaržomai piktnaudžiauti, o gyventojams tekdavo apmokėti įvairias energetikų pramogas. Įmonių sąnaudos tuo metu kaip tik buvo mažinamos: 2010 metais Vakarų skirstomųjų tinklų skirstymo kaina buvo sumažinta net trim su puse cento kilovatvalandei, o Rytų – vienu centu. 2011 metais, sujungus skirstymo bendroves į vieną įmonę – LESTO, skirstymo kaina sumažinta dar beveik centu.

Čia vėlgi derėtų priminti, kad garsusis „Lietuvos elektrinės“ lėšomis finansuotas keliautojas į Malaiziją buvo Socialdemokratų partijos veikėjas ir jį komandiravo Socialdemokratų partijos laikais paskirta įmonės administracija. Būtų išties vertinga atlikti energetikos įmonių socialdemokratų valdymo laikų 2004-2009 metų veiklos auditą. Įmonių veiklai skirtos sąnaudos tuomet buvo didesnės šimtais milijonų litų, tad ir pramogų, be jokios abejonės, būta gerokai daugiau.

Neturėdami parodyti, ką iš tikrųjų yra nuveikę, socialdemokratai visiškai nepagrįstai bando prisiimti nuopelnus, dėl kurių jie nėra nieko nusipelnę. Dar prasčiau atrodo jų bandymai apdrabstyti purvais savo oponentus ten, kur kyšo jų pačių negeri darbai. Tokį reiškinį teisingai apibūdina tautos išmintis: „Kas apie kitą sako, apie save pasisako“.

Ypač kvailai atrodo socialdemokratų bejėgiški skundai, neva jie priversti ir toliau gyventi pagal buvusio ministro A.Sekmoko nustatytas taisykles. Jeigu jiems trukdo buvusio ministro įsakymai, turėta jau daugiau kaip dvejus metus jiems pakeisti!

Kita vertus, kai tie įsakymai ar Vyriausybės nutarimai konkrečiai neįvardijami, galime abejoti, ar jie apskritai egzistuoja. Veikiausiai tiesiog bandoma savo negebėjimą dirbti pateisinti kitų bloga valia.

Išties nekantru pamatyti įsakymą, kuris, kaip tvirtina socialdemokratai, skelbtų, kad „visa, kas vyksta energetikos sektoriuje, yra slapta“.

Jurgis Razma yra Seimo TS-LKD frakcijos pirmasis pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito