Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jurgis Razma: Švaistyti mokesčių mokėtojų pinigus – „jerunda“

1 tūkst. 385 kv. met­rų plo­to pa­tal­pos, šeši darbuotojai, keliasdešimt  tūkstančių  eurų remontas ir beveik 200  tūkstančių eurų išlaikymui per metus. Ir tai tik maža detalė Seimo vidinėje struktūroje, parodanti, kaip „taupo“ Valstiečiai-žalieji, svarstant kitų metų biudžetą reikalaujantys įvesti naujus mokesčius.
Jurgis Razma
Jurgis Razma / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Jurgis Razma Seimas

Prieš kelis mėnesius Seime kėliau klausimą ir pasisakiau prieš naujo Seimo lankytojų centro kūrimą. Jį, buvusiose banko patalpose, užsimojo įkurti Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius. „Nieko nekainuos“, – unisonu tuomet tvirtino „valstiečiai“ ir į mano bei opozicijos reikalavimus nešvaistyti mokesčių mokėtojų pinigų net dėmesio nekreipė.

Naujasis Seimo lankytojų centras veikia vadinamojo Seimo viešbučio pirmajame aukšte. Anksčiau didžiulės patalpos buvo nuomojamos bankui, taigi biudžetas gaudavo nemažas pajamas. Bankui išsikėlus, reikėjo perduoti patalpas Turto bankui ir parduoti. Taip būtų pasielgęs racionalus šeimininkas, kuriam rūpi kaip taupyti mokesčių mokėtojų pinigus.

Seniai reikėjo išspręsti ir vadinamojo Seimo viešbučio klausimą. „Aš pasisakau už krikščioniškas vertybes“, – mėgsta kartoti Lenkų rinkimų akcijos Seime narys Zbignevas Jedinskis. Matyt, irgi labai „krikščioniška“, kad jo bute Seimo viešbutyje buvo įsikūręs sūnus su drauge ir gyveno už mokesčių mokėtojų pinigus. Kaip ir Jaroslavo Narkevičiaus, susisiekimo ministro, kambaryje – dukra.

Kiti Seimo nariai darosi iš viešbučio „versliuką“. Štai valstiečių-žaliųjų frakcijos narys, Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotojas (!) turi net tris butus sostinėje. Juos nuomoja komerciniais pagrindais, o pats gyvena Seimo viešbutyje, nes jį išlaiko mokesčių mokėtojai. Seimo Antikorupcijos komisijoje svarstėme šią problemą, valdančiųjų balsais buvo pasakyta, kad viskas čia tvarkoj.

Kai apgyvendinimas Seimo viešbutyje visuomenėje siejamas su piktnaudžiavimais ir privilegijomis, manau, geriausia išeitis – pardavus Seimo viešbutį, nustatyti, kad parlamentarai (kam būtina) galėtų nuomotis butus. Jų pasiūla rinkoje tikrai nemaža.

Tik Ramūnui Karbauskiui rinkėjų nuomonė, regis, jau visiškai nesvarbi. Nes kilus skandalui dėl naudojimosi Seimo viešbučiu, kitaip, nei kaip pasityčiojimą, jo pareiškimą sunku vertinti. „Manau, jei nebūtų šio viešbučio, kiltų viena rimta problema – visi turėtų nuomotis kitas patalpas, o žinant kokie yra kamščiai Vilniuje... Mes turėtume situaciją, kuomet atstumai ir laikas, per kuriuos Seimo nariai pasiekia darbovietę, būtų labai skirtingi“, – apie tai, kad Seimo nariai neva gali pradėti vėluoti į posėdžius samprotavo R. Karbauskis.

Laimėję rinkimus valstiečiai-žalieji žadėjo „kitokią politiką“, skaidrumą. Tačiau nepotizmas, naudojimasis tarnybine padėtimi, netiesioginė korupcija per šiuos metus regis tik dar labiau išplito.

Pavyzdžiui, vien šiemet Seimo kanceliarijos darbuotojų komandiruotėms išleista daugiau kaip 100 tūkst. eurų. „Turistaujama“ prisidengus įvairiomis dingstimis. Štai įsteigus jau mano minėtą Seimo lankytojų centrą, jo darbuotojai semtis patirties ir idėjų vyko į Izraelį, Belgiją, Austriją, Latviją.

Rinkėjams ir visiems mokesčių mokėtojams, natūralu, kyla klausimas: ar nuo to Seimo darbo kokybė bent kiek pagerėjo?

Beje, Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento vadove (atsakinga ir už Lankytojų centrą) be jokio konkurso paskirta Seimo kanceliarijos darbuotoja Rūta Petaraitienė. Kaip išsiaiškino „Alfa“ portalo žurnalistai, R.Petaraitienė yra artimais giminystės ryšiais susijusi su įtakingais valstiečių-žaliųjų politikais.

Bet gal, perfrazuojant vieną iš valdančiosios koalicijos lyderių, ir tai yra „jerunda“?

Jurgis Razma yra TS-LKD frakcijos Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas